Praktikum z produkcji ogrodniczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.6s.PRA.NI.OOGOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktikum z produkcji ogrodniczej |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z praktycznymi aspektami produkcji ogrodniczej z zakresu uprawy warzyw w gruncie i pod osłonami, roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami oraz szkółkarstwa drzew i krzewów ozdobnych. Etapy produkcji ogrodniczej, agrotechnika, nawożenie, nawadnianie, technologia zbioru, wybrane elementy przechowywania owoców, warzyw i roślin ozdobnych, formy organizacji produkcji ogrodniczej. |
Pełny opis: |
1. Szkółka roślin ozdobnych. Wyposażenie techniczne gospodarstwa, maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślin, odkażanie podłoża, kompostowanie materiału roślinnego, wyposażenie tuneli foliowych i szklarni służących do uzyskania materiału nasadzeniowego, kontenerowa uprawa roślin ozdobnych, zabiegi stosowane przed wysadzaniem roślin, sposoby pielęgnacji i ochrony roślin, przygotowanie roślin do spedycji, metody przechowywania materiału szkółkarskiego, zasady bhp obowiązujące w szkółkach drzew i krzewów. 2. Wybrane gospodarstwa ogrodnicze w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce: nowoczesne sposoby przygotowania rozsady warzyw i roślin ozdobnych, rodzaje osłon stosowanych w uprawie warzyw i roślin ozdobnych, zapoznanie ze sprzętem uprawowym (sprzęt do uprawek gleby, opryskiwacze, sadzarki, siewniki, instalacje deszczujące, kombajny do zbioru warzyw). Przykłady płodozmianów, agrotechnika i specyficzne metody prowadzenia roślin, sposoby nawadniania i nawożenia, praktyczne możliwości ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami, zbiór i przygotowanie towaru do spedycji oraz przechowywania. 3. Szkółka drzew owocowych. Organizacja i wyposażenie gospodarstwa szkółkarskiego, urządzenia i maszyny stosowane w produkcji szkółkarskiej, zabiegi pielęgnacyjne oraz prowadzenie szkółki w pierwszym, drugim i trzecim roku, wykopywanie, sortowanie, przechowywanie materiału, prowadzenie dokumentacji szkółkarskiej |
Literatura: |
Literatura podstawowa Knaflewski M. (red.). 2011. Uprawa warzyw w pomieszczeniach, PWRiL, Warszawa. Siwek P. 2010. Warzywa pod folią i włókniną, Hortpress, Warszawa. Hołownicki R. 2006. Technika opryskiwania roślin dla praktyków, Plantpress, Kraków. Pruszyński S., Wolny S. 2007. Przewodnik Dobrej Praktyki Ochrony Roślin, IOR, Poznań. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Opisuje poszczególne etapy produkcji roślin ogrodniczych Rozpoznaje urządzenia techniczne i maszyny w produkcji rozsady i materiału szkółkarskiego Nazywa elementy wyposażenia pomieszczeń do produkcji materiału szkółkarskiego i rozsady Wylicza zabiegi agrotechniczne stosowane w poszczególnych etapach produkcji warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych Umiejętności Wybiera prawidłowe metody ochrony upraw ogrodniczych zgodnie z EUREPGAP i HACCP Przygotowuje sprawozdania z tematów przedstawianych w ramach kursu Planuje poszczególne etapy produkcji warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych Uzasadnia wykorzystanie odpowiednich środków produkcji w uprawach gruntowych i pod osłonami Planuje organizację marketingu wytworzonych produktów ogrodniczych Kompetencje społeczne Ocenia zagrożenia wynikające z nieprawidłowego stosowania środków ochrony roślin na produkty ogrodnicze Potrafi zaplanować produkcję ogrodniczą uwzględniającą potrzeby rynku |
Metody i kryteria oceniania: |
202 zaliczenie projektu (indywidualne, grupowe) 701 egzamin pisemny ograniczony czasowo |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.