Produkty ogrodnicze w dietetyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.FZ.POD.NI.OOGXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Produkty ogrodnicze w dietetyce |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
uzupełniający - fakultatywny Katedra Ogrodnictwa |
Pełny opis: |
W Wprowadzenie do nauki żywienia człowieka. Potrzeby energetyczne organizmu i wartość energetyczna pożywienia. Tłuszczowce, białka, cukry, witaminy i sole mineralne - ich rola w organizmie człowieka. Występowanie w żywności, struktura i klasyfikacja. Współczesne poglądy na rolę. Spożycie w Polsce i współczesne zalecenia odnośnie spożycia. Rodzaje diet i ich ocena pod względem zgodności z zasadami. CW Ocena wartości odżywczej produktów spożywczych: skład chemiczny i wartość odżywcza, podział produktów na 12 grup. Potrzeby energetyczne człowieka, przemiana materii i jej bilans, obliczanie dobowego wydatku energetycznego. Metody oznaczania wartości odżywczej białka – metody chemiczne (CS). Podział, funkcje i główne źródła witamin w diecie. Kwasotwórczość i zasadotwórczość produktów. Zasady planowania żywienia różnych grup ludności. Metody oceny sposobu żywienia. Układanie jadłospisów dla różnych grup ludności, wyliczanie racji pokarmowej na podstawie sporządzonego jadłospisu. Ocena stanu odżywienia – badania antropometryczne i biochemiczne. Zagadnienie idealnej masy ciała: obliczenie wskaźnika BMI, wartość wskaźnika WHR, pomiar stanu otyłości na podstawie grubości tkanki tłuszczowej. |
Literatura: |
Podstawowa Pisulewski P. M., Pysz M. 2005. Żywienie człowieka. Zbiór ćwiczeń, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Krakowie, Kraków. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. . 2015. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. Gertig H., Przysławski J. . 2006. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. Uzupełniająca Gawęcki J., Hryniewiecki L. 2003. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
wiedza - zna i rozumie rolę substancji odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i soli mineralnych) w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu wpływ odżywiania na jakość życia zalecenia żywieniowe dla pozczególnych substancji odżywczych metody pozwalające ocenić własny sposób odżywiania skutki źle zbilansowanej diety Umiejętności - potrafi wyliczyc zawartość podstawowych składników pokarmowych we własnej diecie. Porównuje ich zawartość z zalecanym dziennym spożyciem prawidłowo interpretować własny sposób żywienia. Wyciąga wnioski. Zestawia sprawozdanie pisemne tłumaczyć zagrożenia płynące ze źle zbilansowanej diety dziennej. Znaleźć i zestawić produkty pozwalające na uniknięcie błędów żywieniowych Kompetencje społeczne - jest gotów do ciągłego poszerzania wiedzy dotyczącej produktów spożywczych i ich wpływu na zdrowie człowieka świadomej analizy wpływu diety i sposobu życia na zdrowie człowieka |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian pisemny z pytaniami otwartymi. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną liczoną z oceny uzyskanej z ćwiczeń i sprawdzianu (50% oceny końcowej) Studenci przygotowują sprawozdania z ćwiczeń oraz opracowują jadłospis, na podstawie krórych uzyskują ocnę z ćwiczeń (średnia arytmetyczna 50% oceny końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.