Agrometeorologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.1s.AME.SI.RROYZ.I |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Agrometeorologia |
Jednostka: | Katedra Ekologii, Klimatologii i Ochrony Powietrza |
Grupy: |
Rolnictwo, 1 sem, stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Agrometeorologia traktuje pogodę i klimat jako jeden z przyrodniczych czynników produkcji rolniczej. Przedmiotem nauczania agrometeorologii są wiadomości odnośnie składu, budowy i zanieczyszczenia atmosfery oraz podstawowe procesy klimatotwórcze tj. obieg ciepła, obieg wody i cyrkulacja atmosfery. Procesy te kształtują określony klimat na obszarze Polski i stwarzają różnorodne warunki i ograniczenia dla wzrostu, rozwoju i plonowania roślin uprawnych. Znajomość treści kształcenia stwarza możliwości praktycznego wykorzystania walorów klimatycznych i niwelowania występujących zagrożeń klimatycznych w produkcji rolniczej. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Przedmiot, kierunki rozwoju i metody badań meteorologii, klimatologii i agrometeorologii. Skale przestrzenne klimatu. 2. Skład, budowa i znaczenie atmosfery ziemskiej. Skutki zanieczyszczenia atmosfery. Efekt cieplarniany 3. Promieniowanie w atmosferze. Skład widmowy promieniowania, natężenie. Promieniowanie efektywne. Bilans promieniowania powierzchni czynnej. Przebieg procesów cieplnych w powietrzu, gruncie i zbiornikach wodnych 4. Adiabatyczne zmiany temperatury powietrza. Dobowy i roczny przebieg temperatury powietrza i gruntu w klimacie umiarkowanym. Nieokresowe zmiany temperatury powietrza. Agrometeorologiczne aspekty promieniowania słonecznego, usłonecznienia i temperatury 5. Fazy obiegu wody w przyrodzie, parowanie, chmury, opady, osady, mgły, pokrywa śnieżna. Bilans wodny. Potrzeby wodne roślin uprawnych. 6. Cyrkulacja atmosfery. Masy powietrza i fronty atmosferyczne. Podstawowe układy baryczne. Cyrkulacja w układzie niżowym i wyżowym. Siły warunkujące wiatr. Rodzaje wiatrów. Agrometeorologiczne aspekty wiatru. 7. Czynniki geograficzne klimatu. Uwarunkowania fizjograficzne klimatu lokalnego. Fitoklimat i mikroklimat. 8. Charakterystyka zróżnicowania przestrzennego podstawowych elementów klimatu Polski. Regiony klimatyczne. Zróżnicowanie mezoklimatyczne Polski południowej. Zmiany agroklimatu Polski. Ćwiczenia: 1. Pojęcia i definicje podstawowych elementów meteorologicznych. Organizacja służby meteorologicznej. Warunki poprawności obserwacji meteorologicznych – prezentacja na stacji Agrometeorologicznej w Garlicy Murowanej 2. Promieniowanie słoneczne, definicje i jednostki. Usłonecznienie, definicje, jednostki. Przebieg roczny i rozkład przestrzenny promieniowania całkowitego i usłonecznienia rzeczywistego na obszarze Polski (sprawozdanie z ćwiczeń obliczeniowych) 3. Temperatura powietrza i gleby, pomiary, przyrządy. Podstawowe charakterystyki termiczne. Wyznaczanie okresów termicznych. Termiczna charakterystyka roku na podstawie klasyfikacji odchyleń temperatury. Rozkład przestrzenny temperatury powietrza na obszarze Polski (sprawozdanie z ćwiczeń obliczeniowych) 4. Wilgotność powietrza, definicje, pomiary i jednostki. Przyrządy i metody pomiarów. Przebieg roczny i dobowy wilgotności powietrza. Wykorzystanie zależności pomiędzy wskaźnikami wilgotności do przewidywania przymrozków. 5. Międzynarodowa klasyfikacja chmur. Rozpoznawanie chmur. Zachmurzenie 6. Opady atmosferyczne, definicje i jednostki. Rodzaje i podstawowe charakterystyki opadów atmosferycznych, normy opadowe. Pomiary opadów deszczu i śniegu. Wskaźniki opadowe. Rozkład przestrzenny i przebieg roczny opadów atmosferycznych na obszarze Polski. Charakterystyka opadowa roku na podstawie procentu normy opadów (sprawozdanie z ćwiczeń obliczeniowych) 7. Ciśnienie atmosferyczne, wiatr i parowanie - definicje, jednostki i podstawowe charakterystyki 8. Przegląd źródeł pozyskiwania informacji o pogodzie i klimacie. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 50; ECTS: 2 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 25; ECTS: 1 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 15; ECTS: 0,6 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 25; ECTS: 1 |
Literatura: |
1. Radomski Cz. - Agrometeorologia. Wyd. Nauk. PWN Warszawa 1987. 2. Bac S., Koźmiński Cz., Rojek M. - Agrometeorologia. Wyd. Nauk. PWN Warszawa 1998. 3. Koźmiński Cz., Michalska B. - Agrometeorologia i klimatologia. Wyd. AR Szczecin 2003. 4. Kaczorowska Z. - Pogoda i klimat. Wyd. Szk. i Pedagogiczne, Warszawa 1986. 5. Kossowska-Cezak U., Martyn D., Olszewski K., Kopacz-Lembowicz M. – Meteorologia i klimatologia. Pomiary, obserwacje, opracowania. Wyd. Nauk. PWN Warszawa 2000. 6. Koźmiński Cz., Michalska B. - Ćwiczenia z agrometeorologii. Wyd. Nauk. PWN Warszawa 1999 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - czynniki kształtujące pogodę i klimat, umie określać podstawowe charakterystyki meteorologiczne, - właściwe metody dla obliczania charakterystyk klimatycznych., - podstawową wiedzę nt. procesów zachodzących w atmosferze mających wpływ na produkcję rolniczą, UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - charakteryzować i obliczyć podstawowe elementy meteorologiczne oraz zinterpretować uzyskane wyniki, - rozwiązać problem wpływu niekorzystnych czynników meteorologicznych w rolnictwie, KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - kreatywnego rozwiązywania problemów z zakresu agrometeorologii, -dyskusji na temat ważności walorów klimatycznych i potrafi podejmować kroki ograniczające zagrożenia klimatyczne w produkcji rolniczej |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów w formie pisemnej (minimum 50% poprawnych odpowiedzi w celu uzyskania oceny 3.0), Udział w ocenie końcowej modułu 50%. Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. Ocena podsumowująca ćwiczenia: średnia z ocen formujących uzyskanych na zajęciach, w tym: 1) Oceny za wykonanie ćwiczeń (indywidualnych i w zespołach 2-osobowych) uwzględniające poprawność wykonania zadania, efektywność i organizacja pracy zespołu 2) Ocena ze sprawdzianu z zakresu ćwiczeń Procentowa skala oceny efektów kształcenia: tak jak dla wykładów. Ocena końcowa z przedmiotu = 0,5 x ocena z wykładów + 0,5 x ocena z ćwiczeń UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Skowera | |
Prowadzący grup: | Joanna Krużel, Barbara Skowera | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Skowera | |
Prowadzący grup: | Barbara Skowera, Agnieszka Sulikowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Skowera | |
Prowadzący grup: | Barbara Skowera | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Skowera | |
Prowadzący grup: | Barbara Skowera | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.