Nowe technologie w nasiennictwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.ZGH.NTWN2.SM.OOGBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Nowe technologie w nasiennictwie |
Jednostka: | Zakład Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa |
Grupy: |
Bioinżynieria, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu charakteryzowane są najnowsze technologie stosowane obecnie w produkcji oraz uszlachetnianiu materiału siewnego w kraju i na świecie. Omawiane są nowoczesne sposoby doskonalenia materiału siewnego za pomocą metod technologicznych oraz fizjologicznych, które mają zastosowanie w przypadku produkcji prowadzonej, zarówno w systemie tradycyjnym, jak i ekologicznym. Studenci zapoznają się z aktualną literaturą z zakresu najnowszych osiągnięć w dziedzinie nasiennictwa. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Ogólne omówienie najnowszych pozbiorczych i przedsiewnych procesów obróbki nasion Kalibracja i rozdział gęstościowy nasion, zastosowanie funkcji rozkładu RRSB do opisu rozdziału sitowego nasion, sprawność sita ciągłego przesiewacza do nasion Mycie i ługowanie oraz suszenie nasion suchych i mokrych Technologia enzymatycznego czyszczenia nasion Technologia termicznego odkażania i usuwania wirusów z nasion Otoczkowanie i powlekanie nasion, zastosowanie granulacji aglomeracyjnej do otoczkowania nasion, otoczkowanie nasion z użyciem mikroorganizmów, badania nad podniesieniem jakości nasion otoczkowanych Fizjologiczne podstawy kondycjonowania nasion, kinetyka pobierania wody przez nasiona, podkiełkowanie nasion Nowe trendy w magazynowaniu nasion Wybrane zagadnienia z produkcji nasion ekologicznych; technologie wspomagające nasiennictwo ekologiczne Zapoznanie się z literaturą z zakresu najnowszych osiągnięć w dziedzinie nasiennictwa. W oparciu o wybrane publikacje (preferowane są doniesienia anglojęzyczne), każdy student indywidualnie przygotowuje i wygłasza referat |
Literatura: |
1. Black M., Bewley J.D., Halmer P., 2006. The Encyclopedia of Seeds: Science, Technology and Uses. CABI, London, UK 2. Błaszczyńska B., 2007. Przekształcanie gospodarstwa konwencjonalnego na produkcję ekologiczną. MATECH, Bydgoszcz 3. Michalik B., Weiner W., 2004. Wybrane zagadnienia z nasiennictwa roślin ogrodniczych. Drukrol, Kraków |
Efekty uczenia się: |
Wiedza NTNas_W01 Definiuje technologiczne procesy wykorzystywane w celu poprawy jakości nasion NTNas_W02 Opisuje zabiegi frakcjonowania nasion NTNas_W03 Charakteryzuje operacje mycia i suszenia nasion NTNas_W04 Wyjaśnia technologię enzymatycznego czyszczenia nasion NTNas_W05 Definiuje procesy odkażania nasion NTNas_W06 Opisuje zagadnienia związane z powlekaniem i otoczkowaniem nasion NTNas_W07 Wyjaśnia zabieg kondycjonowania nasion NTNas_W08 Charakteryzuje najnowsze metody magazynowania nasion NTNas_W09 Prezentuje podstawy produkcji nasion ekologicznych Umiejętności NTNas_U01 Wykorzystuje zasoby internetowe NTNas_U02 Przygotowuje prace pisemne oraz prezentacje multimedialne z zakresu najnowszych technologii i badań z zakresu nasiennictwa Kompetencje społeczne NTNas_K01 Potrafi pracować indywidualnie oraz zespołowo NTNas_K02 Rozumie potrzebę wprowadzania do praktyki ogrodniczej najnowszych osiągnięć nauki w zakresie nasiennictwa NTNas_K03 Rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu informacji na temat możliwości zastosowania najnowszych metod wpływających na poprawę jakości wyprodukowanych nasion |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna najnowszych zabiegów technologicznych i fizjologicznych obróbki nasion stosowanych w nasiennictwie, nie rozumie zasad obowiązujących w procesie produkcji nasion ekologicznych Nie potrafi korzystać z zasobów internetowych, nie opanował techniki wyszukiwania najnowszych doniesień z zakresu nasiennictwa, nie zna narzędzi niezbędnych w przygotowaniu prac pisemnych, nie umie poprawnie wygłosić referatu Nie potrafi pracować w zespole, nie rozumie potrzeby rozszerzania wiedzy z zakresu nasiennictwa oraz informowania społeczeństwa o nowych osiągnięciach w tej dziedzinie Na ocenę 3 Ogólnie opisuje podstawowe procesy technologiczne i fizjologiczne przerobu nasion stosowane w nowoczesnym nasiennictwie, rozumie główne zasady obowiązujące w procesie produkcji nasion ekologicznych Zna podstawowe metody korzystania z zasobów internetowych, ogólnie opanował techniki wyszukiwania publikacji z zakresu nasiennictwa, zna główne narzędzia niezbędne w przygotowaniu prac pisemnych Potrafi pracować w zespole, rozumie potrzebę wprowadzanie do praktyki najnowszych osiągnięć nauki z zakresu nasiennictwa Na ocenę 4 Opisuje i wyjaśnia najnowsze procesy technologiczne i fizjologiczne obróbki nasion stosowane w nowoczesnym nasiennictwie, definiuje i rozumie zasady obowiązujące w procesie produkcji nasion ekologicznych Stosuje metody korzystania z zasobów internetowych, opanował techniki wyszukiwania publikacji z zakresu nasiennictwa, stosuje główne narzędzia niezbędne w przygotowaniu prac pisemnych, potrafi wygłosić referat Potrafi pracować w zespole, rozumie potrzebę wprowadzanie do praktyki najnowszych osiągnięć nauki z zakresu nasiennictwa oraz konieczność informowania o nich społeczeństwa Na ocenę 5 Definiuje, wyjaśnia i analizuje wszystkie najnowsze procesy technologiczne i fizjologiczne traktowania nasion, które wprowadzane są obecnie do zastosowania w nasiennictwie, jest świadomy korzyści wynikających z ich zastosowania, a więc i potrzeby ich wprowadzania, zna wszystkie zasady obowiązujące w procesie produkcji nasion ekologicznych Biegle potrafi korzystać z zasobów internetowych, posługuje się metodami wyszukiwania najnowszych publikacji naukowych z zakresu nasiennictwa, wykorzystuje wszystkie dostępne narzędzia niezbędne w przygotowaniu prac pisemnych oraz trafnie dobiera je do rozwiązania konkretnego problemu, interpretuje i podsumowuje informacje prezentowane w formie ustnej Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, rozumie potrzebę wprowadzanie do praktyki najnowszych osiągnięć nauki z zakresu nasiennictwa oraz konieczność informowania o nich społeczeństwa |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.