Ochrona własności intelektualnej oraz BHP
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.1s.OWI.SI.ROSXX.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ochrona własności intelektualnej oraz BHP |
Jednostka: | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie wiedzy dotyczącej ochrony własności intelektualnej Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z regulacjami prawnymi: ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ustawy z dnia 30 czerwca 2000 r. - prawo własności przemysłowej, ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych, ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie, oraz z zakresu przewidzianego rozporządzeniem MNiSW w sprawie BHP w uczelniach (Dz.U.2007.128.897) |
Pełny opis: |
Wkłady: 1. Rys historyczny praw własności intelektualnej, podstawowe zasady ochrony własności intelektualnej w polskim prawie; 2. Prawo autorskie – przedmiot prawa autorskiego, podmiot prawa autorskiego (zasady i odstępstwa), treść praw autorskich; 3. Prawo autorskie – dozwolony użytek utworów chronionych ze szczególnym uwzględnieniem użytku osobistego oraz prawa cytatu; 4. Prawo autorskie – umowa o przeniesienie praw autorskich i umowa licencyjna; 5. Prawo autorskie – zasady ochrony praw autorskich osobistych i majątkowych; 6. Organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi; 7. Prawa pokrewne; 8. Ochrona wizerunku i tajemnicy korespondencji na gruncie ustawy o prawie autorskim (…); 9. Prawo własności przemysłowej – uwagi ogólne; 10. Prawo własności przemysłowej – przedstawienie poszczególnych przedmiotów praw własności przemysłowej; 11. Prawo własności przemysłowej – omówienie procedury uzyskania praw ochronnych; 12. Prawo własności przemysłowej – zasady korzystania przez uprawnionego z uzyskanych praw ochronnych; 13. Prawo własności przemysłowej – zasady ochrony praw własności przemysłowej: postępowanie sądowe oraz postępowanie sporne przed kolegium ds. spornych przy Urzędzie Patentowym; 14. Urząd Patentowy – podstawowe zadania i cele działania; 15. Zwalczanie nieuczciwej konkurencji – definicja czynu nieuczciwej konkurencji; 16. Zwalczanie nieuczciwej konkurencji – przedstawienie poszczególnych typów czynów nieuczciwej konkurencji /x 2h/; 17. Zwalczanie nieuczciwej konkurencji – zasady ochrony, odpowiedzialność cywilnoprawna i karnoprawna; 18. Ustawa o nasiennictwie; 20. Własność intelektualna ... . Nowe tendencje w ochronie własności intelektualnej oraz BHP oraz potrzeba ciągłego aktualizowania wiedzy, (taka treść staje się asumptem dla sformułowania w dziale Kompetencje społeczne zapisu: „rozumie potrzebę ustawicznego podnoszenia kwalifikacji”) BHP Polskie I Unijne regulacje prawne w dziedzinie bezpieczeństwa pracy, ochrony zdrowia i ochrony przeciwpożarowej. System prawny i instucjonalny profilaktycznej opieki lekarskiej studentów, pracowników i innych grup w okresie ich działalności zawodowej. Ergonomiczne i techniczne bezpieczeństwo stanowisk pracy, maszyn i urządzeń. Ochrona przeciwpożarowa w środowisku pracy. Zagrożenia związane z pracamiw rolnictwie. Działania profilaktyczne w zakresie ochrony przed tymi zagrożeniami. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 50; ECTS: 2 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 20; ECTS: 0,8 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: -; ECTS: - 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 30; ECTS: 1,2 |
Literatura: |
Literatura: 1.Barta J., Czajkowska-Dąbrowska M., Ćwiąkalski Z., Markiewicz R., Traple E.: Prawo autorskie i prawa pokrewne. Komentarz. Zakamycze 2005; 2.Golat R.: Dobra niematerialne - kompendium prawne. Oficyna Wydawnicza BRANTA, Bydgoszcz-Warszawa 2006; 3.Nowińska E., Promińska U., du Val M.: Prawo własności przemysłowej. Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, wydanie 2. Akty prawne 1.Ustawa z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz.U. Nr 90 z 2006 r., poz. 631 z późn. zm.) 2.Ustawa z dnia 30 czerwca 2000r. - Prawo własności przemysłowej (tekst jednolity: Dz.U. Nr 119 z 2003 r., poz. 1117 z późn. zm.) 3.Ustawa z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (tekst jednolity: Dz.U. Nr 41 z 2007r., poz. 271) 4.Ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych (Dz.U. Nr 128 z 2001 r., poz. 1402 z późn. zm.) 5.Kodeks cywilny 6. Kodeks pracy |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: 1. Zna podstawowe pojęcia z zakresu ochrony własności intelektualnej oraz BHP 2. Charakteryzuje formy ochrony własności przemysłowej Umiejętności: 1. Posługuje się przepisami prawnymi dotyczącymi praw autorskich 2. Wykorzystuje przepisy związane z ochroną baz danych i ustawą o nasiennictwie Kompetencje społeczne: 1. rozumie potrzebę ustawicznego podnoszenia kwalifikacji 2. rozumie etyczne aspekty funkcjonowania prawa autorskiego |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Ocena podsumowująca: pisemny egzamin z całości wiedzy przedstawionej na wykładach w formie referatu sprawdzający w praktyce wiedzę z zakresu objętego wykładem oraz umiejętność korzystania ze źródeł w zgodzie z omówionymi wyżej przepisami. - 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.