Enologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F2.ENO.SM.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Enologia |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z technologią produkcji wina (winifikacja). Omówione zostaną metody analizy sensorycznej oraz regiony produkcji wina w europie i na świecie. Celem kursu jest także poznanie składu chemicznego wina oraz metody analizy chemicznej. Studenci zostaną zapoznani z kulturowymi aspektami wina w kulturze w różnych okresach historycznych oraz przepisami regulującymi produkcję i dystrybucję wina. |
Pełny opis: |
Regiony winiarskie Systemy jakości w winiarstwie w krajach europejskich Przepisy regulujące produkcję i dystrybucję wina Ocena cech sensorycznych różnych szczepów winorośli Historyczne znaczenie wina Klasyfikacja win w Unii Europejskiej Typologia winiarska Skład chemiczny wina oraz jego wpływ na jakość i wartość biologiczną wina Normowanie składu chemicznego wina oraz metody analityczne stosowane w laboratoriach kontrolujących jakość wina. Najważniejsze parametry analityczne wpływające na jakość wina Technologie produkcji wina: tradycyjne i współczesne. Przebieg procesu produkcyjnego dla poszczególnych rodzajów win. Proces produkcji win. Przebieg fermentacji alkoholowej, mlekowo-jabłkowej. Urządzenia techniczne do wyrobu wina Dojrzewanie wina, siarkowanie Optymalizacja procesu produkcji pod kątem uzyskania win wysokiej jakości Prozdrowotne działanie biologicznych składników wina, zdolności antyoksydacyjne win Ocena jakości (wizualna, zapachowa i smakowa z elementami degustacji) |
Literatura: |
Wzorek W., Pogorzelski E., 1998. Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Sigma NOT Bosak W., 2008. Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie. Polski Instytut Winorośli i Wina, Kraków Myśliwiec R., 2009. Uprawa winorośli. Plantpress, Kraków Łebkowski M., 2003. Wina i przetwory. Świat Książki |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Zna regiony winiarskie w świecie Zna zasady normowania jakości w winiarstwie Wie jakie są uwarunkowania prawne obowiązujące w Polsce przy produkcji win Wie jak ocenić jakość wina oraz określić jego skład chemiczny Zna metody analityczne oceny jakości win Zna metody tradycyjne i współczesne w produkcji win Zna urządzenia techniczne do produkcji win Zna warunki wymagane przy dojrzewaniu win Wie jak zoptymalizować proces produkcji w celu otrzymania win wysokiej jakości Zna prozdrowotne działanie biologicznych składników win Zna sensoryczne metody oceny jakości win Wie jak sensorycznie ocenić różne szczepy winorośli Wie jakie jest historyczne znaczenie win Zna klasyfikację win obowiązującą w Unii Europejskiej Zna podział win Umiejętności Charakteryzuje rejony winiarskie w świecie Stosuje metody analityczne oceny jakości win Analizuje uwarunkowania prawne obowiązujące w Polsce przy produkcji win Optymalizuje proces produkcji w celu otrzymania win wysokiej jakości Rozróżnia rodzaje win Ocenia sensorycznie jakość win Potrafi zorganizować i zoptymalizować produkcję win Kompetencje społeczne Potrafi docenić prozdrowotne właściwości biologicznych składników win |
Metody i kryteria oceniania: |
202 zaliczenie projektu (indywidualne, grupowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.