Praktikum z produkcji roślin warzywnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.PPRW1.SM.OOGWY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktikum z produkcji roślin warzywnych |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Rośliny warzywne, 1 sem. stacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zaznajomienie studentów z praktyką ogrodniczą. Zaplanowane są wizyty w gospodarstwach produkcyjnych o profilu warzywniczym, zielarskim i pokrewnym. Student poznaje w praktyce aktualny stan uprawy szklarniowej i polowej warzyw oraz ziół, nowe technologie upraw, zbioru i postępowania pozbiorczego |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Zwiedzanie produkcyjnych gospodarstw zajmujących się uprawą warzyw pod osłonami i w polu (zapoznanie się z zapleczem technicznym i organizacją pracy) Wizyta w zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego. Zapoznanie się z ofertą handlową, organizacją pracy, wymaganiami rynku wobec surowca, etapami produkcji, zapleczem technicznym, kontrolą jakości. Wizyta w stacji badania odmian, zapoznanie się z procedurą dotyczącą określania OWT i WGO Zwiedzanie zakładu hodowli i nasiennictwa ogrodniczego Wizyta w zakładzie wytwarzającym podłoże do produkcji pieczarek i pieczarkarni. Zapoznanie się z etapami produkcji, zapleczem technicznym, organizacją pracy, kontrolą jakości, traktowaniem posprzętnym itp. Zapoznanie się z organizacją wzorcowego zakładu zielarskiego, aktualną ofertą handlową, problemami utrzymania jakości produktu (postępowanie posprzętne, magazynowanie, kontrola jakości, sortowanie, pakowanie oraz sprzedaż) Przygotowanie raportu dotyczącego aktualnych kierunków rozwoju gospodarstw warzywniczych i zielarskich. Prezentacja ustna. |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Wylicza techniki, metody, urządzenia, materiały stosowane w szklarniowych i polowych gospodarstwach ogrodniczych. Opisuje najważniejsze technologie produkcji warzywniczej, zielarskiej i pokrewnej. Definiuje wymagania w zakresie standardów i norm obowiązujących w gospodarstwach i zakładach produkcji ogrodniczej Ma wiedzę niezbędną do zrozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych uwarunkowań działalności gospodarczej. Umiejętności Potrafi integrować wiedzę z zakresu wielu dziedzin i dyscyplin naukowych oraz dokonywać wyboru właściwych technologii w celu rozwiązania zaistniałych problemów. Potrafi dokonać analizy sposobu funkcjonowania i ocenić istniejące w zakładzie/gospodarstwie rozwiązania techniczne. Kompetencje społeczne Ma świadomość ważności i rozumie wpływ prowadzenia zakładów i gospodarstw ogrodniczych na środowisko i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Ma świadomość ważności i rozumie wpływ prowadzenia zakładów i gospodarstw ogrodniczych na jakość żywności i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.