Przechowalnictwo i konserwacja warzyw
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F3.PKW.SI.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przechowalnictwo i konserwacja warzyw |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Procesy fizjologiczne zachodzące w warzywch po zbiorze. |
Pełny opis: |
Procesy fizjologiczne zachodzące w warzywch po zbiorze. Czynniki przed- i pozbiorcze wpływające na trwałość przechowalniczą warzyw. Zalecane warunki przechowywania warzyw. Technologie przechowalnicze. Środki przedłużające trwałość przechowalniczą Metody pakowania i dystrybucji warzyw. Choroby przechowalnicze warzyw. Teoretyczne podstawy konserwowania produktów roślinnych. Określanie dojrzałości zbiorczej warzyw przeznaczonych do przechowywania. Metody utrwalania oraz technologia produkcji mrożonek, marynat, suszy, soków i koncentratów Ocena wybranych produktów finalnych pod względem organoleptycznym i fizykochemicznym. |
Literatura: |
Adamicki F., Czerko Z. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań. Gajewski M. 2001. Przechowalnictwo warzyw. Wydawnictwo SGGW, Warszawa. Grzesiuk S., Górecki R. 1994. Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wydawnictwo AR-T w Olsztyni. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Procesy życiowe i zmiany fizjologiczne zachodzące w warzywach po zbiorze. Czynniki wpływające na trwałość przechowalniczą warzyw. Metody przechowywania i konserwacji warzyw. Optymalne warunki przechwywania i konserwacji warzyw. Zasady przygotowania warzyw do obrotu handlowego. Umiejętności określić optymalną fazę zbioru warzyw przeznaczonych od przechowywania i konserwacji warzyw zalecić optymalne warunki do przechowywania i konserwacji poszczególncyh grup warzyw określić optymalne warunki dystrybucji przechowywanych i przetworzonych warzyw Kompetencje społeczne zaplanowania produkcji warzyw przeznaczonch do przechowywania i konserwacji doradztwa na temat możliwości przechowywania i konserwacji poszczególnych grup warzyw |
Metody i kryteria oceniania: |
zaliczenie, test jednokrotnego wyboru (50% w ocenie końcowej) etapowe sprawdziany wiedzy (50%) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.