Monitoring i diagnostyka agrofagów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.1s.MDA.NM.ROSXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Monitoring i diagnostyka agrofagów |
Jednostka: | Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej |
Grupy: |
Ochrona środ. 2 stopień, niestacj. 1 sem. Monitoring ekologiczny środowiska |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
KIERUNEK STUDIÓW: Ochrona Środowiska, / ECTS: 6 / semestr: 1 Profil: ogólnoakademicki / Forma i poziom: SM status: kierunkowy Wymagania wstępne: podstawowa wiedza z zakresu biologii i ochrony środowiska lub dziedzin pokrewnych. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami monitoringu i diagnostyki agrofagów roślin uprawnych. W ramach programu zostaną omówione metody monitoringu, lustracja roślin, wykorzystanie wskaźników fenologicznych do monitoringu oraz progi ekonomicznej szkodliwości chorób i szkodników i chwastów. Na przykładach omówiona będzie etiologia i podstawy diagnostyki chorób roślin oraz zasady integrowanej ochrony roślin przed szkodnikami i chorobami. Oznaczone też będą ważniejsze szkodniki i owady oraz omówiona biologia i ekologia wybranych gatunków chwastów. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1-2. Podstawowe definicje. Akty prawne, instytucje zajmujące się monitoringiem. Rola i znaczenie monitoringu w ochronie roślin.Metody monitoringu chorób i szkodników. Sposoby wykonywania lustracji. 3-4. Progi szkodliwości - metody ich wyznaczania, przykłady. Monitoring pozostałości środków ochrony roślin metody, cel i znaczenie. 5. Monitoring odporności owadów na środki ochrony roślin metody, cel i znaczenie. 6. Chwasty jako agrofagi w uprawach polowych, klasyfikacja chwastów, występowanie i znaczenie w ekosystemach. 7-8. Metody monitoringu (metody ścisłe i szacunkowe), terminy wykonania. 9. Progi szkodliwości chwastów (przykłady). 10. Okresy krytycznego zagrożenia dla upraw i stopnie zagrożenia. Ćwiczenia: 1. Monitoring i diagnostyka nicieni fitofagicznych. Cechy diagnostyczne najważniejszych szkodników roślin z grupy. Rozwój i szkodliwość nicieni. Symptomy uszkodzeń roślin powodowanych przez nicienie. Metody izolacji stosowane w nematologii. 2. Monitoring i diagnostyka szkodników roślin o aparacie kłująco-ssącym. Wciornastki, pluskwiaki równo i różnoskrzydłe – budowa, rozwój, rozpoznawanie. Metody monitoringu owadów kłująco-ssących wykorzystywane w badaniach środowiskowych i ochronie roślin. 3-4. Monitoring i diagnostyka owadów o przeobrażeniu zupełnym. Cechy diagnostyczne szkodników z rzędów muchówki, motyle, chrząszcze. Metody wykorzystywane w monitoringu najważniejszych szkodników roślin uprawnych. 5-6. Monitoring i diagnostyka chorób roślin. Symptomy infekcyjnych chorób roślin w uprawach zbóż, ziemniaka, rzepaku. 7-8. Metody ustalania nasilenia porażenia roślin przez choroby. Metody wyznaczania progów ekonomicznej szkodliwości najważniejszych chorób roślin rolniczych. 9-10. Wprowadzenie do metod wykorzystywanych do oceny zachwaszczenia upraw polowych w różnych fazach rozwojowych roślin. 11-15. Diagnostyka najważniejszych gatunków chwastów w uprawach polowych (zbożowych i okopowych) z podaniem biologii i szkodliwości oraz oznaczenie stopnia zagrożenia upraw polowych - ćwiczenia prowadzone w stacji doświadczalnej Katedry Agrotechniki i Ekologii Rolniczej. Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 40 godz. w tym: wykłady 10 godzin ćwiczenia i seminaria 15 godz. konsultacje 10 godz. udział w badaniach 0 godz. obowiązkowe praktyki i staże 0 godz. udział w egzaminie i zaliczeniu 5 godz. e-learning 0 godz. praca własna 110 godz. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kochman J., Węgorek W. Ochrona roślin. Wyd. Plantpress. 1997. 2. Borecki Z. Nauka o chorobach roślin. PWRiL. 2001. 3. Adris R.J., 1997. Ekologia chwastów w uprawach polowych. 4. Skrzypczak G., Blecharczyk A., 1995. Podręczny atlas chwastów. Uzupełniająca: 1. Diagnostyka szkodników roślin i ich wrogów naturalnych. Praca zbiorowa. Wyd. SGGW 1994. 2. Diagnostyka szkodników roślin i ich wrogów naturalnych Tom II. Praca zbiorowa pod red. Boczka J. Wyd. SGGW 1996. 3. Zimny H., 2006. Ekologiczna ocena stanu środowiska. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: -posiada wiedzę teoretyczną i praktyczną o metodach prowadzenia monitoringu organizmów szkodliwych (szkodniki, choroby i chwasty), -zna metody diagnostyki organizmów szkodliwych. -zna zasady monitoringu pozostałości środków ochrony roślin w produktach rolniczych i odporności agrofagów na stosowane pestycydy; - zna podstawowe metody oceny zachwaszczenia i pospolite gatunki chwastów. Umiejętności: -umie oznaczyć najważniejsze szkodniki, choroby i chwasty roślin uprawnych, -zna progi szkodliwości szkodników i chorób roślin oraz chwastów, -umie zaplanować monitoring najważniejszych agrofagów dla danej rośliny uprawnej. Kompetencje społeczne: - współpracuje w zespole w celu wykonania zadania, - dostrzega potrzebę ciągłego poszerzania wiedzy, - jest wrażliwy na zachowanie zasobów środowiska naturalnego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: egzamin pisemny ograniczony czasowo (choroby i szkodniki) - pytania otwarte i zamknięte egzamin ustny (chwasty) - zagadnienia problemowe. Ocena podsumowująca z wykładów jest średnią z wymienionych powyżej Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). Ćwiczenia: Oceny formujące: -oceny za wykonanie zadań - opracowanie planu monitoringu wybranej rośliny uprawnej (w zespołach 2-3 osobowych). Podczas oceniania uwzględniana będzie poprawność rozwiązania, umiejętność organizacji pracy i współpracy w zespole, stopień wykorzystania literatury przedmiotu. -oceny ze sprawdzianu wiedzy (ćw. 1-8). Ocena podsumowująca z ćwiczeń jest średnią z wymienionych powyżej Ocena końcowa = 0,6 x ocena z egzaminu (wykłady) + 0,4 x ocena podsumowująca (ćwiczenia) UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Janina Gospodarek, Joanna Puła | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Gleń-Karolczyk, Janina Gospodarek, Joanna Puła, Agnieszka Synowiec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Janina Gospodarek, Joanna Puła | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Gleń-Karolczyk, Janina Gospodarek, Joanna Puła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Janina Gospodarek, Joanna Puła | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Gleń-Karolczyk, Janina Gospodarek, Joanna Puła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.