Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Fitopatologia szczegółowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.KOR.FISZ2.SM.OOGAY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Fitopatologia szczegółowa
Jednostka: Katedra Ochrony Roślin
Grupy: Agroekologia i ochrona roślin, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Poznanie zależności pomiędzy patogenem, jego zdolnościami pasożytniczymi, zmiennością a rośliną żywicielską w aspekcie procesu chorobowego.

Wpływ chorób na procesy fizjologiczne roślin. Zagadnienia odporności roślin na choroby i odporności grzybów na fungicydy. Dynamika rozwoju populacji patogenów. Choroby warzyw, drzew owocowych i roślin ozdobnych oraz ochrona przed patogenami.

Pełny opis:

Treści kształcenia

Zadania fitopatologii szczegółowej w poszczególnych działach (symptomatologia, patogeneza, epidemiologia)

Zróżnicowanie objawów chorobowych na tle czynników chorobotwórczych

Rozprzestrzenianie się i zdolności pasożytnicze czynników chorobotwórczych

Rodzaje i zakres pasożytnictwa, specjalizacja pasożytnicza

Zmienność patogenów roślin

Patogeneza chorób roślin, rodzaje uszkodzeń, rola enzymów, toksyn, substancji wzrostowych i innych w patogenezie

Wpływ chorób na procesy fizjologiczne roślin

Odporność roślin na choroby

Odporność grzybów na fungicydy

Epidemiologia chorób roślin

Najnowsze osiągnięcia w ochronie roślin przed czynnikami chorobotwórczymi

Choroby występujące na różnych warzywach: mokra zgnilizna warzyw, zgorzel siewek, rizoktonioza, werticilioza

Choroby warzyw korzeniowych: parch zwykły buraka i marchwi, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza marchwi, chwościk buraka

Choroby warzyw kapustnych: czarna zgnilizna kapustnych, gnicie róż kalafiora, czerń krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych

Choroby warzyw psiankowatych i cebuli: rak bakteryjny pomidora, zaraza ziemniaka na pomidorze i ziemniaku, zgnilizna pierścieniowa pomidora, mączniak rzekomy cebuli

Choroby drzew owocowych: rak bakteryjny drzew owocowych, rak drzew owocowych, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych i pestkowych

Choroby drzew ziarnkowych: zaraza ogniowa, mączniak jabłoni, zgorzel kory jabłoni, parch gruszy

Choroby drzew pestkowych: drobna plamistość liści drzew pestkowych, gorzka zgnilizna wiśni, rdza śliwy, parch brzoskwini

Choroby przechowalnicze owoców: gorzka zgnilizna jabłek i gruszek, szara pleśń jabłek, sina pleśń jabłek, sucha zgnilizna przykielichowa jabłek, zgnilizna gniazda nasiennego

Choroby roślin ozdobnych w gruncie: czarna plamistości liści róż, zamieranie pędów róży, askochytoza złocienia, septorioza złocienia

Choroby roślin ozdobnych pod osłonami: pasożytnicze więdnięcie gerbery, rdza biała złocienia, fuzarioza goździka

Choroby roślin ozdobnych cebulowych: sucha zgnilizna bulw i łodyg mieczyka, szara pleśń, fuzarioza, penicilioza

Choroby roślin doniczkowych i balkonowych: fytoftoroza i zgorzel zgnilakowa ozdobnych, czerwona plamistość hipeastrum, czarna zgnilizna sadzonek i bakteryjna plamistość liści pelargonii, mączniak prawdziwy na petunii i surfinii

Literatura:

Borecki Z. 2001. Nauka o chorobach roślin. PWRiL, Warszawa.

Kochman J., Węgorek J. 1997. Ochrona roślin. Plantpress.

Kryczyński S., Weber Z. 2010. Fitopatologia, t.1. Podstawy fitopatologii. PWRiL. Warszawa.

Kryczyński S., Weber Z. 2011. Fitopatologia, t. 2. Choroby roślin uprawnych. PWRiL. Warszawa

Majchrzak B. (red.), 2001. Choroby roślin ogrodniczych. Wydawnictwo UWM. Olsztyn.

Pięta D., 1999. Wybrane zagadnienia z fitopatologii. Wydawnictwo AR w Lublinie.

Efekty uczenia się:

Wiedza

ORFSZ_W01 Definiuje zadania fitopatologii szczegółowej w poszczególnych działach: symptomatologia, patogeneza, epidemiologia.

ORFSZ_W02 Opisuje zróżnicowanie objawów chorobowych na tle czynników chorobotwórczych.

ORFSZ_W03 Wyjaśnia rozprzestrzenianie się czynników chorobotwórczych i opisuje ich zdolności pasożytnicze.

ORFSZ_W04 Opisuje rodzaje, zakres pasożytnictwa i specjalizacja pasożytniczą.

ORFSZ_W05 Znajduje przykłady zmienności patogenów roślin w powiązaniu z produkcją ogrodniczą.

ORFSZ_W06 Opisuje proces patogenezy chorób roślin i rodzaje uszkodzeń.

Wylicza rolę enzymów, toksyn, substancji wzrostowych i innych substancji w patogenezie.

ORFSZ_W07 Tłumaczy wpływ chorób na procesy fizjologiczne roślin.

ORFSZ_W08 Wyjaśnia na czym polega odporność roślin na choroby.

ORFSZ_W09 Wyjaśnia na czym polega odporność grzybów na fungicydy.

ORFSZ_W10 Tłumaczy zjawiska epidemii chorób roślin i ocenia zagrożenie dla różnego rodzaju upraw.

ORFSZ_W11 Wylicza najnowsze osiągnięcia w ochronie roślin przed czynnikami chorobotwórczymi.

Umiejętności

ORFSZ_ U01 Identyfikuje choroby występujące na różnych warzywach, jak: mokra zgnilizna warzyw, zgorzel siewek, rizoktonioza, werticilioza wywołane przez polifagi.

ORFSZ_ U02 Oznacza choroby warzyw korzeniowych, jak: parch zwykły buraka i marchwi, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza marchwi, chwościk buraka i klasyfikuje ich sprawców.

ORFSZ_ U03 Oznacza choroby warzyw kapustnych, jak: czarna zgnilizna kapustnych, gnicie róż kalafiora, czerń krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych, na materiale roślinnym pochodzącym z produkcyjnych gospodarstw ogrodniczych na terenie Małopolski.

ORFSZ_ U04 Rozpoznaje choroby warzyw psiankowatych i cebuli, jak: rak bakteryjny pomidora, zaraza ziemniaka na pomidorze i ziemniaku, zgnilizna pierścieniowa pomidora, mączniak rzekomy cebuli i identyfikuje ich sprawców.

Przygotowuje raporty pisemne dotyczące zdrowotności warzyw w wybranym gospodarstwie ogrodniczym.

ORFSZ_ U05 Rozpoznaje choroby drzew owocowych, jak: rak bakteryjny drzew owocowych, rak drzew owocowych, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych i pestkowych, dokonując wyboru właściwych metod badawczych.

ORFSZ_ U06 Rozpoznaje choroby drzew ziarnkowych, jak: zaraza ogniowa, mączniak jabłoni, zgorzel kory jabłoni, parch gruszy. Wyszukuje szczegółowe informacji dotyczące zagadnień związanych z organizmami kwarantannowymi.

Wyjaśnia na czym polega różnica w rozprzestrzenianiu się czynników chorobotwórczych w sadach produkcyjnych, przydomowych i ogrodach działkowych.

ORFSZ_ U07 Rozpoznaje choroby drzew pestkowych: drobna plamistość liści drzew pestkowych, gorzka zgnilizna wiśni, rdza śliwy, parch brzoskwini.

Porównuje różne metody i sposoby ochrony przed chorobami i szacuje straty plonu owoców występujące w sadach produkcyjnych, przydomowych i ogrodach działkowych.

Ocenia pisemnie dynamikę rozwoju populacji patogenów na drzewach owocowych.

ORFSZ_ U08 Rozpoznaje choroby przechowalnicze owoców w przechowalniach, jak: gorzka zgnilizna jabłek i gruszek, szara pleśń jabłek, sina pleśń jabłek, sucha zgnilizna przykielichowa jabłek, zgnilizna gniazda nasiennego.

Wyszukuje szczegółowe informacje na temat zapobiegania wystąpienia i rozprzestrzenianiu się chorób w przechowalniach.

Przygotowuje prezentacje dotyczące nowych technologii stosowanych w przechowalniach owoców, mających na celu ochronę przed chorobami przechowalniczymi.

ORFSZ_ U09 Rozróżnia na żywym materiale roślinnym choroby roślin ozdobnych w gruncie, jak: czarna plamistości liści róż, zamieranie pędów róży, askochytoza złocienia, septorioza złocienia i oznacza ich sprawców.

ORFSZ_ U10 Rozpoznaje choroby roślin ozdobnych pod osłonami, jak: pasożytnicze więdnięcie gerbery, rdza biała złocienia, fuzarioza goździka.

Identyfikuje patogeny z materiału roślinnego.

ORFSZ_ U11 Znajduje choroby roślin ozdobnych cebulowych, jak: sucha zgnilizna bulw i łodyg mieczyka, szara pleśń, fuzarioza, penicilioza.

Prowadzi hodowlę ich sprawców na sztucznych podłożach. Identyfikuje sprawców do gatunku (grzyba).

ORFSZ_ U12 Opisuje choroby roślin doniczkowych i balkonowych, jak: fytoftoroza i zgorzel zgnilakowa ozdobnych, czerwona plamistość hipeastrum, czarna zgnilizna sadzonek i bakteryjna plamisto liści pelargonii, mączniak prawdziwy na petunii i surfinii.

Analizuje warunki występowania chorób. Formułuje zalecenia dotyczące stosowania fungicydów.

Przygotowuje prezentacje dotyczące chorób roślin doniczkowych i balkonowych korzystając z najnowszych informacji naukowych.

Kompetencje społeczne

ORFSZ_ K01 Pracuje indywidualnie i w zespole, przyjmując w nim różne funkcje.

Jest odpowiedzialny za pracę własną, właściwie określa priorytety służące realizacji określonego zadania.

ORFSZ_K02 Argumentuje znaczenie odpowiedzialności za prawidłowo stosowaną ochronę roślin przed chorobami w produkcji ogrodniczej.

ORFSZ_K03 Krytykuje niewłaściwe stosowanie metod, technik i środków chemicznych na różnych obszarach ogrodnictwa i uzasadnia właściwy ich wybór.

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Nie wyjaśnia zadań fitopatologii szczegółowej. Nie ma wiedzy na temat, chorób, sprawców chorób i objawów chorobowych na warzywach, drzewach owocowych i roślinach ozdobnych.

Nie rozpoznaje typowych objawów chorobowych i ich sprawców.

Nie jest świadomy skutków występowania chorób na roślinach uprawnych i strat przez nie powodowanych.

Na ocenę 3

Wylicza ważne gospodarczo choroby, nie zna większości sprawców, ani sposobów ochrony roślin przed patogenami je powodującymi.

Rozpoznaje ważne gospodarczo choroby, zna niektórych sprawców i powszechnie stosowane metody ochrony roślin przed patogenami.

Potrafi przewidzieć skutki chorób występujących epidemicznie, ale nie argumentuje za ich obniżeniem.

Na ocenę 4

Opisuje objawy chorób warzyw korzeniowych, kapustnych i innych, choroby drzew ziarnkowych i pestkowych, owoców w przechowalniach oraz choroby roślin ozdobnych.

Identyfikuje objawy chorobowe. Potrafi określić zagrożenie dla upraw ze strony patogenów i ocenia skutki.

Krytykuje niewłaściwe stosowanie metod, technik i środków chemicznych na różnych obszarach ogrodnictwa.

Na ocenę 5

Znajduje zależności pomiędzy czynnikami chorobotwórczymi, objawami chorobowymi, rośliną a środowiskiem. Ma wiedzę na temat najnowszych osiągnięć w ochronie roślin.

Potrafi prawidłowo rozpoznawać choroby na roślinach ogrodniczych, zapobiegać im i je zwalczać.

Uzasadnia problemy związane z niewła1)ściwym stosowaniem metod, technik i środków chemicznych na różnych obszarach ogrodnictwa. Argumentuje znaczenie odpowiedzialności za prawidłowo stosowaną ochronę roślin.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)