Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy bukieciarstwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.F6.POB.SI.OOGXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy bukieciarstwa
Jednostka: Katedra Roślin Ozdobnych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Poznanie podstawowych zasad kompozycji roślinnych i warsztatu florystycznego oraz współczesnych stylów w dekoracjach roślinnych. Kompozycje kwiatowe na ślub, komunię, Wielkanoc, bukiety okolicznościowe. Wystawy i pokazy florystyczne. Kompozycje z roślin suszonych.

Pełny opis:

Treści kształcenia

Znaczenie tradycyjnego bukieciarstwa i współczesnej florystyki w życiu człowieka. Edukacja florystyczna w Polsce i na świecie.

Omówienie warsztatu florysty: narzędzia i środki techniczne, akcesoria florystyczne, podstawowe techniki stosowane we florystyce

Podstawy kompozycji i omówienie współczesnych stylów w aranżacjach z roślin. Wiązanki okolicznościowe.

Produkty roślinne wykorzystywane w aranżacjach i bukietach: kwiaty cięte, zieleń cięta, produkty pozyskiwane ze stanowisk naturalnych, susz, rośliny doniczkowe

Florystyka wielkanocna – tradycyjne i współczesne kompozycje związane ze świętami

Florystyka ślubna - bukiety ślubne i biżuteria ślubna, oprawa florystyczna uroczystości weselnych

Zasady prowadzenia dobrej kwiaciarni

Wykonywanie bukietu klasycznego z żywych kwiatów i zieleni ciętej. Technika spiralna i paralelna.

Wykorzystanie suszu w kompozycjach: kartki okolicznościowe, obrazy roślinne.

Dekoracje wielkanocne : palmy wielkanocne, dekoracja pisanki

Zakładanie i prowadzenie kwiaciarni lub studia florystycznego, omówienie i zajęcia w terenie

Literatura:

- Granow G. 2005. Układanie i wiązanie kompozycji roślinnych. Klub dla ciebie. Warszawa

- Nizińska A. 2008. ABC florystyki. Hortpress sp. z o.o. Warszawa

- Nowak J. 2000. Rośliny na suche bukiety: uprawa, suszenie, farbowanie, preparowanie. Hortpress sp. z o.o. Warszawa

- Pryke P. 2006. Szkoła układania kwiatów. Muza SA Warszawa

Efekty uczenia się:

Rozumie znaczenie tradycyjnego bukieciarstwa i współczesnej florystyki w życiu człowieka.

Rozpoznaje sposoby edukacji florystycznej w Polsce i na świecie.

Wylicza elementy warsztatu florysty: narzędzia i środki techniczne, akcesoria florystyczne, podstawowe techniki stosowane we florystyce

Wiedza

Tłumaczy podstawy kompozycji i współczesne style w aranżacjach z roślin

Rozróżnia produkty roślinne wykorzystywane w aranżacjach i bukietach: kwiaty cięte, zieleń cięta, produkty pozyskiwane ze stanowisk naturalnych, susz, rośliny doniczkowe

Opisuje tradycyjne i współczesne kompozycje związane ze świętami Wielkanocnymi

Prezentuje główne elementy oprawy florystycznej uroczystości ślubnych i weselnych

Uzasadnia potrzebę zakładania kwiaciarni lub pracowni florystycznej i prowadzenia jej w sposób profesjonalny

Umiejętności

Komponuje bukiety z żywych kwiatów techniką spiralną i paralelną.

Przygotowuje kartki okolicznościowe i obrazy roślinne korzystając z roślin suszonych.

Używa materiał roślinny do tworzenia palm wielkanocnych, zdobienia jajek i przygotowywania innych aranżacji roślinnych

Porównuje możliwości prowadzenia własnej kwiaciarni

Kompetencje społeczne

Docenia znaczenie współczesnej florystyki w otoczeniu człowieka i dokształcania się przez całe życie

Organizuje prace w grupie przygotowując dekoracje roślinne

Metody i kryteria oceniania:

201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji

703 test wielokrotnego wyboru

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)