Ekonomika przetwórstwa rolno-spożywczego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.1s.EPR.SM.REKEZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika przetwórstwa rolno-spożywczego |
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw |
Grupy: |
Ekonomia 2 st., stacjon. ekonomika żywności - p. obowiazkowe, sem 1 |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treść przedmiotu koncentruje się na funkcjonowaniu przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce. Na poznaniu podstawowych problemów produkcji i ekonomiki przedsiębiorstw wytwarzających środki żywnościowe. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Rola i znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego w strukturze polskiego agrobiznesu. Podstawowe wiadomości o branżach polskiego przemysłu spożywczego. Baza surowcowa dla przemysłu spożywczego.( 2 godz.) 2. Systemy zaopatrzenia surowcowego. Formy skupu surowca dla przemysłu spożywczego. Metody zapłaty za surowiec. (2 godz.) 3. Przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego. Zdolność produkcyjna. Wykorzystanie zdolności produkcyjnej.(2 godz.) 4. Koszty działalności przedsiębiorstw wg różnych przekrojów. Podstawowe układy kosztów i ich przydatność w zarządzaniu. Ekonomika kosztów produkcji. Próg rentowności. Rachunek kosztów jednostkowych. Metody i techniki kalkulacji kosztów produkcji podstawowej i pomocniczej.(3 godz.) 5. Podstawy ekonomiki finansów przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego. Analiza wyniku finansowego przedsiębiorstwa. Bilans przedsiębiorstwa. Rachunek zysków i strat. Sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych.(2 godz.) 6. Analiza efektów rzeczowych działalności gospodarczej. Analiza wielkości produkcji, analiza asortymentu, jakości i rytmiczności produkcji. Analiza sytuacji finansowej przedsiębiorstwa.(2 godz.) 7. Podstawowe wskaźniki służące do oceny: zyskowności, płynności finansowej, zdolności obsługi zadłużenia, rynku kapitałowego. (3 godz.) Ćwiczenia 1. Metody zapłaty za surowiec. Zadania.(2 godz.) 2. Zdolność produkcyjna. Wykorzystanie zdolnośći produkcyjnej i jej znaczenie dla wyników przedsiębiorstw. Obliczanie zdolności produkcyjnej.(2 godz.) 3. Ekonomika kosztów produkcji. Próg rentowności. Rachunek kosztów jednostkowych.(2 godz.) 4. Metody i techniki kalkulacji kosztów produkcji podstawowej. (2 godz.) 5. Kalkulacja kosztów produkcji podstawowej. (3 godz.) 6. Klakulacja kosztów produkcji pomocniczej. (2 godz.) 7. Analiza sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Interpretacja wskaźników.(2 godz.) |
Literatura: |
Literatura: 1.Agencja Rynku Rolnego, MR i RW. Raporty, analizy. 2.Analizy Rynkowe. Wydawnictwo Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB. Warszawa. 3.Duraj J. : Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. Warszawa 2004. 4.Przemysł Spożywczy (miesięcznik). Wydawnictwo SIGMA NOT. 5.Sierpińska M., Jachna T.: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2004. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Słuchacze uzyskują wiedzę o organizacji, produkcji i ekonomicznych aspektach przedsiębiorstw wytwarzających środki żywnościowe. Słuchacze powinni poznać znaczenie przemysłu spożywczego w gospodarce narodowej oraz w gospodarce żywnościowej. Umiejętności Słuchacze charakteryzują makroekonomiczne i rynkowe uwarunkowania przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, w tym konkurencyjność i procesy rozwojowe tej gałęzi przemysłu. Potrafią interpretować i oceniać wyniki produkcyjno-ekonomiczne firm żywnościowych. Kompetencje społeczne Kreowanie postaw krytycznej (merytorycznej) analizy produkcyjno-ekonomicznej przedsiębiorstw produkujących środki żywnościowe. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie sprawdzianu pisemnego, obecności (zgodnie z regulaminem studiów) oraz aktywności na zajęciach. Zaliczenie wykładów na podstawie testu. Bilans nakładów pracy studenta: wykłady - 15 godz. ćwiczenia - 15 godz. egzamin końcowy - 1 godz. konsultacje - 8 godz. Razem 39 godz. : 25 = 1,56 (czyli 2 pkt ECTS) przygotowanie do ćwiczeń - 20 godz. opracowanie sprawozdań - 30 godz. przygotowanie do egzaminu - 10 godz. Razem 60 godz. : 25 = 2,4 (czyli 2 pkt ECTS) Ogółem: 4 pkt ECTS |
Praktyki zawodowe: |
Brak praktyk. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT CWA
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jerzy Cieślik | |
Prowadzący grup: | Jerzy Cieślik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
CWA
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jerzy Cieślik | |
Prowadzący grup: | Jerzy Cieślik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
CWA
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jerzy Cieślik, Leszek Kuczek | |
Prowadzący grup: | Leszek Kuczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia audytoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.