Analiza i ocena jakości żywności II
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F2.ANC.SM.OBTSZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza i ocena jakości żywności II |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady: Wprowadzenie do przedmiotu, cel i zakres przedmiotu, kontola żywności w Polsce. Fizykochemiczne metody analizy żywności: pomiary gęstości, lepkości i tekstury oraz oznaczanie kwasowości Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji w żywności, rodzaje wody i jej występowanie w żywności, ekstrakt i jego oznaczanie Oznaczanie zawartości tłuszczu, ocena fizycznych i chemicznych właściwości tłuszczów Oznaczanie zawartości związków azotowych, ze szczególnym uwzględnieniem białek Oznaczanie zawartości cukrów prostych, oligosacharydów i polisacharydów Oznaczanie zawartości popiołu i jego charakterystyka, metody oznaczania wybranych składników mineralnych. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego Oznaczanie zawartości witamin w żywności Ćwiczenia: Ćwiczenia wprowadzające. BHP. Pomiary gęstości i lepkości w produktach żywnościowych. Oznaczanie suchej masy metodami chemicznymi Oznaczanie kwasowości: miareczkowej, potencjometrycznej, lotnej. Oznaczanie ekstraktu rzeczywistego. Oznaczanie zawartości białka metodami pośrednimi i bezpośrednim Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Soxhleta. Oznaczanie jakości tłuszczu poprzez oznaczanie stałych tłuszczowych Oznaczanie zawartości cukrów redukujących i sacharozy metodami klasycznymi i przy pomocy HPLC Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego metodami fizycznymi i chemicznymi. Oznaczanie zawartości wybranych polisacharydów Oznaczenie zawartości popiołu oraz wybranych składników mineralnych. Oznaczanie zawartości witaminy C w produktach spożywczych jasno- i ciemno zabarwionych |
Literatura: |
Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J., Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wydawnictwo UR w Krakowie 2018 Obecnie obowiązujące polskie normy i rozporządzenie Kędzior W. (red.) 2003 Badanie i ocena jakości produktów spożywczych. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie. Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych PWE Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - zasady metod analitycznych: fizycznych, chemicznych, fizykochemicznych, biochemicznych stosowanych w badaniu jakości produktów żywnościowych Umiejętności - potrafi: - przygotować stanowisko pracy, dobrać sprzęt laboratoryjny do danej procedury analitycznej oraz przeprowadzić analizę oznaczanego składnika żywności - odpowiednio zinterpretować otrzymane wyniki, przygotować sprawozdanie, raportu z przeprowadzonych analiz Kompetencje społeczne - jest gotów do: - koordynacji pracy zespołu, określenia celów i priorytetów oraz do realizacji konkretnych zadań - spełnienia wymagań i działań dotyczących kontroli jakości żywności - zapewnienia bezpieczeństwa pracy własnej i innych wynikającej ze stosowania odczynników chemicznych i specjalistycznej aparatury w badaniach żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - obecności i czynnego udziału w ćwiczeniach, - pisemnych sprawozdań z ćwiczeń. Udział w końcowej ocenie 50% Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Bączkowicz, Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Bączkowicz, Joanna Sobolewska-Zielińska, Angelika Wojtyś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.