Pszczelnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F2.PSZ.SI.OOGXZ.H |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Pszczelnictwo |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
uzupełniający - fakultatywny |
Pełny opis: |
Pochodzenie i charakterystyka rodzaju Apis Biologia pszczoły miodnej Podstawowe zasady utrzymania i wykorzystania pszczoły miodnej w kraju i na świecie Anatomiczne i morfologiczne przystosowania pszczoły miodnej do wykonywania funkcji życiowych Organizacja gniazda pszczelego, budowa plastra, typy uli Ogólne zasady sterowania rozwojem rodzin pszczelich. Typy pasiek i kierunki produkcji pasiecznej Zasady obchodzenia się z pszczołami. Technika przeglądu rodziny pszczelej Zajęcia w pasiece przy otwartym ulu |
Literatura: |
Wilde, J. (Red.). (2024) Chów i hodowla pszczół. PWRiL Wilde J. (Red.). (2013) Encyklopedia pszczelarska. PWRiL |
Efekty uczenia się: |
Wiedza-zna i rozumie stanowisko systematyczne rodzaju Apis podstawy biologii pszczoły miodnej. Przystosowania anatomiczne i morfologiczne pszczoły miodnej do realizacji funkcji życiowych. Budowę i organizację gniazda pszczelego roczny cykl życiowy rodziny pszczelej. Zna podstawowe zasady użytkowania i wykorzystania pszczoły miodnej w kraju i na świecie, wylicza kierunki produkcji pasiecznej zasady bezpiecznego obchodzenia się z pszczołami i postępowania na wypadek użądlenia Umiejętności - potrafi obserwować oraz analizować i interpretować zachowania rodziny pszczelej rozpoznać typowe metody produkcji pasiecznej oraz podstawowy sprzęt pasieczny stosować ogólnie przyjęte zasady bezpiecznego obchodzenia się z pszczołami samodzielnie lub zespołowo rozwiązywać zadania ustawicznie podnosić kwalifikacje stosować ogólnie przyjęte zasady bezpiecznego obchodzenia się z pszczołami oraz zasady Dobrej Praktyki Pszczelarskiej Kompetencje społeczne - jest gotów do ustawicznego podnoszenia kwalifikacji krytycznej oceny własnej wiedzy oraz uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych |
Metody i kryteria oceniania: |
sprawdzian pisemny z pytaniami testowymi. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną liczoną z oceny uzyskanej z ćwiczeń i testu (50% udział w ocenie końcowej z przedmiotu) test jednikrotnego wyboru (50% udziału w ocenie końcowej z ćwiczeń), aktywność na zajęciach (50% udiału w ocenie końcowej z ćwiczeń) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystyna Czekońska | |
Prowadzący grup: | Krystyna Czekońska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystyna Czekońska | |
Prowadzący grup: | Krystyna Czekońska, Sylwia Łopuch | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.