Warzywa dekoracyjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.FZ.WAD.NI.OOSXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywa dekoracyjne |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zaprezentowanie możliwości wykorzystania rośliny warzywnych o walorach dekoracyjnych w ogrodach. Omówienie gatunków i odmian warzyw posiadających cechy atrakcyjne dla projektantów i użytkowników ogrodów. Zapoznanie z wykorzystaniem kulinarnym roślin ozdobnych. Omówienie wymagań środowiskowych warzyw dekoracyjnych, zasad produkcji i pielęgnacji oraz doboru roślin w aranżacjach ogrodowych, ich zmienności sezonowej oraz podstawowych elementów wartości odżywczej. Wykorzystanie egzotycznych roślin jadalnych w ogrodach. |
Pełny opis: |
Sposoby zakładania ogrodów warzywnych w różnych epokach i grupach społecznych ze szczególnym uwzględnieniem aranżacji o charakterze ozdobnym Niezwykłe odmiany zwykłych warzyw Przegląd gatunków i odmian warzyw egzotycznych o walorach dekoracyjnych do upraw gruntowych Dobór warzyw do pomieszczeń, na balkony i tarasy, pojemniki, podłoża, systemy nawadniania i nawożenia Jadalne rośliny ozdobne Koncepcyjny projekt warzywnego ogrodu kwaterowego dedykowanego dla konkretnego obiektu układ, dobór gatunków i odmian, specyfikacja materiału, technologia przygotowania stanowiska, plan pielęgnacji Analiza oferty rynkowej gatunków i odmian warzyw do nowoczesnych kompozycji ogrodowych Analiza oferty rynkowej gatunków i odmian warzyw do zastosowania w dekoracjach okolicznościowych Koncepcyjny projekt nowoczesnego ogrodu warzywnego o charakterze kompozycji swobodnej dedykowanego dla konkretnego obiektu układ, dobór gatunków i odmian, specyfikacja materiału, technologia przygotowania stanowiska, plan pielęgnacji Projekt dekoracji okolicznościowej do wykorzystania kulinarnego Warzywa w sztuce carvingu |
Literatura: |
Podstawowa: Bauer K., 2007. Ogród warzywny. KDC, Warszawa. Hobhouse P., 2005. Historia ogrodów. Arkady, Warszawa. Szewczyk Ł., Wasik P., 2014. Sekrety dekoracji z warzyw i owoców. Pracownia Sztuki Kulinarnej, Ozimek Ślusarczyk D., Rybacki M., 2014. Fantazje z warzyw i owoców. ELWA, Konstancin Jeziorna. Teubner C., 2010. Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata. Carta Blanca Sp. z o.o., Warszawa. Pomocnicza: Bazy internetowe roślin Sklepy nasienne online Zasoby Internetu |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna historię i znaczenie ogrodów warzywnych na przestrzeni wieków Posiada wiedzę na temat wykorzystania roślin warzywnych i jadalnych w sztuce ogrodowej Opisuje biologię, wymagania uprawowe, zabiegi pielęgnacyjne oraz możliwości zastosowania konkretnych gatunków i odmian warzyw w ogrodach Opisuje warzywa egzotyczne oraz sposoby ich użycia w ogrodach Charakteryzuje warzywa jako element dekoracji okolicznościowych Umiejętności Dokonuje właściwego wyboru gatunków i odmian warzyw do ogrodów Organizuje przestrzenne i czasowe rozmieszczenie warzyw w ogrodach dekoracyjnych Dokonuje właściwego wyboru gatunków i odmian warzyw do pozbiorczego wykorzystania w celach dekoracyjnych i kulinarnych Zna wartość odżywczą, dietetyczną i możliwości zastosowania kulinarnego warzyw i wybranych jadalnych roślin ozdobnych Zna podstawy sporządzania dekoracji okolicznościowych z użyciem warzyw o zastosowaniu kulinarnym i ozdobnym Kompetencje społeczne Docenia dobór środowiskowy oraz znaczenie roślin warzywnych dla podniesienia jakości życia społeczeństwa Tłumaczy potrzebę przekazywania społeczeństwu wiedzy w zakresie możliwości tworzenia efektownych ogrodów użytkowych Potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując w niej różne role |
Metody i kryteria oceniania: |
711 721 202 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Kalisz | |
Prowadzący grup: | Aneta Grabowska, Rita Jurkow, Andrzej Kalisz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.