Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Krzewy jagodowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.SAP.JAGO1.SM.OOGDY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Krzewy jagodowe
Jednostka: Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa
Grupy: Ogr, Sadownictwo, 1 sem, stacj. mag. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedstawienie studentom najważniejszych problemów związanych z uprawą krzewów jagodowych.

Najważniejsze elementy dotyczące uprawy poszczególnych gatunków krzewów jagodowych.

Pełny opis:

Treści kształcenia

Produkcja owoców roślin jagodowych w Polsce i na Świecie.

Wartość odżywcza owoców roślin jagodowych.

Systematyka botaniczna gatunków roślin jagodowych.

Technologia uprawy truskawki.

Technologia uprawy porzeczki czarnej i czerwonej.

Technologia uprawy maliny.

Technologia uprawy borówki.

Uprawa mało znanych gatunków – sterowanie uprawą roślin jagodowych.

Gruntowa uprawa truskawki: sadzonki (ocena sadzonek w zależności od pochodzenia), metody prowadzenia plantacji (ocena roślin uprawianych w gruncie, w agrotkaninie, w pojemnikach, na zagonach).

Ocena odmian truskawki - porównanie cech roślin (wzrost, zdrowotność, plenność). Organoleptyczna ocena owoców odmian truskawki.

Ocena odmian porzeczki czarnej i kolorowej (siła wzrostu, zdrowotność, plenność). Organoleptyczna ocena owoców odmian porzeczki czarnej i czerwonej.

Cięcie krzewów jagodowych – porzeczka czarna i kolorowa oraz ocena wykonanego przez studentów cięcia.

Ocena krzewów odmian maliny tradycyjnej oraz owocującej na pędach tegorocznych (siła wzrostu, zdrowotność, plenność). Systemy prowadzenia krzewów maliny. Organoleptyczna ocena owoców odmian maliny.

Cięcie krzewów jagodowych - malina i borówka wysoka oraz ocena wykonanego przez studentów cięcia.

Ocena odmian borówki wysokiej, borówki brusznicy i żurawiny (siła wzrostu, zdrowotność, plenność, jakość owoców). Organoleptyczna ocena owoców odmian borówki wysokiej.

Wykonanie projektu wzorcowej plantacji roślin jagodowych.

Literatura:

1. Żurawicz E., 2005. Truskawka i poziomka. PWRiL Warszawa

2. Pliszka K. 2000. Uprawa borówki wysokiej

3. Zaliwski S., 1979. Intensywna produkcja owoców jagodowych i leszczynowych. PWN, Warszawa

4. Galeta G.J., Himelrick D.G., 1990. Small fruit crop management. Prentice Hall Career & Technology

Efekty uczenia się:

Opis efektów kształcenia

Wiedza

Definiuje stan i specyfikę produkcji roślin jagodowych w Polsce i na Świecie

Ocenia wartość odżywczą i zdrowotną owoców jagodowych w diecie człowieka

Opisuje biologię i wymagania uprawowe roślin jagodowych

Charakteryzuje metody i technologie stosowane w uprawie roślin jagodowych

Opisuje zasoby gatunkowe i odmianowe roślin jagodowych

Umiejętności

Dokonuje wyboru gatunków i odmian roślin jagodowych pod względem przydatności do uprawy

Umie zaplanować i wykonać cięcie krzewów gatunków roślin jagodowych

Dokonuje wyboru właściwej technologii uprawy krzewów jagodowych w zależności od specyfiki gospodarstwa

Umie zaplanować i wykonać projekt wzorcowej plantacji roślin jagodowych

Kompetencje społeczne

Potrafi współdziałać i pracować w małej grupie

Wyjaśnia potrzebę rozszerzania asortymentu owoców jagodowych na rynku

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)