Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ochrona własności intelektualnej oraz BHP

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.1s.OWI.SI.ROSXX.R
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ochrona własności intelektualnej oraz BHP
Jednostka: Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie wiedzy dotyczącej ochrony własności intelektualnej

Podczas zajęć zostaną omówione zagadnienia związane z regulacjami prawnymi:

ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych,

ustawy z dnia 30 czerwca 2000 r. - prawo własności przemysłowej,

ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych,

ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie,

oraz z zakresu przewidzianego rozporządzeniem MNiSW w sprawie BHP w uczelniach (Dz.U.2007.128.897)

Pełny opis:

Wkłady:

1. Rys historyczny praw własności intelektualnej, podstawowe zasady ochrony własności intelektualnej w polskim prawie;

2. Prawo autorskie – przedmiot prawa autorskiego, podmiot prawa autorskiego (zasady i odstępstwa), treść praw autorskich;

3. Prawo autorskie – dozwolony użytek utworów chronionych ze szczególnym uwzględnieniem użytku osobistego oraz prawa cytatu;

4. Prawo autorskie – umowa o przeniesienie praw autorskich i umowa licencyjna;

5. Prawo autorskie – zasady ochrony praw autorskich osobistych i majątkowych;

6. Organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi;

7. Prawa pokrewne;

8. Ochrona wizerunku i tajemnicy korespondencji na gruncie ustawy o prawie autorskim (…);

9. Prawo własności przemysłowej – uwagi ogólne;

10. Prawo własności przemysłowej – przedstawienie poszczególnych przedmiotów praw własności przemysłowej;

11. Prawo własności przemysłowej – omówienie procedury uzyskania praw ochronnych;

12. Prawo własności przemysłowej – zasady korzystania przez uprawnionego z uzyskanych praw ochronnych;

13. Prawo własności przemysłowej – zasady ochrony praw własności przemysłowej: postępowanie sądowe oraz postępowanie sporne przed kolegium ds. spornych przy Urzędzie Patentowym;

14. Urząd Patentowy – podstawowe zadania i cele działania;

15. Zwalczanie nieuczciwej konkurencji – definicja czynu nieuczciwej konkurencji;

16. Zwalczanie nieuczciwej konkurencji – przedstawienie poszczególnych typów czynów nieuczciwej konkurencji /x 2h/;

17. Zwalczanie nieuczciwej konkurencji – zasady ochrony, odpowiedzialność cywilnoprawna i karnoprawna;

18. Ustawa o nasiennictwie;

20. Własność intelektualna ... . Nowe tendencje w ochronie własności intelektualnej oraz BHP oraz potrzeba ciągłego aktualizowania wiedzy, (taka treść staje się asumptem dla sformułowania w dziale Kompetencje społeczne zapisu: „rozumie potrzebę ustawicznego podnoszenia kwalifikacji”)

BHP

Polskie I Unijne regulacje prawne w dziedzinie bezpieczeństwa pracy, ochrony zdrowia i ochrony przeciwpożarowej.

System prawny i instucjonalny profilaktycznej opieki lekarskiej studentów, pracowników i innych grup w okresie ich działalności zawodowej.

Ergonomiczne i techniczne bezpieczeństwo stanowisk pracy, maszyn i urządzeń.

Ochrona przeciwpożarowa w środowisku pracy.

Zagrożenia związane z pracamiw rolnictwie. Działania profilaktyczne w zakresie ochrony przed tymi zagrożeniami.

Statystyka przedmiotu:

1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 50; ECTS: 2

2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: -

3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem

akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 20; ECTS: 0,8

4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne,

projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: -; ECTS: -

5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do

realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 30; ECTS: 1,2

Literatura:

Literatura:

1.Barta J., Czajkowska-Dąbrowska M., Ćwiąkalski Z., Markiewicz R., Traple E.: Prawo autorskie i prawa pokrewne. Komentarz. Zakamycze 2005;

2.Golat R.: Dobra niematerialne - kompendium prawne.

Oficyna Wydawnicza BRANTA, Bydgoszcz-Warszawa 2006;

3.Nowińska E., Promińska U., du Val M.: Prawo własności przemysłowej. Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, wydanie 2.

Akty prawne

1.Ustawa z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

(tekst jednolity: Dz.U. Nr 90 z 2006 r., poz. 631 z późn. zm.)

2.Ustawa z dnia 30 czerwca 2000r. - Prawo własności przemysłowej

(tekst jednolity: Dz.U. Nr 119 z 2003 r., poz. 1117 z późn. zm.)

3.Ustawa z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (tekst jednolity: Dz.U. Nr 41 z 2007r., poz. 271)

4.Ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych (Dz.U. Nr 128 z 2001 r., poz. 1402 z późn. zm.)

5.Kodeks cywilny

6. Kodeks pracy

Efekty uczenia się:

Wiedza:

1. Zna podstawowe pojęcia z zakresu ochrony własności intelektualnej oraz BHP

2. Charakteryzuje formy ochrony własności przemysłowej

Umiejętności:

1. Posługuje się przepisami prawnymi dotyczącymi praw autorskich

2. Wykorzystuje przepisy związane z ochroną baz danych i ustawą o nasiennictwie

Kompetencje społeczne:

1. rozumie potrzebę ustawicznego podnoszenia kwalifikacji

2. rozumie etyczne aspekty funkcjonowania prawa autorskiego

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady:

Ocena podsumowująca: pisemny egzamin z całości wiedzy przedstawionej na wykładach w formie referatu sprawdzający w praktyce wiedzę z zakresu objętego wykładem oraz umiejętność korzystania ze źródeł w zgodzie z omówionymi wyżej przepisami.

-

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U

lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów

kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub

K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad

dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego

przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami

formalnymi.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)