Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Sadownicze rośliny tropikalne i subtropikalne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.F7.SAD.SI.OOGXY Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Sadownicze rośliny tropikalne i subtropikalne
Jednostka: Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z gatunkami owoców stref tropikalnych i subtropikalnych. Czas dojrzewania, warunki transportu, podaż

badanie rynku pod kątem asortymentu owoców tropikalnych przetworzonych i świeżych, zawartości substancji biologicznie czynnych

Pełny opis:

Warunki klimatyczne i glebowe terenów tropikalnych i subtropikalnych.

Rośliny cytrusowe wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne cz I.

Rośliny cytrusowe wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne cz. II.

Wybrane rośliny z rodziny różowatych uprawiane w strefie subtropikalnej.

Wybrane rośliny z rodziny flaszowcowatych, wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne.

Wybrane rośliny z rodziny mydleńcowatych i okrętnicowatych (liczi, rambutan, mangostan właściwy) wartości biologiczne.

Wybrane rośliny przyprawowe (kakaowiec, kawa, herbata, wanilia) wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne.

Wybrane rośliny uprawiane w południowych USA (mango, papaja, avocado). Wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne.

Rośliny, których owoce są orzechami wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne.

Owoce kaktusów wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne

Wybrane rośliny z rodziny męczennicowatych, hebankowatych, psiankowatych (tmarillo, hurma).

Mało znane gatunki owoców Australii wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne.

Mało znane gatunki owoców Ameryki Południowej wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne.

Mało znane gatunki owoców Azji wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne.

Mało znane gatunki owoców Afryki wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne.

Wykonanie raportu dotyczącego dostępności owoców tropikalnych w handlu ocena świadomości konsumentów w wyborze tych owoców

Literatura:

1. Nakasone H.Y., Paull R.E. Tropical Fruits.

2. Coronel E. R. Promising Fruits of the Philippines.

3. Pieniążek S. Owoce krain dalekich. PWRi L.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Umie uzasadnić różnorodność upraw w zależności od klimatu

Ma ogólną wiedzę o składnikach odżywczych i wartościach biologicznych owoców tropikalnych i subtropikalnych

Wykazuje znajomość podstawowych możliwości logistycznych i przechowalniczych owoców tropikalnych i subtropikalnych

Potrafi ocenić możliwość wykorzystania owoców tropikalnych w diecie współczesnego człowieka

Umiejętności

Posiada umiejętność rozpoznawania dostępnych na rynku owoców tropikalnych i subtropikalnych

Wykorzystuje zawarte w owocach składniki odżywcze do skomponowania zbilansowanej diety

Posiada umiejętność postępowania z owocami tropikalnymi i subtropikalnymi w obrocie rynkowym

Kompetencje społeczne

Ma świadomość znaczenia bioróżnorodności owoców w diecie człowieka

Wdraża zdobytą wiedzę w działalność zawodową

Metody i kryteria oceniania:

731 egzamin ustny

203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-25
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Monika Bieniasz
Prowadzący grup: Monika Bieniasz, Jan Skrzyński, Adam Tofilski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.