Mykologia i bakteriologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F2.MIB.SM.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mykologia i bakteriologia |
Jednostka: | Katedra Botaniki, Fizjologii i Ochrony Roślin |
Grupy: |
Agroekologia i ochrona roślin, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Bioinżynieria, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 2 sem, stacj. mag. fakultatywne Ogr, Sadownictwo, 2 sem, stacj. mag. fakultatywne Rośliny ozdobne, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Rośliny warzywne, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne Sztuka ogrodowa, 2 sem. stacj. mag. fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Taksonomia, budowa, charakterystyka, wymagania i przejawy życia mikobiota (grzybów i organizmów grzybopodobnych). Charakterystyka bakterii i zasady ich identyfikacji na podstawie cech biochemicznych, fizjologicznych i morfologicznych. Diagnozowanie mikobiota i bakterii ważnych w patologii roślin. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Zadania mykologii i bakteriologii. w praktyce ogrodniczej. System taksonomiczny mykobiota. Nazewnictwo grzybów i organizmów grzybopodobnych. Charakterystyka typów Oomycota, Chytridiomycota, Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzybów anamorficznych. Rozróżnianie anamorf i teleomorf mykobiota. Zasady diagnostyki patogenów grzybowych Charakterystyka bakterii. Zasady identyfikacji bakterii na podstawie cech biochemicznych, fizjologicznych i morfologicznych. Bakterie patogeniczne dla roślin. Bakterie stymulujące wzrost i plonowanie roślin. Ocena struktury zbiorowisk bakterii. Ochrona roślin przed bakteriami, grzybami i grzybami chromistopodobnymi bytującymi w glebie. Zależność pomiędzy bakteriami i grzybami fyllosferowymi a zdrowotnością roślin. Wyodrębnianie grzybów patogenicznych i saprotroficznych z różnych środowisk (rośliny, gleba). Przygotowanie kultur grzybów i organizmów grzybopodobnych do oznaczania. Oznaczanie w oparciu o klucze mykologiczne grzybów do rodzaju i gatunku w obrębie gromad Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzybów anamorficznych. Izolowanie bakterii z porażonych organów roślin. Hodowla, identyfikacja i oznaczanie na pożywkach bakteriologicznych. |
Literatura: |
1. Batko A. 1975. Zarys hydromikologii. PWN. 2. Bradbury J.F. 1986. Guide to plant pathogenic bacteria. CAB International, Farnham Royal, Slough, UK. 3. Domsch K. H., Gams W., Anderson T-H. 1980. Compendium of soil fungi. Academic Press. London, New York, Toronto,, Sydney, San Francisco. 4. Garitty G.M.(red.) 2005. Bergey's manual of systematic bacteriology. Springer, New York, USA. 5. Kochman J. 198. Zarys mikologii dla fitopatologów. Skrypt SGGW/AR w Warszawie. 6. Kwaśna H., Chełkowski J., Zajkowski P. 1991. Grzyby, t. XXII. Sierpik. PAN. Warszawa-Kraków. 7. Marcinkowska J. 2003. Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patologii roślin. Fundacja Rozwój SGGW. Warszawa. 8. Marcinkowska J.2010. Oznaczanie rodzajów ważnych organizmów fitopatogenicznych (Fungi, Oomycota, Plasmodiophorida). Wydawnictwo SGGW. Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Wylicza zadania mykologii i bakteriologii w praktyce ogrodniczej. Uzasadnia nowy system taksonomiczny mykobiota. Tłumaczy nazewnictwo grzybów i organizmów grzybopodobnych. Opisuje organizmy należące do Oomycota, Chytridiomycota, Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzyby anamorficzne. Rozróżniania i nazywa anamorfy i teleomorfy mykobiota. Poznaje zasady diagnostyki patogenów grzybowych. Poznaje i wyjaśnia cechy charakterystyczne bakterii. Opisuje i porównuje zasady identyfikacji bakterii na podstawie cech biochemicznych, fizjologicznych i morfologicznych. Nazywa i opisuje bakterie patogeniczne dla roślin. Rozpoznaje bakterie stymulujące wzrost i plonowanie roślin. Ocenia struktury zbiorowisk bakterii. Uzasadnia potrzebę ochrony roślin przed chorobotwórczymi bakteriami, grzybami i grzybami chromistopodobnymi bytującymi w glebie. Znajduje zależności pomiędzy bakteriami i grzybami fyllosferowymi a zdrowotnością roślin. Umiejętności Używa odpowiednich technik i metod badawczych służących do wyodrębniania organizmów patogenicznych i saprotroficznych z różnych środowisk i roślin. Organizuje pracę w laboratorium mykologicznym i bakteriologicznym, przygotowuje kultury grzybów, organizmów grzybopodobnych i bakterii do izolacji, hodowli i identyfikacji. Klasyfikuje, w oparciu o klucze mykologiczne, mykobiota do rodzaju i gatunku w obrębie gromad Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota. Opisuje, klasyfikuje i porównuje grzyby anamorficzne. Używa odpowiednich metod i technik do izolowania bakterii z porażonych organów roślin. Opisuje i porównuje izolaty bakterii w hodowlach na pożywkach bakteriologicznych. Wykonuje podstawowe badania dotyczące cech biochemicznych, fizjologicznych i morfologicznych bakterii. Modyfikuje metody badawcze do potrzeb hodowli grzybów i bakterii, porównuje je z metodami standardowymi. Kompetencje społeczne W grupie pełni różne funkcje, odpowiednio określa wagę poszczególnych zadań. Rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu informacji dotyczących najnowszej systematyki organizmów żywych. (! Grzyby Fungi nie należą do królestwa Plantae). Przewiduje skutki i ryzyko niekompetentnej ochrony roślin przed bakteriami i grzybami chorobotwórczymi. Dokształca się i doskonali w zakresie bakteriologii i mykologii oraz związaną z nimi fitopatologią i ochroną roślin |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 721 demonstracja praktycznych umiejętnośc 201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.