Surowce owocowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F2.SUO.SM.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Surowce owocowe |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: |
Agroekologia i ochrona roślin, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Bioinżynieria, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 2 sem, stacj. mag. fakultatywne Ogr, Sadownictwo, 2 sem, stacj. mag. fakultatywne Rośliny ozdobne, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Rośliny warzywne, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Sztuka ogrodowa, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedstawienie wiedzy dotyczącej badania jakości owoców jako surowca oraz umiejętności stosowania odpowiednich metod oceny. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Wyróżniki jakości stosowane do oceny surowca. Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na jakość surowca. Wymagane cechy owoców ziarnkowych, pestkowych, jagodowych i in. jako surowca. Zasady doboru surowca. Koncepcja Optifruit. Systemy zarządzania jakością surowca. Autentyczność oraz bezpieczeństwo surowca. Kodeks dobrej praktyki (GAP)w produkcji sadowniczej. Esej na ustalony z prowadzącym temat Wstępna ocena owoców dla określenia przydatności surowca. Zapoznanie studentów z techniką pobierania prób w sadzie. Praktyczne zastosowanie zasad pobierania prób surowca i przygotowania do analiz. Sporządzanie reprezentatywnych prób średnich. Wpływ obróbki wstępnej oraz warunków krótkotrwałego przechowywania na zmiany w surowcu. Rozmieszczenie suchej masy w surowcu owocowym. Ocena wpływu gatunku, odmiany, uszkodzeń oraz wielkości owocu. Rozmieszczenie kwasów organicznych i ekstraktu w surowcu. Ocena wpływu gatunku, odmiany, uszkodzeń oraz wielkości owocu. Rozmieszczenie witaminy C w surowcu owocowym. Ocena wpływu gatunku, odmiany, uszkodzeń oraz wielkości owocu. Rozmieszczenie pektyn i antyoksydantów w owocach. Ocena wpływu gatunku, odmiany, uszkodzeń oraz wielkości owocu. Rozmieszczenie barwników w owocach. Ocena wpływu gatunku, odmiany, uszkodzeń oraz wielkości owocu. Opracowanie strategii produkcji surowca dla wybranego gatunku owoców. |
Literatura: |
Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych. PWE ,Warszawa Kijowski j., Sikora T., (red.) 2003. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. Nauk. Techn. W-wa Juice ‘99’. Międzynarodowe Sympozjum „Soki i Napoje Owocowo-Warzywne – Dziś i w XXI wieku”. ISiK Skierniewice Miesięczniki – Przemysł Owocowo-Warzywny i Fermentacyjny. Warszawa ; Flussiges-Obst. |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Pokazuje wiedzę w zakresie oceny surowca i czynników wpływających na jakość surowca Rozpoznaje standardowe oraz innowacyjne systemy zarządzania jakością Definiuje wymagane cechy owoców jako surowca. Umiejętności Używa właściwych metod i technik do oceny surowca Kategoryzuje surowiec w zależności od czynników warunkujących jego jakość Interpretuje poprawnie przeprowadzane analizy Przygotowuje opracowania pisemne oraz ustne z wykorzystaniem informacji z różnych źródeł Kompetencje społeczne Uzasadnia znaczenie doboru surowca i wzajemne zależności między jakością a warunkami wytwarzania a także odpowiedzialnymi podmiotami Jest świadom ryzyka i zagrożeń związanych z pozyskiwaniem surowca wysokiej jakości |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji 403 zaliczenie/ocena pracy pisemnej, recenzji, eseju |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.