Ekologiczne podstawy warzywnictwa i zielarstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.EKOW2.SM.OOGXY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologiczne podstawy warzywnictwa i zielarstwa | ||
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich | ||
Grupy: |
Agroekologia i ochrona roślin, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe Bioinżynieria, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 2 sem, stacj. mag. obowiązkowe Ogr, Sadownictwo, 2 sem, stacj. mag. obowiązkowe Rośliny ozdobne, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe Rośliny warzywne, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe Sztuka ogrodowa, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Zapoznanie z proekologicznymi metodami sterowania wzrostem roślin warzywnych i zielarskich, uzyskiwania odpowiedniej jakości surowców oraz jej zachowania po zbiorze. Podstawowe aspekty uprawy (przygotowanie gleby, płodozmiany, zabiegi pielęgnacyjne) roślin warzywnych i zielarskich w systemie ekologicznym i zintegrowanym w porównaniu z systemem konwencjonalnym. Zbiór ziół ze stanu naturalnego. Wartość biologiczna i właściwości lecznicze warzyw i ziół oraz czynniki przed- i pozbiorcze warunkujące ich jakość. |
||
Pełny opis: |
Definicja upraw ekologicznych i integrowanych z udziałem roślin warzywnych i ziół, historia i stan obecny. Obowiązujące akty prawne związane z uprawą ekologiczną i integrowaną , kontrola i certyfikacja gospodarstw o profilu warzywniczym. Warunki środowiska w integrowanej i ekologicznej uprawie warzyw i ziół. Ograniczanie zabiegów uprawowych w rolnictwie ekologicznym. Zmianowanie w ekologicznych uprawach roślin warzywnych i zielarskich oraz wykorzystanie zjawiska allelopatii Wybrane aspekty nawożenia w systemie ekologicznym i integrowanym. Materiał siewny i dobór odmian. Zabiegi pielęgnacyjne i zwalczanie chwastów w uprawie polowej. Zasady zbioru surowców zielarskich i pozyskiwanie ziół ze stanu naturalnego. Zasady zachowania wysokiej jakości, właściwości dietetycznych i leczniczych warzyw i ziół. Prezentacja modelowych gospodarstw ekologicznych i prowadzonych metodą integrowaną Zapoznanie z procesem konwersji gospodarstw konwencjonalnych do ekologicznych i wymaganiami podczas ubiegania się o certyfikat rolnictwa ekologicznego. Wizyta w jednostce certyfikującej produkty ekologiczne. |
||
Literatura: |
Babik I, Kaniszewski S., 2004. Ekologiczne metody uprawy warzyw. KCRE, Radom Grath M., 2007. Ogród ekologiczny. KDC Siebeneicher G., 1997. Podręcznik rolnictwa ekologicznego. PWN, Warszawa Jędrzejko K., 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. ŚAM, Katowice Kołodziej B. (red.) , 2010 . Poradnik dla plantatorów uprawa ziół. PWRiL, Poznań |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza KWewz_W01 Definiuje pojęcie warzywnictwa i zielarstwa ekologicznego, biodynamicznego i integrowanego. Wylicza różnice w stosunku do rolnictwa konwencjonalnego KWewz_W02 Znajduje odpowiednie przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego KWewz_W03 Rozumie rolę warunków środowiska w kształtowaniu roślinnej produkcji ekologicznej KWewz_W04 Opisuje szczegółowe zasady ekologicznej uprawy roślin warzywnych i zielarskich KWewz_W05 Wykazuje znajomość sposobów i reguł obowiązujących przy zbiorze surowców zielarskich z upraw i stanu dzikiego Umiejętności KWewz_ U01 Posiada umiejętność wyszukiwania i wykorzystywania szczegółowych informacji na temat ekologicznej uprawy warzyw, i zbioru ziół KWewz_ U02 Poprawnie analizuje warunki środowiska uprawy w dostosowaniu do wymagań roślin warzywnych i zielarskich KWewz_ U03 Prawidłowo identyfikuje zależności pomiędzy zabiegami agrotechnicznymi a jakością warzyw i ziół, a także pokazuje ich wpływ na stan środowiska naturalnego KWewz_ U04 Potrafi podejmować właściwe decyzje przy doborze metod i urządzeń w ekologicznej produkcji warzyw i ziół Kompetencje społeczne KWewz _ K01 Rozumie potrzebę przekazywania innym obiektywnych informacji na temat technik wykorzystywanych w produkcji ekologicznej warzyw i ziół KWewz _ K02 Ma świadomość znaczenia etycznej odpowiedzialności za skutki niewłaściwego postępowania na każdym etapie uzyskiwania ekologicznych warzyw i surowców z roślin leczniczych |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena formująca: 203 Ocena końcowa: 707 Na ocenę 2 Nie definiuje upraw ekologicznych i integrowanych z udziałem roślin warzywnych i ziół. Nie wymienia dozwolonych zabiegów uprawowych w rolnictwie ekologicznym. Nie zna zasad ekologicznej uprawy warzyw i ziół Nie identyfikuje zależności pomiędzy zabiegami agrotechnicznymi a jakością warzyw i ziół, ani nie pokazuje ich wpływu na stan środowiska naturalnego. Nie potrafi podjąć decyzji przy doborze metod i urządzeń w ekologicznej produkcji warzyw i ziół Nie jest świadomy zagrożeń niewłaściwych działań w trakcie ekologicznej produkcji warzyw i ziół Na ocenę 3 Definiuje pojęcie upraw ekologicznych i integrowanych z udziałem roślin warzywnych i ziół. Nie wymienia dozwolonych zabiegów uprawowych w rolnictwie ekologicznym. Zna niektóre zasady ekologicznej uprawy warzyw i ziół Identyfikuje tylko niektóre zależności pomiędzy zabiegami agrotechnicznymi a jakością warzyw i ziół, nie pokazuje ich wpływu na stan środowiska naturalnego. Większość podejmowanych przez niego decyzji przy doborze metod i urządzeń w ekologicznej produkcji warzyw i ziół jest niewłaściwych Jest świadomy zagrożeń niewłaściwych działań w trakcie ekologicznej produkcji warzyw i ziół, ale nie przypisuje temu należytej wagi Na ocenę 4 Definiuje pojęcie upraw ekologicznych i integrowanych z udziałem roślin warzywnych i ziół. Wymienia większość dozwolonych zabiegów uprawowych w rolnictwie ekologicznym. Zna główne zasady ekologicznej uprawy roślin warzywnych i zielarskich Prawidłowo identyfikuje zależności pomiędzy zabiegami agrotechnicznymi a jakością warzyw i ziół, ale nie pokazuje ich wpływ na stan środowiska naturalnego. Nie wszystkie podejmowane przez niego decyzje przy doborze metod i urządzeń w ekologicznej produkcji warzyw i ziół są trafne Jest świadomy zagrożeń niewłaściwych działań w trakcie ekologicznej produkcji warzyw i ziół, przypisuje jednak niewielką wagę do istoty przekazywania tej wiedzy innym Na ocenę 5 Definiuje pojęcie upraw ekologicznych i integrowanych z udziałem roślin warzywnych i ziół. Wymienia większość dozwolonych zabiegów uprawowych w rolnictwie ekologicznym. Zna szczegółowe zasady ekologicznej uprawy roślin warzywnych i zielarskich Prawidłowo identyfikuje zależności pomiędzy zabiegami agrotechnicznymi a jakością warzyw i ziół, a także pokazuje ich wpływ na stan środowiska naturalnego. Potrafi podejmować właściwe decyzje przy doborze metod i urządzeń w ekologicznej produkcji warzyw i ziół Jest świadomy zagrożeń niewłaściwych działań w trakcie ekologicznej produkcji warzyw i ziół, przypisuje znaczącą wagę do przekazywania tej wiedzy innym, dba o propagowanie zasad dobrej praktyki rolniczej podczas uprawy i zbioru roślin warzywnych i zielarskich |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.