Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekologiczne podstawy warzywnictwa i zielarstwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.RWZ.EKWZ2.NM.OOGXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekologiczne podstawy warzywnictwa i zielarstwa
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy: Rośliny ozdobne, 2 sem. niestacj. mag. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie z proekologicznymi metodami sterowania wzrostem roślin warzywnych i zielarskich, uzyskiwania odpowiedniej jakości surowców oraz jej zachowania po zbiorze. Podstawowe aspekty uprawy (przygotowanie gleby, płodozmiany, zabiegi pielęgnacyjne) roślin warzywnych i zielarskich w systemie ekologicznym i zintegrowanym w porównaniu z systemem konwencjonalnym. Zbiór ziół ze stanu naturalnego. Wartość biologiczna i właściwości lecznicze warzyw i ziół oraz czynniki przed- i pozbiorcze warunkujące ich jakość.

Pełny opis:

Treści kształcenia

Definicja upraw ekologicznych i integrowanych z udziałem roślin warzywnych i ziół, historia i stan obecny.

Obowiązujące akty prawne związane z uprawą ekologiczną i integrowaną , kontrola i certyfikacja gospodarstw o profilu warzywniczym.

Warunki środowiska w integrowanej i ekologicznej uprawie warzyw i ziół.

Ograniczanie zabiegów uprawowych w rolnictwie ekologicznym.

Zmianowanie w ekologicznych uprawach roślin warzywnych i zielarskich oraz wykorzystanie zjawiska allelopatii

Wybrane aspekty nawożenia w systemie ekologicznym i integrowanym.

Materiał siewny i dobór odmian.

Zabiegi pielęgnacyjne i zwalczanie chwastów w uprawie polowej.

Zasady zbioru surowców zielarskich i pozyskiwanie ziół ze stanu naturalnego.

Zasady zachowania wysokiej jakości, właściwości dietetycznych i leczniczych warzyw i ziół.

Prezentacja modelowych gospodarstw ekologicznych i prowadzonych metodą integrowaną

Zapoznanie z procesem konwersji gospodarstw konwencjonalnych do ekologicznych i wymaganiami podczas ubiegania się o certyfikat rolnictwa ekologicznego. Wizyta w jednostce certyfikującej produkty ekologiczne.

Literatura:

Babik I, Kaniszewski S., 2004. Ekologiczne metody uprawy warzyw. KCRE, Radom

Grath M., 2007. Ogród ekologiczny. KDC

Siebeneicher G., 1997. Podręcznik rolnictwa ekologicznego. PWN, Warszawa

Jędrzejko K., 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. ŚAM, Katowice

Kołodziej B. (red.) , 2010 . Poradnik dla plantatorów uprawa ziół. PWRiL, Poznań

Efekty uczenia się:

Opis efektów kształcenia

Wiedza

Definiuje pojęcie warzywnictwa i zielarstwa ekologicznego, biodynamicznego i integrowanego. Wylicza różnice w stosunku do rolnictwa konwencjonalnego

Znajduje odpowiednie przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego

Rozumie rolę warunków środowiska w kształtowaniu roślinnej produkcji ekologicznej

Opisuje szczegółowe zasady ekologicznej uprawy roślin warzywnych i zielarskich

Wykazuje znajomość sposobów i reguł obowiązujących przy zbiorze surowców zielarskich z upraw i stanu dzikiego

Umiejętności

Posiada umiejętność wyszukiwania i wykorzystywania szczegółowych informacji na temat ekologicznej uprawy warzyw, i zbioru ziół

Poprawnie analizuje warunki środowiska uprawy w dostosowaniu do wymagań roślin warzywnych i zielarskich

Prawidłowo identyfikuje zależności pomiędzy zabiegami agrotechnicznymi a jakością warzyw i ziół, a także pokazuje ich wpływ na stan środowiska naturalnego

Potrafi podejmować właściwe decyzje przy doborze metod i urządzeń w ekologicznej produkcji warzyw i ziół

Kompetencje społeczne

Rozumie potrzebę przekazywania innym obiektywnych informacji na temat technik wykorzystywanych w produkcji ekologicznej warzyw i ziół

Ma świadomość znaczenia etycznej odpowiedzialności za skutki niewłaściwego postępowania na każdym etapie uzyskiwania ekologicznych warzyw i surowców z roślin leczniczych

Metody i kryteria oceniania:

Ocena formująca: 203

Ocena końcowa: 707

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)