Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Fitopatologia z techniką ochrony roślin

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.KOR.FITO1.SI.OOGXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Fitopatologia z techniką ochrony roślin
Jednostka: Katedra Ochrony Roślin
Grupy: Ogrodnictwo, 1 sem. stacjon. inż. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Wiedza z zakresu nieinfekcyjnych i infekcyjnych czynników chorobotwórczych, przebiegu infekcyjnego procesu chorobowego u roślin, wpływu warunków zewnętrznych na jego przebieg. Główne typy objawów chorobowych u roślin. Udział rośliny gospodarza w rozwoju choroby infekcyjnej, rodzaje odporności i ich omówienie. Źródła infekcji pierwotnych, warunki powstawania epidemii. Przegląd ważniejszych gospodarczo chorób wywoływanych przez wirusy, fitoplazmy, bakterie i grzyby, metody ich diagnozowania oraz zapoznanie z zasadami i metodami zapobiegania i zwalczania chorób.

Pełny opis:

Pojęcie, cel i zadania fitopatologii, znaczenie chorób w życiu i gospodarce człowieka. Symptomatologia, typy objawów chorobowych. Nieinfekcyjne czynniki chorobotwórcze.

Przebieg procesu chorobowego (infekcja, inkubacja, choroba właściwa), wpływ warunków środowiskowych na przebieg choroby, wpływ choroby na procesy fizjologiczne roślin. Rodzaje odporności (bierna, czynna, indukowana). Uzdolnienia pasożytnicze.

Epidemiologia chorób roślin – warunki powstawania epidemii, rola patogenów i roślin w rozwoju epidemii, rodzaje epidemii.

Zasady i metody ochrony roślin przed chorobami (agrotechniczna, fizyczna, biologiczna, kwarantanna roślin, hodowla odpornościowa, chemiczna). Choroby roślin powodowane przez wirusy (mozaika pomidora, ospowatość śliwy, pstrość tulipana). Choroby roślin powodowane przez fitoplazmy i bakterie właściwe (proliferacja jabłoni, bakterioza obwódkowa fasoli, guzowatość korzeni).

Choroby roślin powodowane przez Pierwotniaki i Lęgniowce (kiła kapusty, zgorzel siewek, zaraza ziemniaka na pomidorze, mączniak rzekomy: dyniowatych, róży, winorośli). Choroby roślin powodowane przez grzyby Chytridiomycota (rak ziemniaka) i Ascomycota (mączniak prawdziwy: dyniowatych, róży). Choroby roślin powodowane przez grzyby Ascomycota (mączniak prawdziwy jabłoni, rak drzew owocowych, biała plamistość liści truskawki, parch jabłoni, zamieranie pędów malin). Choroby roślin powodowane przez grzyby Ascomycota (szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza porzeczki i agrestu, kędzierzawość liści brzoskwini). Choroby roślin powodowane przez grzyby Basidiomycota (rdza: wejmutkowo-porzeczkowa, grochu, róży). Choroby roślin powodowane przez grzyby Basidiomycota (głownia: kukurydzy, cebuli; srebrzystość liści drzew). Choroby roślin powodowane przez grzyby Anamorficzne (fuzariozy, werticiliozy).

Choroby roślin powodowane przez grzyby Anamorficzne (peniciliozy, brunatna plamistość liści pomidora, dziurkowatość liści drzew pestkowych). Choroby roślin powodowane przez grzyby Anamorficzne (antraknoza fasoli, askochytoza grochu, septorioza selera). Oznaczanie gospodarczo ważnych chorób roślin uprawnych.

Rozpoznawanie chorób bezpośrednio na roślinach.

Literatura:

1.Kryczyński S. (red.). 2003. Choroby roślin w uprawach ogrodniczych. Wyd. SGGW, Warszawa.

2.Kryczyński S., Weber Z. (red.). 2010. Fitopatologia – podstawy fitopatologii, t. 1, PWRiL, Poznań.

3.Kryczyński S., Weber Z. (red.). 2010. Fitopatologia – choroby roślin uprawnych , t. 2, PWRiL, Poznań.

4.Błaszkowski J., Radych M., Madej T. 1999. Przewodnik do zajęć z fitopatologii. Wyd. AR, Szczecin.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Definiuje pojęcie, cel i zadania fitopatologii. Opisuje główne typy objawów chorobowych roślin. Rozpoznaje przebieg infekcyjnego procesu chorobowego u roślin. Prezentuje reakcje rośliny-gospodarza w rozwoju choroby infekcyjnej. Wylicza źródła infekcji chorób i powstawania epidemii. Prezentuje podstawowe zasady i metody zwalczania chorób.

Umiejętności

Rozróżnia objawy chorób u roślin. Analizuje przebieg procesu chorobowego u roślin. Identyfikuje rodzaje infekcji roślin.

Porównuje sposoby i zdolności pasożytowania czynników chorobotwórczych. Wyjaśnia podstawowe metody zwalczania chorób. Formułuje podstawowe zasady profilaktyki w produkcji roślinnej.

Kompetencje społeczne

Demonstruje objawy i szkodliwość czynników chorobotwórczych.

Dyskutuje o skuteczności metod zwalczania chorób.

Metody i kryteria oceniania:

2-Nie charakteryzuje chorób, zasad i metod ich zwalczania.

Nie zna nieinfekcyjnych i infekcyjnych czynników chorobotwórczych.

Nie jest świadomy zagrożeń ze strony nieinfekcyjnych i infekcyjnych czynników chorobotwórczych.

3-Wymienia choroby roślin ogrodniczych, ale nie analizuje możliwości zapobiegania. Opisuje objawy, szkodliwość oraz profilaktykę i ich zwalczanie. Zna zagrożenia związane z czynnikami chorobotwórczymi, ale nie uwzględnia ich w produkcji ogrodniczej.

4-Wymienia choroby roślin ogrodniczych, zasady i metody ich zwalczania. Rozpoznaje czynniki chorobotwórcze i stosuje profilaktykę i metody ich zwalczania. Jest świadomy zagrożeń ze strony czynników chorobotwórczych w produkcji ogrodniczej i częściowo uwzględnia je w swoich działaniach.

5-Wymienia choroby roślin ogrodniczych, analizuje możliwości zapobiegania i ich zwalczania, proponuje możliwość łącznego stosowania metod zwalczania i dobiera najwłaściwsze. Rozpoznaje choroby, dobiera odpowiednią profilaktykę i metody ich zwalczania. Jest świadomy zagrożeń ze strony nieinfekcyjnych i infekcyjnych czynników chorobotwórczych w produkcji ogrodniczej, przypisuje im znaczącą wagę i uwzględnia je w swoich działaniach.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)