Ekologiczne podstawy produkcji ogrodniczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.EKPO4.SI.OOGLY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologiczne podstawy produkcji ogrodniczej |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogr., Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 4 sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z podstawami proekologicznych systemów gospodarowania w rolnictwie, rolą klimatu i warunków stresowych oraz możliwościami stosowania proekologicznej agrotechniki w produkcji sadowniczej i warzywniczej. Rola środowiska glebowego i czynników klimatycznych ze szczególnym uwzględnieniem warunków stresowych w produkcji ogrodniczej wysokiej jakości i możliwości sterowania tymi czynnikami. |
Pełny opis: |
Tendencje w rozwoju rolnictwa w Polsce i na świecie. Ekologiczne aspekty produkcji ogrodniczej w różnych systemach gospodarowania. Proekologiczne systemy uprawy gleby i nawożenia. Warunki środowiska glebowego i ich rola w kształtowaniu plonów owoców i warzyw. Warunki klimatyczne – optymalne i ekstremalne oraz ich rola w kształtowaniu plonów i ich jakości w uprawie roślin sadowniczych. Warunki klimatyczne – optymalne i ekstremalne oraz rola w kształtowaniu plonów i ich jakości w uprawie roślin warzywnych. Proekologiczna agrotechnika roślin warzywnych uprawianych w polu. Proekologiczna agrotechnika w produkcji sadowniczej. Ocena siedliska pod kątem przydatności do produkcji sadowniczej i warzywniczej. Ocena wpływu metody gospodarowania na środowisko. Układanie płodozmianów z uwzględnieniem wymagań siedliskowych dla upraw sadowniczych i warzywniczych w formie projektowej. Laboratoryjna ocena wybranych właściwości fizycznych gleb pochodzących z różnych stanowisk. |
Literatura: |
Babik I., Kaniszewski S. 2004. Ekologiczne metody uprawy warzyw. KCRE Radom. Siebeneicher G. 1997. Podręcznik rolnictwa ekologicznego. PWN, W-wa. Kibler M. 2010. Ekologiczna uprawa warzyw polowych. KCRE, Radom. Runowski H. 1996. Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. Wydawnictwo SGGW, W-wa. Lind K., Lafer K., Schlosser K., Innerhofer G., Meister H. 2003.Organic fruit growing. CABI Publishing, London, UK. Upowszechnianie dobrej praktyki rolniczej, cz. 1. 2003. IUNG, Puławy. |
Efekty uczenia się: |
Zna tendencje rozwojowe rolnictwa na świecie i w Polsce oraz systemy gospodarowania w rolnictwie. Wskazuje na ekologiczne aspekty produkcji ogrodniczej w różnych systemach gospodarowania. Zna proekologiczne systemy uprawy gleby i nawożenia. Charakteryzuje warunki środowiska glebowego i zna ich rolę w kształtowaniu plonów owoców i warzyw. Wymienia i charakteryzuje czynniki glebowe i klimatyczne i rozumie ich rolę w kształtowaniu plonów w rolnictwie proekologicznym. Zna podstawy agrotechniki w rolnictwie proekologicznym i zabiegi służące utrzymaniu i poprawie żyzności gleby. Przeprowadza analizę wpływu sposobu gospodarowania na środowisko naturalne Posiada umiejętność poprawnej oceny siedliska pod kątem uprawy sadowniczej i warzywniczej. Poprawnie konstruuje płodozmian zgodnie z dobra praktyka rolniczą. Ocenia podstawowe właściwości fizyczne gleby pochodzącej z różnych stanowisk uprawowych. Rozumie potrzebę przekazywania innym obiektywnych informacji na temat technik wykorzystywanych w produkcji proekologicznej. Ma świadomość znaczenia etycznej odpowiedzialności za skutki niewłaściwego postępowania na każdym etapie uzyskiwania ziemiopłodów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena formująca: 101 Ocena końcowa: 701 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.