Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Integrowane systemy ochrony roślin ogrodniczych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.7s.INT.NI.OOGAY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Integrowane systemy ochrony roślin ogrodniczych
Jednostka: Katedra Ochrony Roślin
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Szkodliwość i występowanie najważniejszych gospodarczo chorób i szkodników w systemach produkcji integrowanej oraz omówienie metod ich zwalczania.

Pełny opis:

Integrowana ochrona roślin - definicja, historia, zasady prowadzenia, organizacja gospodarstwa z integrowaną produkcją roślinną

Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej w odniesieniu do ochrony roślin

Dobór preparatów w integrowanej ochronie roślin przed chorobami i szkodnikami

Zasady integrowanej ochrony upraw sadowniczych oraz warzyw przed chorobami i szkodnikami

Zdrowotność podłoży stosowanych w produkcji warzyw a zdrowotność roślin (dezynfekcja pożywek stosowanych w uprawach bezglebowych, dezynfekcja termiczna, chemiczna)

Praktyczne posługiwanie się urządzeniami do prognozowania szkodników (montaż pułapek w warunkach polowych)

Określanie progów zagrożenia na podstawie liczebności owadów odłowionych na tablicach lepowych i w pułapkach feromonowych

Rozpoznawanie organizmów pożytecznych, szkodników oraz uszkodzeń roślin w warunkach polowych

Opracowywanie programów integrowanej ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami dla poszczególnych upraw

Przegląd ważniejszych gospodarczo chorób występujących w uprawie polowej i sadowniczej, zapoznanie się z symptomatologią i etiologią sprawców

Opracowywanie metod zwalczania chorób roślin sadowniczych i warzyw z uwzględnieniem zasad zalecanych w systemach integrowanej ochrony

Zasady prognozowania chorób i szkodników warzyw oraz upraw sadowniczych. Profilaktyka dyspozycyjna w ochronie warzyw przed chorobami

Literatura:

Literatura podstawowa Boczek J. (red.). 1985. Szkodniki i choroby roślin warzywnych, PWRiL, Warszawa.

Łęski K. (red.). 1983. Szkodniki i choroby roślin sadowniczych, PWRiL, Warszawa.

Wiech K. 1999. Szkodniki drzew owocowych, Plantpress, Kraków.

Kochman J., Węgorek W. 1997. Ochrona roślin, Plantpress, Kraków.

Hani F., Popow G., Reinhard H., Schwarz A., Tanner K., Vorlet M. 1998. Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej, PWRiL, Warszawa.

Literatura uzupełniająca Metodyki Integrowanej Produkcji opracowane przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, http://www.piorin.gov.pl/.

Aktualne zalecenia ochrony roślin,

Efekty uczenia się:

Wiedza

Zna definicje związane z integrowaną ochroną roślin

Prezentuje zasady prognozowania chorób i szkodników upraw sadowniczych oraz warzyw

Opisuje metody integrowanej ochrony roślin sadowniczych oraz warzyw przed chorobami i szkodnikami

Posiada wiedzę w zakresie doboru właściwych preparatów do ochrony roślin w uprawie integrowanej

Posiada zdolność kojarzenia elementów z biologii i rozwoju populacji szkodników oraz etiologii chorób w celu prawidłowego doboru metod monitoringu oraz wyboru najkorzystniejszych technik profilaktyki i zwalczania agrofagów z punktu widzenia integrowanej ochrony roślin

Umiejętności

Opracowuje programy ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed chorobami i szkodnikami

Identyfikuje patogeny, szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach

Określa progi zagrożenia patogenów i szkodników upraw sadowniczych i warzyw

Umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe)

Przygotowuje sprawozdania z tematów przedstawianych w ramach kursu

Potrafi korzystać z literatury specjalistycznej

Kompetencje społeczne

Potrafi pracować w zespole i ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania

Jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości

Ocenia zagrożenia wynikające z niestosowania zasad dobrej praktyki

Otwartość na nową wiedzę i świadomość jej praktycznego zastosowania

Metody i kryteria oceniania:

101 sprawdzian wiedzy

202 zaliczenie projektu (indywidualne, grupowe)

203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe)

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)