Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Warzywa egzotyczne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.WEO.9WEGZ.SM.OOGXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Warzywa egzotyczne
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy: Ogr, Agroekologia i ochrona roślin, 2 sem, stacj. mag. fakultatywne
Ogr, Ogr. z marketingiem (genet, hodowla i biotech roś.), 2 sem, stacj. mag. fakultatywne
Ogr, Ogr. z marketingiem (rośliny ozdobne), 2 sem, stacj. mag. fakultatywne
Ogr, Ogr. z marketingiem (sadownictwo), 2 sem, stacj. mag. fakultatywne
Ogr, Ogr. z marketingiem (warzywnictwo), 2 sem, stacj. mag. fakultatywne
Ogr, Sztuka ogrodowa, 2 sem, stacj. mag. fakultatywne
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z warzywami uprawianymi w różnych regionach świata, również w ujęciu historycznym.

Tematyka: Biologia, wartość odżywcza, znaczenie gospodarcze i sposób wykorzystania niektórych gatunków wymienionych poniżej oraz proponowanych przez studentów. Ocena możliwości uprawy wybranych warzyw egzotycznych w Polsce, na podstawie ich wymagań środowiskowych i preferencji żywieniowych ludności.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Znaczenie warzyw w żywieniu człowieka obecnie oraz w ujęciu historycznym w Polsce i na świecie.

Mało znane warzywa liściowe Europy: portulaka siewna (Portulaca sativa), modrak morski (Crambe maritima), przegorzan kulisty (Echinops spchaerocephalus), roszpunka jadalna (Valerianella olitoria), rokietta siewna (Eruca sativa), pieprzyca siewna (Lepidium sativum) i inne.

Warzywa korzeniowe i bulwiaste Ameryki Łacińskiej: maniok jadalny (Manihot esculenta), wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas), maranta tarzcinowata (Marantha arundinacea), kalatea jadalna (Calathea alloquia), ksantosoma strzałkolistna (Xantosoma sagittifolium), paciorecznik jadalny (Canna edulis), ulluku, bulwotka (Ullucus tuberosus), nasturcja bulwiasta (Tropaeolum tuberosum), ziemniara jadalna (Arracacia xanthorrhiza), maca (Lepidium meyerii), słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus) i inne.

Warzywa korzeniowe i bulwiaste Azji: kolokazja jadalna (Colocasia esculenta), pochrzyn (Dioscorea sp.), dziwadło dzwonkowate (Amorphophalus campanulatus), czyściec bulwiasty (Stachys sieboldi) i inne.

Warzywa liściowe Azji: wasabi (Wasabia japonica), imbir mioga (Zingiber mioga), szczypior chiński (Allium tuberosum) i inne.

Azjatyckie dyniowate: melon kędzierzawy (Benincasia hispida), trukwa ostrokątna (Luffa acutangula), trukwa egipska (Luffa aegyptiaca), przepękla ogórkowata (Momordica charantia) i inne.

Warzywa afrykańskie: cibora jadalna (Cyperus esculentus), tykwica zachodnia (Corchorus olitorius), kolokwinta (Citrullus colocynthis), tykwa pospolita (Lagenaria siceraria) i inne.

Egzotyczne rośliny strączkowe: orzech ziemny (Arachis hypogaea), nikla indyjska (Cajanus cajan), łusy głąbigroszek (Psophocarpus tetragonolobus), fasola limeńska (Phaseolus lunatus), fasola mungo (Phaseolus mungo), fasola złota (Phaseolus aureus), kanawalia mieczokształtna (Canavalia ensiformis), głąbigroszek szkarłatny (Lotus tetraganolobus), wspięga pospolita (Dolichos lablab) i inne.

Glony jadalne: Porphyra umbilicalis, pulmaria palmata, Chondrus crispus, Ascophyllum nodosum i inne.

Tematyka cwiczeń:

Zapoznanie z warzywami mało znanymi z kolekcji Katedry Warzywnictwa z Ekonomiką Ogrodnictwa UR w Krakowie.

Zapoznanie z warzywami egzotycznymi z ekspozycji Ogrodu Botanicznego w Krakowie

Zapoznanie z możliwościami wykorzystania, jako warzyw różnych części jadalnych roślin uprawnych (kiełki, kwiaty dyniowatych, pędy bambusa, serca palm, mączka sago itp.).

Jadalne, dziko rosnące rośliny zielne

Opracowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej dotyczącej problematyki przedmiotu

Literatura:

Yamaguchi M., 1983. World vegetables. Ellis Horwood Limited, Pulishers, Chichester, England

Lost crops of Africa, vol. II. Vegetables. The National Academic press, Washington D.C. 2006.

Lost Crops of the Incas. Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation. National Academy Press Washington. D.C. 1989

Biggs M., 1998. Warzywa. Wyd. Muza s.a.

Hyams E., 1974. Rośliny w służbie człowieka. PWN, Warszawa.

Nowiński M., 1977. Dzieje roślin i upraw ogrodniczych. PWRiL, Warszawa

Podbielkowski Z., 1989. Słownik roślin użytkowych. PWRiL, Warszawa

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)