Warzywnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.WARZ5.NI.OOGNX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywnictwo |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogrodnictwo 5 sem. niestacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Charakterystyka warzywnictwa, czynniki środowiska w uprawie warzyw, zmianowanie i płodozmian, rozmnażanie roślin warzywnych. |
Pełny opis: |
Charakterystyka warzywnictwa, jako działu produkcji ogrodniczej, stan obecny, perspektywy rozwoju, struktura upraw, spożycie, typy produkcji warzywniczej. Czynniki środowiska w uprawie warzyw, przyrodnicze podstawy rejonizacji produkcji. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw, zasady doboru gatunków przy układaniu płodozmianów, uprawa współrzędna. Metody rozmnażania warzyw, produkcja rozsady. |
Literatura: |
Knaflewski M. (red.) 2007. Ogólna uprawa warzyw, PWRiL. Kunicki E., Sękara A., Kalisz A. 2006. Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa ogólnego. Wydawnictwo AR w Krakowie. |
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.