Krzewy jagodowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.SAP.JAGO1.SM.OOGDY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Krzewy jagodowe |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: |
Ogr, Sadownictwo, 1 sem, stacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedstawienie studentom najważniejszych problemów związanych z uprawą krzewów jagodowych. Najważniejsze elementy dotyczące uprawy poszczególnych gatunków krzewów jagodowych. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Produkcja owoców roślin jagodowych w Polsce i na Świecie. Wartość odżywcza owoców roślin jagodowych. Systematyka botaniczna gatunków roślin jagodowych. Technologia uprawy truskawki. Technologia uprawy porzeczki czarnej i czerwonej. Technologia uprawy maliny. Technologia uprawy borówki. Uprawa mało znanych gatunków – sterowanie uprawą roślin jagodowych. Gruntowa uprawa truskawki: sadzonki (ocena sadzonek w zależności od pochodzenia), metody prowadzenia plantacji (ocena roślin uprawianych w gruncie, w agrotkaninie, w pojemnikach, na zagonach). Ocena odmian truskawki - porównanie cech roślin (wzrost, zdrowotność, plenność). Organoleptyczna ocena owoców odmian truskawki. Ocena odmian porzeczki czarnej i kolorowej (siła wzrostu, zdrowotność, plenność). Organoleptyczna ocena owoców odmian porzeczki czarnej i czerwonej. Cięcie krzewów jagodowych – porzeczka czarna i kolorowa oraz ocena wykonanego przez studentów cięcia. Ocena krzewów odmian maliny tradycyjnej oraz owocującej na pędach tegorocznych (siła wzrostu, zdrowotność, plenność). Systemy prowadzenia krzewów maliny. Organoleptyczna ocena owoców odmian maliny. Cięcie krzewów jagodowych - malina i borówka wysoka oraz ocena wykonanego przez studentów cięcia. Ocena odmian borówki wysokiej, borówki brusznicy i żurawiny (siła wzrostu, zdrowotność, plenność, jakość owoców). Organoleptyczna ocena owoców odmian borówki wysokiej. Wykonanie projektu wzorcowej plantacji roślin jagodowych. |
Literatura: |
1. Żurawicz E., 2005. Truskawka i poziomka. PWRiL Warszawa 2. Pliszka K. 2000. Uprawa borówki wysokiej 3. Zaliwski S., 1979. Intensywna produkcja owoców jagodowych i leszczynowych. PWN, Warszawa 4. Galeta G.J., Himelrick D.G., 1990. Small fruit crop management. Prentice Hall Career & Technology |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Definiuje stan i specyfikę produkcji roślin jagodowych w Polsce i na Świecie Ocenia wartość odżywczą i zdrowotną owoców jagodowych w diecie człowieka Opisuje biologię i wymagania uprawowe roślin jagodowych Charakteryzuje metody i technologie stosowane w uprawie roślin jagodowych Opisuje zasoby gatunkowe i odmianowe roślin jagodowych Umiejętności Dokonuje wyboru gatunków i odmian roślin jagodowych pod względem przydatności do uprawy Umie zaplanować i wykonać cięcie krzewów gatunków roślin jagodowych Dokonuje wyboru właściwej technologii uprawy krzewów jagodowych w zależności od specyfiki gospodarstwa Umie zaplanować i wykonać projekt wzorcowej plantacji roślin jagodowych Kompetencje społeczne Potrafi współdziałać i pracować w małej grupie Wyjaśnia potrzebę rozszerzania asortymentu owoców jagodowych na rynku |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.