Integrowane systemy ochrony roślin ogrodniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.7s.INT.NI.OOGAY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Integrowane systemy ochrony roślin ogrodniczych |
Jednostka: | Katedra Ochrony Roślin |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Szkodliwość i występowanie najważniejszych gospodarczo chorób i szkodników w systemach produkcji integrowanej oraz omówienie metod ich zwalczania. |
Pełny opis: |
Integrowana ochrona roślin - definicja, historia, zasady prowadzenia, organizacja gospodarstwa z integrowaną produkcją roślinną Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej w odniesieniu do ochrony roślin Dobór preparatów w integrowanej ochronie roślin przed chorobami i szkodnikami Zasady integrowanej ochrony upraw sadowniczych oraz warzyw przed chorobami i szkodnikami Zdrowotność podłoży stosowanych w produkcji warzyw a zdrowotność roślin (dezynfekcja pożywek stosowanych w uprawach bezglebowych, dezynfekcja termiczna, chemiczna) Praktyczne posługiwanie się urządzeniami do prognozowania szkodników (montaż pułapek w warunkach polowych) Określanie progów zagrożenia na podstawie liczebności owadów odłowionych na tablicach lepowych i w pułapkach feromonowych Rozpoznawanie organizmów pożytecznych, szkodników oraz uszkodzeń roślin w warunkach polowych Opracowywanie programów integrowanej ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami dla poszczególnych upraw Przegląd ważniejszych gospodarczo chorób występujących w uprawie polowej i sadowniczej, zapoznanie się z symptomatologią i etiologią sprawców Opracowywanie metod zwalczania chorób roślin sadowniczych i warzyw z uwzględnieniem zasad zalecanych w systemach integrowanej ochrony Zasady prognozowania chorób i szkodników warzyw oraz upraw sadowniczych. Profilaktyka dyspozycyjna w ochronie warzyw przed chorobami |
Literatura: |
Literatura podstawowa Boczek J. (red.). 1985. Szkodniki i choroby roślin warzywnych, PWRiL, Warszawa. Łęski K. (red.). 1983. Szkodniki i choroby roślin sadowniczych, PWRiL, Warszawa. Wiech K. 1999. Szkodniki drzew owocowych, Plantpress, Kraków. Kochman J., Węgorek W. 1997. Ochrona roślin, Plantpress, Kraków. Hani F., Popow G., Reinhard H., Schwarz A., Tanner K., Vorlet M. 1998. Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej, PWRiL, Warszawa. Literatura uzupełniająca Metodyki Integrowanej Produkcji opracowane przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, http://www.piorin.gov.pl/. Aktualne zalecenia ochrony roślin, |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna definicje związane z integrowaną ochroną roślin Prezentuje zasady prognozowania chorób i szkodników upraw sadowniczych oraz warzyw Opisuje metody integrowanej ochrony roślin sadowniczych oraz warzyw przed chorobami i szkodnikami Posiada wiedzę w zakresie doboru właściwych preparatów do ochrony roślin w uprawie integrowanej Posiada zdolność kojarzenia elementów z biologii i rozwoju populacji szkodników oraz etiologii chorób w celu prawidłowego doboru metod monitoringu oraz wyboru najkorzystniejszych technik profilaktyki i zwalczania agrofagów z punktu widzenia integrowanej ochrony roślin Umiejętności Opracowuje programy ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed chorobami i szkodnikami Identyfikuje patogeny, szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach Określa progi zagrożenia patogenów i szkodników upraw sadowniczych i warzyw Umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe) Przygotowuje sprawozdania z tematów przedstawianych w ramach kursu Potrafi korzystać z literatury specjalistycznej Kompetencje społeczne Potrafi pracować w zespole i ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania Jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości Ocenia zagrożenia wynikające z niestosowania zasad dobrej praktyki Otwartość na nową wiedzę i świadomość jej praktycznego zastosowania |
Metody i kryteria oceniania: |
101 sprawdzian wiedzy 202 zaliczenie projektu (indywidualne, grupowe) 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) 701 egzamin pisemny ograniczony czasowo |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.