Szkodniki produktów w przechowalniach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F7.SZP.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Szkodniki produktów w przechowalniach |
Jednostka: | Katedra Ochrony Roślin |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Omówienie morfologii, biologii i szkodliwości najważniejszych gatunków owadów, roztoczy, ssaków niszczących produkty w magazynach, przechowalniach. Sposoby wykrywania, progi szkodliwości i metody zwalczania istotnych gospodarczo gatunków. |
Pełny opis: |
Szkodniki produktów spożywczych - zagrożenie i możliwości ich zwalczania Organizmy uszkadzające tkaniny, skórę i wełnę- morfologia, biologia i szkodliwość wybranych gatunków Przegląd ważniejszych gospodarczo gatunków szkodników pomieszczeń i urządzeń w przechowalniach Owady niszczące konstrukcje drewniane – omówienie rozwoju i znaczenia ważniejszych gatunków Omówienie wybranych gatunków gryzoni występujących w przechowalniach i magazynach Sposoby wykrywania i metody zwalczania szkodników w magazynach i przechowalniach Oznaczanie szkodników produktów spożywczych Identyfikacja uszkodzeń powodowanych przez szkodniki produktów spożywczych, tkanin, konstrukcji drewnianych Wykrywanie szkodników produktów spożywczych – wycieczka do firmy DDD |
Literatura: |
1. Boczek J. 1980. Zarys akarologii rolniczej. PWN Warszawa. 2. Boczek J., Brzeski M., Kropczyńska - Linkiewicz D. 1978. Wybrane działy zoologii. PWN Warszawa. 3. Kochman J., Węgorek W. 1997. Ochrona roślin. Plantpress, Kraków. 4. Nawrot J., Winiecki Z. 1993. Ochrona produktów magazynowych przed szkodnikami. IOR Poznań. 5. Robak J., Wiech K. 1998. Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress, Kraków. 6. Wnuk A. 1987. Entomologia dla rolników cz. II Szczegółowa. Wyd. AR Kraków |
Efekty uczenia się: |
Opisuje rozwój i szkodliwość owadów uszkadzających produkty spożywcze, wełniane, skórzane i drewniane Opisuje biologię i szkodliwość roztoczy żerujących w produktach spożywczych Opisuje biologię i szkodliwość gryzoni niszczących produkty spożywcze w magazynach Ocenia metody magazynowania produktów w celu ochrony ich przed owadami i gryzoniami, Wyjaśnia wzajemne zależności pomiędzy czynnikami abiotycznymi a owadami i sposoby ich wykorzystania do zwalczania szkodników Ocenia zagrożenia powodowane przez szkodniki magazynowe Planuje systemy ochrony produktów przed szkodnikami Umiejętności Wyszukuje szczegółowe informacje dotyczące zagadnień związanych z organizmami uszkadzającymi produkty w przechowalniach Identyfikuje uszkodzenia powodowane przez organizmy występujące w magazynach, spichrzach i przechowalniach Oznacza i klasyfikuje owady żerujące na produktach spożywczych Przygotowuje prace pisemne dotyczące organizmów występujących w magazynach i interakcji między nimi w oparciu o informacje pochodzące z różnych źródeł Dokonuje wyboru właściwych metod i sposobów ochrony przed organizmami szkodliwymi w magazynach i przechowalniach Kompetencje społeczne Przekazuje społeczeństwu obiektywne informacje dotyczące osiągnięć w zakresie nowych technologii wykorzystywanych w ochronie produktów spożywczych przed szkodnikami w spichrzach i magazynach Potrafi przewidzieć skutki wykonywanej działalności w zakresie ochrony przechowywanych produktów Jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.