Ocena jakości żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F4.OJZ.SI.OBTSZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ocena jakości żywności |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot uzupełniający - fakultatywny, 4 semestr studiów Wymagania wstępne: wiedza z chemii i bilogii na poziomie szkoły średniej. Celem przedmiotu jest przekazanie studentom informacji na temat, podstawowych metod wykorzystywanych w oznaczaniu składników żywności i wyliczaniu wartości energetycznej produktów spożywczych. |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: Wykłady - 15 godz. 1. Wprowadzenie do przedmiotu, cel i zakres przedmiotu, jakość żywności 2. Składników żywności wpływających na wartość odżywczą produktów spożywczych 3. Białko i tłuszcz w produktach spożywczych i metody ich oznaczania 4. Cukry proste i polisacharydy w produktach spożywczych i metody ich oznaczania 5. Metody oznaczania i wyliczania wartości odżywczej produktów spożywczych Ćwiczenia laboratoryjne - 15 godz. 1. Oznaczanie zawartości wody, aktywności wodnej i popiołu w produktach spożywczych 2. Oznaczanie zawartości białka i tłuszczu w produktach spożywczych 3. Oznaczanie zawartości cukrów prostych i polisacharydów w produktach spożywczych 4. Wyliczanie wartości odżywczej produktów spożywczych |
Literatura: |
Podstawowa: Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielinska J. Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Skrypt do ćwiczeń UR w Krakowie 2012 Kryłowska-Kułas M. Badanie jakości produktów spożywczych. PWE Warszawa 1993 Uzupełniająca: Klepacka M. i wsp. Analiza żywności. Skrypt SGGW, Warszawa 1993 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - student zna i rozumie: - metody analityczne wykorzystywane do oznaczania składników żywności - metody wykorzystywane do określania wartości odżywczej produktów spożywczych Umiejętności - student potrafi: - wykonać podstawowe analizy i oznaczania składników żywności i wyliczyć wartość energetyczną produktów spożywczych Kompetencje społeczne - student jest gotów do: - pracy i współpracy w zespole, ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie planowane i realizowane zadania |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Test pisemny (50% udziału w ocenie końcowej) Ćwiczenia: Sporządzenie w formie pisemnej sprawozdania (50%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Sławomir Pietrzyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Paulina Pająk, Sławomir Pietrzyk, Angelika Wojtyś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Sławomir Pietrzyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Pietrzyk | |
Prowadzący grup: | Sławomir Pietrzyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.