Warzywnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.WARZ4.SI.OOGOX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywnictwo |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogr, Ogrod. z market., 4 sem, stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Warzywnictwo ogólne. Charakterystyka i walory warzyw, wymagania środowiskowe, rejonizacja upraw, zmianowanie, rozmnażanie, zabiegi pielęgnacyjne, dojrzewanie i zbiór. Warzywnictwo pod osłonami. Charakterystyka pomieszczeń do uprawy warzyw. Technologia uprawy pod osłonami podstawowych gatunków warzyw. |
Pełny opis: |
Charakterystyka warzywnictwa, definicja warzyw, stan produkcji warzywnej w Polsce i na świecie oraz kierunki rozwoju. Historia uprawy, ośrodki pochodzenia i klasyfikacja roślin warzywnych. Wartość biologiczna warzyw. Warunki środowiska w uprawie warzyw (temperatura, światło, woda, dwutlenek węgla, gleba). Rejonizacja produkcji warzywniczej. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw. Rozmnażanie generatywne (siew i produkcja rozsady) oraz wegetatywne warzyw. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw. Dojrzewanie i zbiór warzyw. Przygotowanie do obrotu i przechowywania warzyw. Rodzaje pomieszczeń do uprawy warzyw, charakterystyka obiektów szklarniowych i wysokich tuneli foliowych. Odmiany, wymagania klimatyczne, podłoża, zabiegi pielęgnacyjne oraz technologia uprawy pod osłonami następujących gatunków warzyw: pomidor, ogórek, papryka, sałata. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Knaflewski M. (red.) 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL. Pudelski T. (red.) 1998. Uprawa warzyw pod osłonami. PWRiL. Literatura uzupełniająca: Kunicki E., Sękara A., Kalisz A. 2006. Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa ogólnego. Wydawnictwo AR w Krakowie. Kurpaska S. 2008. Szklarnie i tunele foliowe – inżynieria i procesy. PWRiL. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.