Mikroekonomia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.1s.MIK.SL.RZAXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikroekonomia |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Wprowadzenie: przedmiot i metoda ekonomii, narzędzia analizy ekonomicznej. Charakterystyka systemu rynkowego. Teoria rynku: prawo popytu i podaży, system cen i polityka cen, prawo Engla, sektor gosp. żywnościowej. Teoria gosp. domowego: teoria użyteczności krańcowej, teoria krzywych obojętności, równowaga i optimum konsumenta. Teoria przedsiębiorstwa: teoria produkcji, izokwanta i izokoszta, wybór optymalnej kombinacji czynników produkcji, teoria kosztów produkcji w krótkim i długim czasie, analiza przychodów, zysk i jego maksymalizacja, równowaga przedsiębiorstwa. Teoria rynku czynników produkcji. Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi kategoriami mikroekonomii, tak aby rozumieli funkcjonowanie mechanizmu rynkowego i decyzje ( wybory ) konsumentów oraz producentów, a także przygotownie ich do pełnienia funkcji zawodowych w gospodarce. |
Pełny opis: |
I. Wykłady ( 30 h ) 1.Wprowadzenie: Rys historyczny rozwoju myśli.Przedmiot nauki ekonomii. Mikro -Makroekonomia. Ekonomia pozytywna i normatywna. Struktura i funkcjonowanie systemu gospodarczego (2h). 2. Metoda ekonomii i narzędzia analizy ekonomicznej (2h). 3. Ogólna charakterystyka systemu rynkowego . Historyczny rozwój gospodarki towarowo-pieniężnej (2h). 4. Rynek, jego elementy i organizacja. Rodzaje rynków i podstawowe podmioty gospodarcze (2h). 5.Teoria rynku: prawo popytu i prawo podaży. Elastyczność cenowa popytu i podaży (2h). 6. Równowaga rynkowa. System cen i polityka cen(2h). 7. Prawo Engla. Elastyczność dochodowa popytu. Prognozowanie popytu (2h). 8.Teoria gospodarstwa domowego: Teoria użyteczności krańcowej. I i II prawo Gossena. Równowaga i optimum konsumenta (2h). 9.Teoria krzywych obojętności. Prawo malejącej krańcowej stopy substytucji. Równowaga i optimum gospodarstwa domowego (2h). 10.Teoria przedsiębiorstwa: teoria produkcji. Prawa produkcji i podziału dochodów (2h). 11.Metoda produkcji i krzywa jednakowego produktu - izokwanta (2h). 12.Linia jednakowego kosztu - izokoszta. Koszty produkcji w krótkim okresie. Koszty produkcji w długim okresie. Optimum produkcji i ścieżka rozwoju firmy (2h). 13.Analiza przychodów. Zysk i maksymalizacja zysku w przedsiębiorstwie (2h). 14.Teoria czynników produkcji: Kapitał i procent. Rynek kapitałowy. Ziemia i renta gruntowa. Rynek ziemi i cena ziemi (2h). 15. Praca i płaca. Rynek pracy i równowaga(2h). II. Ćwiczenia (30h) 1. Podstawowe pojęcia ekonomiczne i definicja przedmiotu ekonomii. Racjonalność i optymalizacja decyzji. Prawa i teorie ekonomiczne a polityka gospodarcza. Gospodarka narodowa jako system (2h). 2. Metoda ekonomii i narzędzia analizy ekonomicznej - dane ekonomiczne, wskaźniki, wykresy, modele (2h). 3.Ogólna charakterystyka i rozwój gospodarki towarowo-pieniężnej(2h). 4. Podstawowe podmioty gospodarki rynkowej (2h). 5. Determinanty popytu i podaży. Równowaga i mechanizm rynkowy. Wykreślanie krzywych popytu i podaży(2h). 6. Obliczanie współczynników elastyczności cenowej popytu i podaży i ich zastosowanie w analizie rynku rolno-żywnościowego. Model pajęczyny i cykle specjalne rolnictwie. Kolokwium z tematów I-V (2h). 7. Wykreślanie krzywych Engla. Obliczanie współczynników elastyczności dochodowej popytu i ich zastosowanie w prognozowaniu rynku rolno-żywnościowego (2h). 8. Teoria gospodarstwa domowego. Teoria użyteczności krańcowej. Wykreślanie krzywych kosztów i użyteczności dla żywności oraz określenie optimum i równowagi konsumenta(2h). 9. Teoria krzywych obojętnosci. Wykreślanie krzywych obojętności oraz linii budżetu konsumenta - optimum i nadwyżki konsumenta (2h). 10.Teoria przedsiębiorstwa: Teoria produkcji. Wyznaczanie oraz wykreślanie krzywych produktu całkowitego, przeciętnego i krańcowego. Zależność między poszczególnymi rodzajami produktu. Kolokwium z tematów VI-IX (2h). 11 .Analiza kosztów i przychodów przedsiębiorstwa (2h). 12. Równowaga przedsiębiorstwa. Analityczne i graficzne wyznaczanie największego zysku firmy(2h). 13. Teoria czynników produkcji: Rynek kapitałowy - pojęcie, rodzaje, uczestnicy, instrumenty finansowe rynku kapitałowego(2h). 14. Giełdy i zasady ich funkcjonowania, rodzaje transakcji giełdowych, ryzyko inwestowania, wskaźniki opłacalności lokat w akcje i wskaźniki koniunktury giełdowej(2h). 15. Podsumowanie kursu i kolokwium z tematów X-XIV (2h). |
Literatura: |
A. Obowiązkowa: 1.Krugman P., Wells R. Mikroekonomia. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2012. 2.Dach Z. Mikroekonomia dla studiów licencjackich. Wyd. "Synaba", Kraków 2007. B. Uzupełniająca: 1. Dach Z. i inni. Zbiór zadań z mikroekonomii. PTE, Kraków 2009. 2. Elementarne zagadnienia ekonomii. Pr. zb. pod red. R. Milewskiego. Wyd. Naukowe PWN, W-wa 2006. 3.Marciniak S. Mikro- i makroekonomia. Podstawowe problemy.Wyd. PWN, Warszawa 2001. |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu kursu ( wykłady + ćwiczenia ) student: A/ wiedza: - definiuje podstawowe pojęcia mikroekonomiczne, - identyfikuje różnice modelowe między poszczególnymi rynkami, np. między rynkiem pszenicy a rynkiem gazu, - opisuje mechanizm działania najważniejszych praw ekonomicznych, - wskazuje teoretyczne podstawy racjonalnych decyzji rynkowych gospodarstw domowych i przedsiębiorstw. B/ umiejętności: - ilustruje graficznie kluczowe zależności ekonomiczne ( cena - popyt i podaż, dochód - popyt, wielkość konsumpcji - użyteczność, nakłady - produkcja, sprzedaż - utarg i zysk ) oraz ograniczenia wyboru ( krzywa możliwości produkcyjnych, linia budżetu konsumenta czy linia jednakowego kosztu ), - przewiduje skutki rynkowe ( cena i ilość równowagi, niedobór - nadmiar ) zmian determinant popytu i podaży oraz interwencji państwa, - prognozuje zmiany popytu, podaży i ceny na podstawie znajomości elastyczności ( cenowej, dochodowej i mieszanej ), - oblicza całkowite, przeciętne i krańcowe wielkości produkcji, kosztów, utargu i zysku przedsiębiorstwa. C/ kompetencje społeczne: - ma świadomość ciągłych zmian w gospodarce i wynikającej z tego konieczności nieustannej obserwacji rynku oraz permanentnego uczenia się, - zna i rozumie odmienność interesów ekonomicznych głównych podmiotów gospodarki rynkowej oraz ich skutki społeczne ( napięcia, konflikty, nierówności ), - umie wystąpić, argumentować i uzasadniać swoją odpowiedź przed grupą i rozwiązywać problemy ( zadania ) w 2-3 osobowych zespołach. |
Metody i kryteria oceniania: |
1.Zaliczenie ćwiczeń ( oceny cząstkowe ): - 3 kolokwia pisemne, które wymagają oraz uczą systematycznej pracy i sprawdzają znajomość najważniejszych kategorii ekonomicznych, związków przyczynowo - skutkowych, a szczególnie umiejętność ich praktycznego zastosowania w konkretnych sytuacjach i zdarzeniach gospodarczych ( 2/3 punktów ) oraz umiejętność rozwiązywania prostych zadań i prawidłowej interpretacji otrzymanych wyników ( 1/3 punktów możliwych do uzyskania, - punkty za aktywność na zajęciach, pod warunkiem uzyskania ze sprawdzianów 50% punktów. Skala ocen: Ocena pozytywna od 50%, każde kolejne 10 pkt. procentowych podwyższa ocenę o 0,5 stopnia. 2. Wykłady- egzamin pisemny, który sprawdza opanowanie i rozumienie teoretycznych podstaw funkcjonowania gospodarki rynkowej. Skala ocen: Ocena pozytywna od 50%, każde kolejne 10 pkt. procentowych podwyższa ocenę o 0,5 stopnia. Bilans nakładu pracy studenta: - wykłady - 30 godz. - ćwiczenia - 30 godz. Razem: 60 godz. : 30 = 2,0 ( czyli 2 pkt ECTS ) - przygotowanie się do ćwiczeń - 35 godz. - wykonanie zadań domowych ( obliczeniowych ) - 10 godz. - dokończenie ćwiczeń - 10 godz. - przygotowanie się do kolokwiów - 30 godz. - przygotowanie się do egzaminu - 30 godz. - konsultacje - 4 godz. - egzamin - 1 godz. Razem godz. praktyczne: 120 : 30 = 4,0 ( czyli 4 pkt ECTS ) OGÓŁEM: 6 pkt ECTS |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN CWA
CWA
CWA
WT CWA
CWA
CWA
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dagmara Zuzek | |
Prowadzący grup: | Beata Pater, Dagmara Zuzek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN CWA
CWA
CWA
CWA
WT CWA
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dagmara Zuzek | |
Prowadzący grup: | Beata Pater, Dagmara Zuzek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN CWA
CWA
CWA
WT CWA
CWA
CWA
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dagmara Zuzek | |
Prowadzący grup: | Beata Pater, Dagmara Zuzek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN CWA
CWA
CWA
WT CWA
CWA
CWA
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dagmara Zuzek | |
Prowadzący grup: | Beata Pater, Dagmara Zuzek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-23 |
Przejdź do planu
PN CWA
CWA
CWA
WT CWA
CWA
CWA
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dagmara Zuzek | |
Prowadzący grup: | Beata Pater, Dagmara Zuzek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.