Ekologiczne podstawy warzywnictwa i zielarstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.EKWZ2.NM.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologiczne podstawy warzywnictwa i zielarstwa |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Rośliny ozdobne, 2 sem. niestacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z proekologicznymi metodami sterowania wzrostem roślin warzywnych i zielarskich, uzyskiwania odpowiedniej jakości surowców oraz jej zachowania po zbiorze. Podstawowe aspekty uprawy (przygotowanie gleby, płodozmiany, zabiegi pielęgnacyjne) roślin warzywnych i zielarskich w systemie ekologicznym i zintegrowanym w porównaniu z systemem konwencjonalnym. Zbiór ziół ze stanu naturalnego. Wartość biologiczna i właściwości lecznicze warzyw i ziół oraz czynniki przed- i pozbiorcze warunkujące ich jakość. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Definicja upraw ekologicznych i integrowanych z udziałem roślin warzywnych i ziół, historia i stan obecny. Obowiązujące akty prawne związane z uprawą ekologiczną i integrowaną , kontrola i certyfikacja gospodarstw o profilu warzywniczym. Warunki środowiska w integrowanej i ekologicznej uprawie warzyw i ziół. Ograniczanie zabiegów uprawowych w rolnictwie ekologicznym. Zmianowanie w ekologicznych uprawach roślin warzywnych i zielarskich oraz wykorzystanie zjawiska allelopatii Wybrane aspekty nawożenia w systemie ekologicznym i integrowanym. Materiał siewny i dobór odmian. Zabiegi pielęgnacyjne i zwalczanie chwastów w uprawie polowej. Zasady zbioru surowców zielarskich i pozyskiwanie ziół ze stanu naturalnego. Zasady zachowania wysokiej jakości, właściwości dietetycznych i leczniczych warzyw i ziół. Prezentacja modelowych gospodarstw ekologicznych i prowadzonych metodą integrowaną Zapoznanie z procesem konwersji gospodarstw konwencjonalnych do ekologicznych i wymaganiami podczas ubiegania się o certyfikat rolnictwa ekologicznego. Wizyta w jednostce certyfikującej produkty ekologiczne. |
Literatura: |
Babik I, Kaniszewski S., 2004. Ekologiczne metody uprawy warzyw. KCRE, Radom Grath M., 2007. Ogród ekologiczny. KDC Siebeneicher G., 1997. Podręcznik rolnictwa ekologicznego. PWN, Warszawa Jędrzejko K., 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. ŚAM, Katowice Kołodziej B. (red.) , 2010 . Poradnik dla plantatorów uprawa ziół. PWRiL, Poznań |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Definiuje pojęcie warzywnictwa i zielarstwa ekologicznego, biodynamicznego i integrowanego. Wylicza różnice w stosunku do rolnictwa konwencjonalnego Znajduje odpowiednie przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego Rozumie rolę warunków środowiska w kształtowaniu roślinnej produkcji ekologicznej Opisuje szczegółowe zasady ekologicznej uprawy roślin warzywnych i zielarskich Wykazuje znajomość sposobów i reguł obowiązujących przy zbiorze surowców zielarskich z upraw i stanu dzikiego Umiejętności Posiada umiejętność wyszukiwania i wykorzystywania szczegółowych informacji na temat ekologicznej uprawy warzyw, i zbioru ziół Poprawnie analizuje warunki środowiska uprawy w dostosowaniu do wymagań roślin warzywnych i zielarskich Prawidłowo identyfikuje zależności pomiędzy zabiegami agrotechnicznymi a jakością warzyw i ziół, a także pokazuje ich wpływ na stan środowiska naturalnego Potrafi podejmować właściwe decyzje przy doborze metod i urządzeń w ekologicznej produkcji warzyw i ziół Kompetencje społeczne Rozumie potrzebę przekazywania innym obiektywnych informacji na temat technik wykorzystywanych w produkcji ekologicznej warzyw i ziół Ma świadomość znaczenia etycznej odpowiedzialności za skutki niewłaściwego postępowania na każdym etapie uzyskiwania ekologicznych warzyw i surowców z roślin leczniczych |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena formująca: 203 Ocena końcowa: 707 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.