Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.1s.MIK.NI.ROSOZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: ROLNICTWO / ECTS: 6 / semestr 1 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: NI Status: kierunkowy Wymagania wstępne: brak Zajęcia z mikrobiologii mają na celu zaznajomienie studentów ze światem drobnoustrojów, wskazanie ich roli w najważniejszych procesach biologicznych przebiegających na kuli ziemskiej związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach wodnych i lądowych. Wykłady umożliwią lepsze zrozumienie znaczenie mikroorganizmów w funkcjonowaniu biocenoz, przemianach biogenów oraz o wzajemnym wpływie drobnoustrojów na siebie i inne organizmy żywe. Zajęcia mają przedstawić zarówno pożyteczną, jak i szkodliwą rolę drobnoustrojów w przyrodzie oraz wskazać na ścisłe powiązania świata mikroorganizmów ze światem roślin, zwierząt i ludzi. |
Pełny opis: |
Wykłady (15h): 1. Zaznajomienie studentów ze światem drobnoustrojów oraz ich miejscem w przyrodzie. Podstawy klasyfikacji i zarys systematyki drobnoustrojów. Ewolucja i podstawy genetyki drobnoustrojów. Historia mikrobiologii - najważniejsze osiągnięcia L. Pasteura i R. Kocha.(2h). 2. Bioróżnorodność mikroorganizmów w środowiskach glebowych. Morfologia drobnoustrojów (Priony, Virales, Archebacteria, Procaryota i Eucariota). Budowa i ultrastruktura mikroorganizmów.(2h). 3. Promieniowce - morfologia, występowanie i ich znaczenie w środowisku glebowym. Antybiotyki - produkcja i ich oddziaływanie na mikro i makroorganizmy.(2h). 3. Grzyby mikroskopowe jako organizmy eukariotyczne - budowa, właściwości fizjologiczne i ich funkcja w środowisku. Znaczenie mikoryzy w środowisku glebowym. (1h). 5. Ekologia drobnoustrojów i interakcje między mikroorganizmami w biocenozie oraz mikroorganizmami a roślinami (np. symbioza, mikoryza, synergizm, antagonizm itd.). Wpływ czynników fizykochemicznych środowiska na procesy życiowe drobnoustrojów. (1h). 6. Najważniejsze procesy biochemiczne przeprowadzane przez drobnoustroje i ich udział w krążeniu biogenów w przyrodzie. Drobnoustroje wiążące azot atmosferyczny i biorące udział w jego przemianach (proteoliza, amonifikacja, nitryfikacja, denitryfikacja).(2h). 7. Główne produkty metabolizmu drobnoustrojów: antybiotyki. mykotoksyny, alkohole, kwasy, witaminy, enzymy etc. (1h) 8. Mikrobiologia środowisk naturalnych i antropogenicznych (gleba, woda, powietrze, nawozy organiczne).(3h). 9. Charakterystyka bakterii chorobotwórczych. Chorobotwórczość drobnoustrojów. Zdolność wytwarzania endo- i egzotoksyn, przez drobnoustroje chorobotwórcze. ŹWrażliwość bakterii chorobotwórczych na antybiotyki. (1h) Ćwiczenia (15h): 1. Bezpieczeństwo i higiena pracy na ćwiczeniach z mikrobiologii. Podstawowe wyposażenie pracowni mikrobiologicznej. Sterylizacja, pasteryzacja i dezynfekcja. Izolacja bakterii ze środowiska. Wykonanie preparatów bakteriologicznych (2h). 2. Teoretyczne podstawy barwienia drobnoustrojów. Barwniki i ich sporządzanie. Barwienie proste pozytywne sporządzonych preparatów. Morfologia bakterii. Podstawy mikroskopowania pod imersją. Oglądanie preparatów i oznaczanie układów morfologicznych bakterii (2h). 3. Badanie ruchu bakterii metodą kropli wiszącej. Barwienie bakterii metodą prostą negatywną (2h). 4.Barwienie złożone metodą Grama. Porównanie bakterii Gram + i Gram - i ich charakterystyka (2h). 5. Charakterystyka promieniowców i barwienie ich metodą prostą pozytywną. (1h). 6. Morfologia drożdży i wykonanie próby na żywotność i odżywianie. Morfologia grzybów pleśniowych. Zasady diagnostyki grzybów (3h). 7. Sposoby liczenia drobnoustrojów.. Analiza mikrobiologiczna gleby (2h). 8. Odczyt analizy gleby. Zaliczenie ćwiczeń (1h). Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego godz. 26 ECTS** 0,9 w tym: wykłady 10 godz. ćwiczenia i seminaria 10 godz. konsultacje 4 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 2 godz. e-learning 0 godz. praca własna (5,1 ECTS**) 154 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Paul E.A., Clark F.E. 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wydawnictwo UMCS, Lublin. 2. Zmysłowska J. 2002. Mikrobiologia ogólna i środowiskowa. Teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu War. - Mazurskiego, Olsztyn. 3. Kunicki-Goldfinger W. 1998. Życie bakterii. PWN, Warszawa. Uzupełniająca: 1. Rozporządzenia, normy, aktualne publikacje z zakresu mikrobiologii ogólnej i środowiskowej 2. Grabińska-Łoniewska A. 1996. Ćwiczenia laboratoryjne z mikrobiologii ogólnej, Oficyna Wydawnicza Politechniki warszawskiej, Warszawa. 3. Szember A. 1995. Zarys Mikrobiologii Rolniczej. Wydawnictwo AR, Lublin. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - Student posiada ogólną wiedzę z zakresu mikrobiologii środowiskowej - Definiuje i opisuje najważniejsze procesy i zależności zachodzące w środowisku naturalnym z udziałem różnych mikroorganizmów w tym drobnoustrojów saprofitycznych i chorobotwórczych - Oceni znaczenie drobnoustrojów w przemianach biogenów, patogenezie ludzi, zwierząt i roślin, potrafi wyjaśnić znaczenie drobnoustrojów w ochronie środowiska naturalnego Umiejętności: - Student, który zaliczył przedmiot: interpretuje i samodzielnie wykorzysta zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii drobnoustrojów do celów praktycznego ich wykorzystania w życiu codziennym - Oceni zagrożenia i objaśni korzyści płynące z znajomości podstawowych przemian mikrobiologicznych i funkcji drobnoustrojów mających wpływ na życie roślin, zwierząt i ludzi - Student samodzielnie posługuje się podstawową aparaturą i sprzętem laboratoryjnym. Kompetencje społeczne: - Organizuje pracę w małym laboratorium celem wykonania podstawowych analiz - Wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii i potrafi ją połączyć z innymi dyscyplinami naukowymi. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Zaliczenie pisemne Ćwiczenia: Warunkiem uzyskania zaliczenia z ćwiczeń jest obecność i czynny udział w zajęciach laboratoryjnych oraz pisemne zaliczenie z wiedzy teoretycznej Udział ćwiczeń i wykładów w końcowej ocenie: 50% wykłady i 50% ćwiczenia 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Wolny-Koładka | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Wolny-Koładka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Egzamin Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Wolny-Koładka | |
Prowadzący grup: | Karol Bulski, Krzysztof Frączek, Katarzyna Wolny-Koładka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Egzamin Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.