Podstawy biotechnologii roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.FL.PBR.SI.OOSXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy biotechnologii roślin |
Jednostka: | Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu przekazane zostaną studentom informacje z zakresu zastosowania metod biotechnologicznych w produkcji roślinnej: kultury in vitro, biotechnologiczne doskonalenie roślin, diagnostyka molekularna i jej zastosowanie oraz społeczne i prawne aspekty biotechnologii. |
Pełny opis: |
Wprowadzenie: definicja biotechnologii, rys historyczny, nurty i podział biotechnologii. Roślinne kultury in vitro i ich zastosowanie w biotechnologii. Kultury kalusa, pojedynczych komórek i protoplastów. Kultury in vitro w kreowaniu zmienności genetycznej - zmienność somaklonalna, mutageneza, mieszańce form oddalonych. Selekcja in vitro. Gametyczna embriogeneza i jej wykorzystanie w tworzeniu nowych odmian Biotechnologiczne doskonalenie roślin: inżynieria genetyczna jako źródło zmienności, podstawy naukowe transgenezy roślin, metody i cele transformacji, odmiany transgeniczne, wpływ GMO na środowisko, transgeneza a hodowla konwencjonalna. Diagnostyka molekularna i jej zastosowanie: markery sprzężone z cechami użytkowymi, hodowla wspomagana markerami (molecular breeding), ocena zmienności genetycznej ocena wyrównania linii i czystości nasion mieszańcowych, loci cech ilościowych (QTL). Kontrowersje etyczne i regulacje prawne dotyczące biotechnologii Zapoznanie się z organizacją laboratorium molekularnym i kultur in vitro, bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium, przygotowanie pożywek do zakładania własnych kultur in vitro Zakładanie kultur z wykorzystaniem wybranych technik in vitro związanych z gametyczną embriogenezą Techniki wykorzystujące markery molekularne. Sposoby izolacji DNA, elektroforeza. |
Literatura: |
1. Bajaj Y.P.S ed. 1988. Biotechnology in Agriculture and Forestry, vol. 1-10. Springer Verlag, Berlin, Heidelberg, New York, London, Paris, Tokyo. 2. Malepszy S. red. 2001. Biotechnologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 3. Malepszy S., Niemirowicz-Szczytt. K., Przybecki Z. 1989. Biotechnologia w genetyce i hodowli roślin. PWN, Warszawa. 4. Michalik B. 1996. Zastosowanie metod biotechnologicznych w hodowli roślin. DRUKROL S.C., Kraków. 5. Michalik B. (red.). 2009. Hodowla roślin z elementami biotechnologii |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Definiuje podstawowe pojęcia z zakresu biotechnologii Rozróżnia podstawowe metody biotechnologiczne: kultury in vitro, inżynieria genetyczna, diagnostyka molekularna Zna i rozumie prawne i etyczne aspekty biotechnologiczne Uzasadnia znaczenie metod biotechnologicznych w ogrodnictwie Umiejętnosci Posiada umiejętność pracy w laboratorium analiz molekularnych i kultur in vitro Posiada zdolność samodzielnego zakładania doświadczeń z wykorzystaniem biotechnologicznych technik in vitro Wykonuje elektroforezę produktów powielania w żelach agarozowych Interpretuje efekty założonych doświadczeń Kompetencje społeczne Rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji na temat możliwości technologicznych w zakresie doskonalenia roślin uprawnych Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości |
Metody i kryteria oceniania: |
101 sprawdzian wiedzy 703 test wielokrotnego wyboru |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adela Adamus | |
Prowadzący grup: | Adela Adamus, Rafał Barański, Agnieszka Kiełkowska, Alicja Macko-Podgórni | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adela Adamus | |
Prowadzący grup: | Adela Adamus, Rafał Barański, Alicja Macko-Podgórni, Katarzyna Stelmach-Wityk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.