Praktikum z produkcji ogrodniczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.PPRO6.NI.OOGSY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktikum z produkcji ogrodniczej |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z praktycznymi aspektami produkcji ogrodniczej z zakresu uprawy warzyw w gruncie i pod osłonami, roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami oraz szkółkarstwa drzew i krzewów ozdobnych. Etapy produkcji ogrodniczej, agrotechnika, nawożenie, nawadnianie, technologia zbioru, wybrane elementy przechowywania owoców, warzyw i roślin ozdobnych, formy organizacji produkcji ogrodniczej. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia 1. Szkółka roślin ozdobnych. Wyposażenie techniczne gospodarstwa, maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślin, odkażanie podłoża, kompostowanie materiału roślinnego, wyposażenie tuneli foliowych i szklarni służących do uzyskania materiału nasadzeniowego, kontenerowa uprawa roślin ozdobnych, zabiegi stosowane przed wysadzaniem roślin, sposoby pielęgnacji i ochrony roślin, przygotowanie roślin do spedycji, metody przechowywania materiału szkółkarskiego, zasady bhp obowiązujące w szkółkach drzew i krzewów. 2. Wybrane gospodarstwa ogrodnicze w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce: nowoczesne sposoby przygotowania rozsady warzyw i roślin ozdobnych, rodzaje osłon stosowanych w uprawie warzyw i roślin ozdobnych, zapoznanie ze sprzętem uprawowym (sprzęt do uprawek gleby, opryskiwacze, sadzarki, siewniki, instalacje deszczujące, kombajny do zbioru warzyw). Przykłady płodozmianów, agrotechnika i specyficzne metody prowadzenia roślin, sposoby nawadniania i nawożenia, praktyczne możliwości ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami, zbiór i przygotowanie towaru do spedycji oraz przechowywania. 3. Szkółka drzew owocowych. Organizacja i wyposażenie gospodarstwa szkółkarskiego, urządzenia i maszyny stosowane w produkcji szkółkarskiej, zabiegi pielęgnacyjne oraz prowadzenie szkółki w pierwszym, drugim i trzecim roku, wykopywanie, sortowanie, przechowywanie materiału, prowadzenie dokumentacji szkółkarskiej |
Literatura: |
Knaflewski M. [red.] 2011. Uprawa warzyw w pomieszczeniach. PWRiL Warszawa Siwek P. 2010. Warzywa pod folią i włókniną, Hortpress, Warszawa Hołownicki R. 2006. Technika opryskiwania roślin dla praktyków. Wyd. Plantpress, Kraków Pruszyński S., Wolny S. 2007. Przewodnik Dobrej Praktyki Ochrony Roślin. IOR, Poznań |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Progr_W01 Opisuje poszczególne etapy produkcji roślin ogrodniczych Progr _W02 Rozpoznaje urządzenia techniczne i maszyny w produkcji rozsady i materiału szkółkarskiego Progr _W03 Nazywa elementy wyposażenia pomieszczeń do produkcji materiału szkółkarskiego i rozsady Progr _W04 Wylicza zabiegi agrotechniczne stosowane w poszczególnych etapach produkcji warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych Umiejętności Progr _U01 Wybiera prawidłowe metody ochrony upraw ogrodniczych zgodnie z EUREPGAP i HACCP Progr _U02 Przygotowuje sprawozdania z tematów przedstawianych w ramach kursu Progr_U03 Planuje poszczególne etapy produkcji warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych. Progr_U04 Uzasadnia wykorzystanie odpowiednich środków produkcji w uprawach gruntowych i pod osłonami Progr_U05 Planuje organizację marketingu wytworzonych produktów ogrodniczych Kompetencje społeczne Progr _K01 Ocenia zagrożenia wynikające z nieprawidłowego stosowania środków ochrony roślin na produkty ogrodnicze Progr _K02 Potrafi zaplanować produkcję ogrodniczą uwzględniającą potrzeby rynku |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena formująca: 202 Ocena końcowa: 701 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.