Warzywnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.WARZ5.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywnictwo |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Charakterystyka i walory warzyw, wymagania środowiskowe, rejonizacja upraw, zmianowanie, rozmnażanie, zabiegi pielęgnacyjne, dojrzewanie i zbiór. Charakterystyka pomieszczeń do uprawy warzyw. Technologia uprawy pod osłonami podstawowych gatunków warzyw. Pochodzenie, znaczenie gospodarcze, wartość odżywcza, wymagania klimatyczne, glebowe i nawozowe, technologia uprawy, pielęgnacja roślin, zbiór oraz przygotowanie do obrotu najważniejszych gatunków warzyw polowych. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Warzywnictwo ogólne: Charakterystyka warzywnictwa, definicja warzyw, stan produkcji warzywnej w Polsce i na świecie oraz kierunki jego rozwoju Historia uprawy, ośrodki pochodzenia i klasyfikacja roślin warzywnych Wartość biologiczna warzyw Warunki środowiska w uprawie warzyw Rejonizacja produkcji warzywniczej Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw Metody rozmnażania warzyw Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw Dojrzewanie i zbiór warzyw Przygotowanie do obrotu i przechowywania warzyw Uprawa warzyw pod osłonami: Charakterystyka pomieszczeń do uprawy warzyw pod osłonami i ich wyposażenie Stan obecny oraz perspektywy rozwoju produkcji warzyw w pomieszczeniach Czynniki klimatu i sterowanie nimi Technologia uprawy pomidora, papryki i oberżyny Technologia uprawy ogórka Technologia uprawy sałaty Technologia uprawy warzyw polowych: Brassicaceae: kapusta głowiasta biała, kalafior, brokuł, kapusta pekińska, rzodkiewka Apiaceae: marchew, pietruszka, seler Alliaceae: cebula, por Solanaceae: pomidor Cucurbitaceae: ogórek Chenopodiaceae: burak ćwikłowy, szpinak Fabaceae: fasola, groch zielony Asteraceae: sałata Warzywnictwo ogólne: Systematyka warzyw, przegląd grup użytkowych warzyw. Generatywne i wegetatywne rozmnażanie roślin warzywnych, materiał siewny, rozpoznawanie, opis i ocena jakości Siewki roślin warzywnych, rozpoznawanie, opis i ocena jakości, technika pikowania Produkcja rozsady warzyw, sposoby, cele, miejsca, materiały do produkcji, zabiegi, nowoczesne technologie produkcji, w tym automatyczne linie do wysiewu, maszyny do pikowania i sadzenia rozsady Ustalanie zapotrzebowania na materiał siewny/rozsadę w konkretnych warunkach, metodach i technikach uprawy Chwasty i zachwaszczenie, przegląd gatunków chwastów, rozpoznawanie okazów zielnikowych, rozpoznawanie gatunków na podstawie prezentacji multimedialnej Wilgotność gleby i metody jej oznaczania, monitoring zasobności gleb w wodę, wymagania wodne warzyw, techniki nawadniania, przegląd systemów nawadniających, typy urządzeń nawadniających, projekt systemu nawadniającego Ściółkowanie i osłanianie bezpośrednie roślin warzywnych, materiały i technika, opracowanie instruktażu stosowania osłon do uprawy przyspieszonej w polu Uprawa warzyw pod osłonami: Elementy budowy szklarni, materiały do budowy i pokrycia, typy konstrukcji standardowych i niestandardowych Elementy budowy tuneli wysokich, materiały do budowy, folie do pokrycia konstrukcji, Wyposażenie pomieszczeń uprawnych, stoły, systemy ogrzewania, systemy wentylacji, zraszania, zamgławiania, doświetlania Oszczędność energii i metody ograniczania strat ciepła w pomieszczeniach uprawnych Osłony przenośne w uprawie przyspieszonej, ich budowa, materiały do przykrywania Zmianowanie pod osłonami, projekt doboru gatunków w uprawie z zastosowaniem różnych osłon Zapoznanie z biologią i cechami odmianowymi pomidora, ogórka, papryki, oberżyny i sałaty w uprawie pod osłonami, projekt właściwego wyboru odmian do konkretnej technologii uprawy i oczekiwanych cech użytkowych Biologia kwitnienia i zawiązywania owoców u pomidora, ogórka, oberżyny i papryki pod osłonami, wspomaganie zapylania, zapoznanie z techniką stosowania owadów zapylających pod osłonami. Przygotowanie instruktażu wprowadzenie owadów do standardowej uprawy pod osłonami Przygotowanie rozsady pomidora, ogórka, oberżyny i papryki do uprawy pod osłonami, szczepienie rozsady Prowadzenie i cięcie roślin w uprawie pod osłonami Uprawa warzyw polowych: Źródła informacji o odmianach warzyw. Sieć doświadczalna i rejestracja odmian przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Wspólnotowy Katalog Odmian Kapusta głowiasta biała (Brassica oleracea var. capitata), kapusta pekińska (Brassica pekinensis) – biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian kapusty głowiastej ze względu na przeznaczenie, charakterystyka wymienionych grup odmian Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis), brokuł (Brassica oleracea var. italica) – biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian ze względu na termin uprawy i przeznaczenie Marchew (Daucus carota), pietruszka (Pertoselinum crispum), seler korzeniowy (Apium graveolens) – biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe wymienionych gatunków, podział odmian marchwi na typy użytkowe: paryski, baby, amsterdamski, nantejski, berlicum, flakkee, imperator, chantenay, kuroda. Charakterystyka wymienionych typów. Cebula (Allium cepa), por (Allium porrum) - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian cebuli ze względu na kolor, kształt i wielkość zgrubienia, przeznaczenie odmian do określonego sposobu uprawy, charakterystyka wymienionych grup odmian; cechy różnych grup odmian pora Pomidor gruntowy (Lycopersicon esculentum) - biologia i cechy odmianowe, podział odmian ze względu na pokrój rośliny oraz cechy owocu, charakterystyka wymienionych grup odmian Ogórek gruntowy (Cucumis sativus) - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian ze względu na sposób użytkowania (korniszony, konserwowe, kwaszeniaki, sałatkowe), charakterystyka wymienionych grup odmian Burak ćwikłowy (Beta vulgaris var. esculenta), szpinak (Spinacia oleracea) - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe buraka, podział odmian ze względu na kształt korzenia, wybarwienie, cechy rozety liściowej i in., charakterystyka wymienionych grup odmian, charakterystyka odmian szpinaku Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris), groch siewny (Pisum sativum) - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian fasoli ze względu na sposób wzrostu, cechy strąka, cechy nasion i in., charakterystyka wymienionych grup odmian; podział odmian grochu ze względu na cechy strąka i nasion oraz długość okresu wegetacji Sałata gruntowa (Lactuca sativa), rzodkiewka (Raphanus sativus var. radicula) - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe i cechy odmianowe Projekt grupowy doboru gatunków/odmian dla gospodarstwa o określonym profilu, technologii i skali wybranym regionie, przygotowanie, prezentacja ustna, obrona |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Knaflewski M. (red.) 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL. Knaflewski M. (red.) 2010. Uprawa warzyw w pomieszczeniach. PWRiL. Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin. Literatura uzupełniająca: Borowiak J. 2007. Pomidory w polu. Hortpress, Warszawa. Dobrzańska J. 2003. Ogórki pod osłonami. Hortpress, Warszawa. Kołota E., Adamczewska-Sowińska K. 2006. Burak ćwikłowy i liściowy. Hortpress, Warszawa. Kunicki E. 1993. Uprawa brokułów. Hortpress, Warszawa. Kunicki E., Sękara A., Kalisz A. 2006. Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa ogólnego. Wydawnictwo AR w Krakowie. Kurpaska S. 2008. Szklarnie i tunele foliowe – inżynieria i procesy. PWRiL. Owczarek-Wysocka M. 2001. Pomidor pod osłonami. Uprawa tradycyjna i nowoczesna. Hortpress, Warszawa. Pudelski T., Lisiecka J. 2001. Uprawa ogórków w polu i pod nieogrzewanymi osłonami. Plantpress, Kraków. Rumpel J. 2002. Uprawa kalafiorów. Hortpress, Warszawa. Rumpel J. 2002. Uprawa kapusty białej, czerwonej, włoskiej. Hortpress, Warszawa. Rumpel J. 2003. Uprawa cebuli. Hortpress, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza KWwar_W01 Definiuje pojęcie roślin warzywnych na tle innych roślin uprawnych KWwar_W02 Poznaje stan produkcji warzywniczej w Polsce i na świecie jako ważnego działu ogrodnictwa i rolnictwa KWwar_W03 Opisuje historię rozwoju upraw warzywnych KWwar_W04 Poznaje wpływ warunków klimatycznych i glebowych na wzrost, rozwój i plonowanie roślin warzywnych KWwar_W05 Rozróżnia kryteria rejonizacji upraw warzywnych KWwar_W06 Wyjaśnia znaczenie zmianowania i płodozmianu w produkcji warzywnej KWwar_W07 Rozpoznaje zabiegi pielęgnacyjne praktykowane w uprawie warzyw KWwar_W08 Tłumaczy podstawowe procesy związane z dojrzewaniem warzyw KWwar_W09 Klasyfikuje kryteria oceny dojrzałości zbiorczej warzyw i rozróżnia metody ich zbioru KWwar_W10 Rozpoznaje sposoby postępowania pozbiorczego warzyw, przygotowania ich do sprzedaży lub przechowywania KWwar_W11 Charakteryzuje warzywa jako grupę roślin użytkowych i klasyfikuje gatunki wg pozycji systematycznej, pochodzenia, wymagań środowiskowych i przynależności do grup użytkowych KWwar_W12 Opisuje sposoby rozmnażania warzyw oraz metody oceny i poprawy jakości ich materiału siewnego KWwar_W13 Opisuje technologię produkcji rozsady roślin warzywnych i metody oceny jej jakości KWwar_W14 Opisuje biologię i cechy charakterystyczne podstawowych gatunków chwastów i sposoby ich zwalczania KWwar_W15 Charakteryzuje metody oceny zachwaszczenia pola uprawnego KWwar_W16 Opisuje sprzęt nawadniający wykorzystywany w produkcji roślin warzywnych i jego znaczenie dla upraw oraz rozwoju produkcji KWwar_W17 Wykazuje znajomość podstaw projektowania systemów irygacyjnych KWwar_W18 Rozpoznaje materiały do ściółkowania, osłaniania bezpośredniego i wykonania tuneli niskich. Charakteryzuje zalety i wady folii i włóknin w uprawach przyspieszonych KWwar_W19 Opisuje stan obecny produkcji warzyw pod osłonami w Polsce i świecie oraz kierunki dalszego rozwoju KWwar_W20 Poznaje możliwości regulowania czynników klimatycznych w uprawie warzyw pod osłonami KWwar_W21 Opisuje proces uprawy w szklarniach i tunelach foliowych najważniejszych gatunków warzyw (pomidor, ogórek, papryka, oberżyna, sałata) KWwar_W22 Potrafi rozpoznać stałe elementy budowy szklarni i tunelu wysokiego oraz materiały, z których są wykonywane konstrukcje. KWwar_W23 Rozróżnia typy pomieszczeń uprawnych i ich standardy. Potrafi określić przydatność poszczególnych typów pomieszczeń do uprawy roślin warzywnych KWwar_W24 Poznaje podstawowe wyposażenie pomieszczeń uprawnych – stoły, lampy do doświetlania, cieniówki, systemy wentylacji i ogrzewania KWwar_W25 Potrafi opisać główne zabiegi agrotechniczne wykonywane w uprawie pomidora, ogórka, papryki i oberżyny pod osłonami KWwar_W26 Opisuje zasady doboru roślin warzywnych w systemie zmianowania pod osłonami KWwar_W27 Definiuje wymagania klimatyczno-glebowe i zasady następstwa roślin po sobie w odniesieniu do podstawowych gatunków warzyw polowych KWwar_W28 Ma wiedzę w zakresie nawożenia gleby i żywienia roślin oraz ich ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami obejmującą podstawowe gatunku warzyw polowych KWwar_W29 Posiada znajomość nowoczesnych technologii uprawy najważniejszych gatunków warzyw polowych KWwar_W30 Opisuje biologię, wartość odżywczą i cechy odmianowe ważnych gospodarczo gatunków warzyw uprawianych w Polsce KWwar_W31 Opisuje podstawy prawne i procedurę rejestracji oraz ochrony prawnej odmian roślin warzywnych KWwar_W32 Charakteryzuje najważniejsze odmiany warzyw pod względem przydatności do konkretnej technologii uprawy Umiejętności KWwar_U01 Identyfikuje materiał siewny i siewki warzyw uprawianych w Polsce KWwar_U02 Oblicza zapotrzebowanie na materiał siewny/rozsadę w konkretnych warunkach, metodach i technikach uprawy KWwar_U03 Modyfikuje technikę produkcji rozsady do konkretnych warunków, metod i przeznaczenia uprawy KWwar_U04 Potrafi rozpoznać podstawowe gatunki chwastów, najczęściej występujące w uprawach warzyw oraz określić stopień zachwaszczenia i jego skutki oraz metody zwalczania KWwar_U05 Dobiera sprzęt nawadniający dla konkretnych warunków środowiskowych i uprawianych warzyw oraz projektuje system nawadniający KWwar_U06 Dostosowuje materiały, techniki ściółkowania i bezpośredniego osłaniania do konkretnych gatunków i warunków uprawy KWwar_U07 Oblicza powierzchnię użytkową, kubaturę pomieszczeń uprawnych, odległość między pojedynczymi obiektami, liczbę roślin na daną powierzchnię KWwar_U08 Szacuje zapotrzebowanie na źródła światła i okres doświetlania roślin, a także powierzchnie stołów do produkcji rozsady KWwar_U09 Posiada umiejętność przygotowania rozsady pomidorów i ogórków pod osłony szczepionej różnymi metodami KWwar_U10 Potrafi zastosować metody polepszające zapylanie i zawiązywanie owoców warzyw w uprawie pod osłonami KWwar_U11 Potrafi wykonać cięcie i prowadzenie roślin pomidora, ogórka i oberżyny pod osłonami oraz zastosować optymalną metodę w warunkach uprawy szklarniowej i tunelowej KWwar_U12 Dobiera gatunki do zmianowania pod osłonami i potrafi przewidywać następstwa błędów w zmianowaniu KWwar_U13 Dokonuje właściwego wyboru odmian warzyw do uprawy polowej i pod osłonami zgodnie z aktualnymi wymaganiami rynku Kompetencje społeczne KWwar_K01 Ma świadomość ważności profesjonalnego podejścia do uprawy warzyw polowych oraz pod osłonami w dobie silnej konkurencji rynkowej KWwar_K02 Rozumie potrzebę ciągłego śledzenia nowych rozwiązań technologicznych w zakresie uprawy warzyw polowych i pod osłonami oraz podnoszenia swych kwalifikacji zawodowych w tym zakresie KWwar_K03 Cechuje się odpowiedzialnością za produkcję warzyw spełniających normy bezpiecznej żywności KWwar_K04 Docenia walory odżywcze warzyw i ich znaczenie dla zdrowia człowieka KWwar_K05 Posiada umiejętność udzielania fachowych porad w zakresie uprawy podstawowych warzyw w polu i pod osłonami KWwar_K06 Definiuje priorytety służące realizacji konkretnych zadań KWwar_K07 Potrafi współdziałać i pracować w małej grupie KWwar_K08 Potrafi samodzielnie myśleć i zdobywać potrzebne informacje |
Metody i kryteria oceniania: |
703 test wielokrotnego wyboru |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.