Przetwórstwo warzyw, owoców i ziół
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.PWOZ2.SM.OOGLY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przetwórstwo warzyw, owoców i ziół | ||
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich | ||
Grupy: |
Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 2 sem, stacj. mag. obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem kursu jest poznanie rodzajów przetworów owocowo-warzywnych i zielarskich oraz podstawowych technologii stosowanych w procesach przetwórczych. |
||
Pełny opis: |
Treści kształcenia Fizyczne, chemiczne i biologiczne metody utrwalania surowców warzywnych Kiszenie warzyw, zalety i wady kiszonek Konserwy warzywne i grzybowe, marynaty Mrożonki warzywne, produkcja, składowanie, rozmrażanie Susz warzywny i zielarski, metody suszenia, sposoby przechowywania Suszenie owoców Kandyzowanie owoców Soki owocowe i warzywne Owoce w zalewach. Proszki i granulaty owocowe Kiszenie kapusty białej Konserwowanie fasolki szparagowej Mrożonka warzywna Wykonanie suszu warzywnego Ocena jakości wykonanych przetworów Soki Przeciery Kompoty Susz osmotyczny Dżemy, marmolady |
||
Literatura: |
Jarczyk A., Berdowski J.B. 1997. Przetwórstwo owoców i warzyw. WSiP Warszawa Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A. 1973. Technologia produktów owocowych i warzywnych. PWRiL Warszawa |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza KWpwo_W01 Opisuje własności surowców roślinnych w aspekcie ich przydatności przetwórczej OGR2_W03 OGR2_W04 OGR2sad_W02 OGR2sad_W04 OGR2war_W02 R2A_W02 R2A_W03 R2A_W04 R2A_W05 R2A_W06 KWpwo_W02 Rozpoznaje podstawowe metody, techniki i technologie pozwalające uzyskać z warzyw, owoców i ziół różnego rodzaju przetwory OGR2rlp_W01 OGR2rlp_W02 OGR2sad_W03 OGR2_W03 OGR2_W04 OGR2_W05 OGR2_W08 OGR2_W09 R2A_W01 R2A_W03 R2A_W04 R2A_W05 R2A_W06 KWpwo_W03 Opisuje właściwości przetworów warzywno-owocowych, wyliczając ich zalety i słabe strony OGR2_W08 R2A_W05 KWpwo_W04 Rozpoznaje ogólne zasady tworzenia i rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie przetwórstwa owocowo-warzywnego OGR2war_W05 R2A_W02 R2A_W04 Umiejętności KWpwo_U01 Używa podstawowych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania informacji z zakresu przetwórstwa owocowo-warzywnego OGR2_U02 OGR2_U05 R2A_U01 R2A_U03 KWpwo_U02 Dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję i jakość przetworów z warzyw, owoców i ziół OGR2_U08 OGR2_U011 R2A_U04 R2A_U05 KWpwo_U03 Rozwiązuje standardowe problemy w zakresie produkcji przetworów z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik i technologii, narzędzi i materiałów OGR2_U014 R2A_U06 R2A_U07 Kompetencje społeczne KWpwo_ K01 Docenia znaczenie społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości przetworów OGR2_K03 OGR2_K04 R2A_K05 R2A_K06 KWpwo_K02 Potrafi pracować samodzielnie oraz w zespole OGR2_K01 R2A_K01 R2A_K02 |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna podstawowych rodzajów przetworów warzywno-owocowych i ziołowych Nie stosuje podstawowych technologii przetwórstwa warzyw, owoców i ziół Nie jest świadomy zagrożeń pracy w przetwórniach warzywno-owocowych i zielarskich Na ocenę 3 Zna podstawowe rodzaje przetworów warzywno-owocowych, ale nie potrafi ich szczegółowo scharakteryzować Stosuje podstawowe technologie przetwórstwa warzyw, owoców i ziół, bez rozumienia zasad Jest świadomy zagrożeń pracy w przetwórniach warzywno-owocowych i zielarskich, ale nie przestrzega zasad Na ocenę 4 Zna podstawowe rodzaje przetworów warzywno-owocowych, potrafi je szczegółowo scharakteryzować i ocenić ich wady i zalety Stosuje podstawowe technologie przetwórstwa warzyw, owoców i ziół, ze zrozumieniem zasad tych procesów Jest świadomy zagrożeń pracy w przetwórniach warzywno-owocowych i zielarskich, ale zdarzają mu się drobne błędy Na ocenę 5 Zna podstawowe rodzaje przetworów warzywno-owocowych, potrafi je szczegółowo scharakteryzować, ocenić ich wady i zalety, opisać ich przemiany w czasie procesu przetwórczego Stosuje podstawowe technologie przetwórstwa warzyw, owoców i ziół, ze zrozumieniem zasad tych procesów i potrafi je dobrać do surowca Jest świadomy zagrożeń pracy w przetwórstwie, przypisuje im znaczącą wagę i uwzględnia w swoich działaniach |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.