Rośliny w kosmetyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F3.RWK.SM.OOGXY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rośliny w kosmetyce | ||
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania roślin w kosmetologii. Studenci zapoznają się z klasyfikacją kosmetyków, substancjami naturalnymi stosowanymi w kosmetyce i gatunkami roślin wykorzystywanych do produkcji kosmetyków. |
||
Pełny opis: |
Treści kształcenia Kosmetyka i kosmetologia w ujęciu historycznym i współcześnie. Budowa anatomiczna, fizjologiczna i funkcje skóry, włosów i paznokci a mechanizmy działania kosmetyków, kosmeceutyków i leków. Klasyfikacje kosmetyków ze względu na funkcje (czyszczące, pielęgnujące i ochronne, zapachowe i inne) i przeznaczenie (pielęgnacja poszczególnych części ciała u różnych grup ludzi). Substancje naturalne stosowane w kosmetyce (tłuszcze, olejki eteryczne, balsamy i żywice, cukry, pektyny, śluzy, białka, enzymy, hormony, witaminy, składniki mineralne, barwniki roślinne, garbniki, saponiny i inne) Rodzaje kosmetyków naturalnych (kremy, mydła, preparaty kąpielowe, preparaty do masażu, maseczki, preparaty do pielęgnacji włosów) Rośliny wykorzystywane w produkcji kosmetyków – zapoznanie z gatunkami, substancjami czynnymi i zastosowaniem. Opracowanie instruktażu wyboru gatunku, metod przygotowania i zastosowania preparatu. |
||
Literatura: |
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A., 2012. Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. WL PZWL, Warszawa Michalik A. 2009. Anatomia I fizjologia człowieka. Wyd Lek. PZWL, Warszawa Molski M., 2012. Chemia piękna. WN PWN, Warszawa Peters B. 2007. Kosmetyka. Wyd. Rea |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza Opisuje skład kosmetyków, ze szczególnym uwzględnieniem surowców roślinnych używanych do ich produkcji Opisuje wpływ kosmetyków na skórę i mechanizmy ich działania Wymienia gatunki roślin ogrodniczych wykorzystywanych w kosmetyce i kosmetologii i pozyskiwane z nich substancje czynne Umiejętności Modyfikuje metody przygotowania surowców roślinnych do wykorzystania kosmetycznego Opracowuje agrotechnikę uprawy ważniejszych gatunków z założeniem wykorzystania produktu w kosmetyce Kompetencje społeczne Potrafi określić priorytety służące właściwemu doborowi i przygotowaniu surowców roślinnych do wykorzystania w kosmetyce. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
711 rozwiązanie zadania problemowego, analiza przypadku 301 ocena prezentacji ustnej, umiejętności wypowiedzi ustnej, udzielania instruktażu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Sękara | |
Prowadzący grup: | Aneta Grabowska, Elżbieta Jędrszczyk, Agnieszka Sękara, Maciej Szczałba, Piotr Zięba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.