Integrowane metody uprawy i nawożenia roślin warzywnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.URN.9IMUN.SI.OOGXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Integrowane metody uprawy i nawożenia roślin warzywnych |
Jednostka: | Zakład Żywienia Roślin |
Grupy: |
Ogr, Agroekol. i ochr. rośli, 6 sem. stacj. inż. fakultatywne Ogr, Ogrod. z market, 6 sem. stacj. inż fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Cel kursu:Zapoznanie z systemem integrowanej produkcji rolnej oraz metodami integrowanych metod uprawy warzyw jako sposobem gospodarowania umożliwiającym osiąganie celów ekologicznych i ekonomicznych. Tematyka: Zasady, metody i cele ekologiczne i ekonomiczne oraz grupy zagadnień integrowanej produkcji rolniczej. Integrowana produkcja warzyw jako droga do zapewnienia gwarantowanej jakości surowca (żywności). Systemy i praktyki związane z zarządzaniem bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Ustalanie parametrów jakości warzyw (surowca), jako „Wymagań Jakościowych” odbiorcy. Warunki zapewnienia pożądanej jakości warzyw. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1. Zasady, metody i cele ekologiczne i ekonomiczne oraz grupy zagadnień integrowanej produkcji rolniczej. (2 godz.) 2. Integrowana produkcja warzyw jako droga do zapewnienia gwarantowanej jakości surowca (żywności). (2 godz.) 3. Dyrektywy Unijne związane z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, zarys strategii bezpieczeństwa żywności, cechy składowe jakości. (4 godz.) 4. Systemy i praktyki związane z zarządzaniem bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Dobra Praktyka Produkcyjna, Dobra Praktyka Higieniczna, Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontrolne (HACCP). (5 godz.) 5. Punkty Kontrolne Zagwarantowania Jakości (QACP). Ustalanie parametrów jakości warzyw (surowca), jako „Wymagań Jakościowych” odbiorcy. (3 godz.) 6. Warunki zapewnienia pożądanej jakości warzyw - etapy od planowania uprawy poprzez produkcję warzyw, zbiór plonu, przechowalnictwo, dostawę. (4 godz.) 7. Organizacja, kontrola i dokumentacja związana z integrowaną produkcją i zapewnieniem jakości warzyw. (4 godz.) Tematyka ćwiczeń 1.Potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin warzywnych na tle technologii uprawy i miejsca w płodozmianie. Bilansowanie potrzeb nawozowych w oparciu o wyniki analiz chemicznych gleby. ( 2 godz.) 2.Nawożenie a zawartość metali ciężkich w roślinach warzywnych. Ustalanie potrzeb nawozowych oraz wykonanie bilansu wprowadzonych do gleby metali ciężkich z nawozami mineralnymi i organicznymi. (2 godz.) 3.Nawożenie a zawartość azotanów w roślinach warzywnych. Bilans substancji organicznej w glebie. (2 godz.) |
Literatura: |
1.Wytyczne Systemu Integrowanej Produkcji Rolniczej. Fundacja, Rozwój SGGW, Warszawa 1995. 2.Zarządzane jakością i bezpieczeństwem żywności. Praca zbior. p. red. J. Kijowski, T. Sikora. 3.Zasady GHP/GMP oraz system HACCP jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. H. Turlejska. FPPR, Warszawa, 2003. 4.Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. D. Kołożyn- Krajewska, T. Sikora SJ. TPS- NOT. Warszawa, 1999. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.