Integrowana i ekologiczna produkcja sadownicza
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.SAP.IEPS1.SM.OOGDY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Integrowana i ekologiczna produkcja sadownicza |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: |
Ogr, Sadownictwo, 1 sem, stacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Poznanie zasad prowadzenia integrowanej i ekologicznej produkcji sadowniczej. Uwarunkowań prawno-finansowych. Kontroli gospodarstw prowadzących integrowaną i ekologiczną produkcję owoców. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Historia integrowanej produkcji na świecie i w Polsce. Przepisy prawne regulujące integrowaną produkcję Planowanie i zakładanie sadu i plantacji roślin jagodowych dla integrowanej produkcji Racjonalne nawożenie integrowanych upraw sadowniczych Agrotechnika stosowana w uprawach integrowanych Ewidencjonowanie zabiegów i kontrola integrowanej produkcji Zasady rolnictwa ekologicznego. Przepisy prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego Planowanie i zakładanie ekologicznego sadu/jagodnika Zasady ochrony roślin w produkcji ekologicznej Przetwórstwo surowców ekologicznych Marketing produktów ekologicznych. Stan i perspektywy produkcji ekologicznej w Polsce i na świecie Projekt gospodarstwa prowadzącego produkcję integrowaną Projekt gospodarstwa prowadzącego produkcję integrowaną Wyjazd do gospodarstwa integrowanego/ekologicznego |
Literatura: |
Metodyka integrowanej produkcji (poszczególne gatunki roślin sadowniczych). www.piorin.gov.pl Lafer G., Schloffer K., Innerhofer G., Meister H., Lind K. 2003. Organic fruit growing. CABI Publishing. |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Rozpoznaje specyfikę integrowanej i ekologicznej produkcji sadowniczej Definiuje wymagania, zasady i ograniczenia integrowanej i ekologicznej produkcji owoców Tłumaczy dobór gatunków i odmian dla integrowanej i ekologicznej produkcji Opisuje znaczenie integrowanej i ekologicznej produkcji dla zachowania i rozwoju bioróżnorodności środowiska i zdrowia człowieka Umiejętności Planuje założenie uprawy sadowniczej zgodnej z systemem produkcji Stosuje odpowiednie do warunków technologie produkcji owoców Wdraża działania rozwijające bioróżnorodność środowiska naturalnego Kompetencje społeczne Przewiduje społeczne i ekonomiczne skutki działań w zakresie stosowanego systemu produkcji sadowniczej Ma świadomość potrzeby wdrażania do praktyki sadowniczej proekologicznych technologii produkcji owoców |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny, colloqium, projekt Na ocenę 2 Nie wymienia podstawowych zasad i metod stosowanych w sadownictwie integrowanym i ekologicznym. Nie zna podstawowych zasad i technologii stosowanych w integrowanej i ekologicznej produkcji owoców. Nie jest świadomy wpływu systemu produkcji sadowniczej na bezpieczeństwo środowiska i zdrowie człowieka. Na ocenę 3 Potrafi wymienić podstawowe zasady i metody stosowane w sadownictwie integrowanym i ekologicznym, ale nie potrafi ich scharakteryzować. Zna podstawowe zasady i technologie stosowane w integrowanej i ekologicznej produkcji owoców, ale nie potrafi uzasadnić ich wyboru. Jest świadomy wpływu systemu produkcji sadowniczej na bezpieczeństwo środowiska i zdrowie człowieka, ale nie uwzględnia go w praktycznym działaniu. Na ocenę 4 Potrafi scharakteryzować zasady i metody stosowane w sadownictwie integrowanym i ekologicznym. Zna podstawowe zasady i technologie stosowane w integrowanej i ekologicznej produkcji owoców oraz potrafi uzasadnić ich wybór. Jest świadomy wpływu systemu produkcji sadowniczej na bezpieczeństwo środowiska i zdrowie człowieka, uwzględnia go w praktycznym działaniu. Na ocenę 5 Potrafi scharakteryzować zasady i metody stosowane w sadownictwie integrowanym i ekologicznym, analizuje ich wpływ na jakość plonu, zdrowie człowieka i stan środowiska. Zna technologie stosowane w integrowanej i ekologicznej produkcji owoców, potrafi uzasadnić wybór oraz ocenić ich wpływ na środowisko i jakość plonu. Jest świadomy wpływu systemu produkcji sadowniczej na bezpieczeństwo środowiska i zdrowie człowieka, przypisuje mu znaczącą wagę i uwzględnia w swoich działaniach. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.