Utrwalanie, uszlachetnianie i logistyka surowców leczniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.5s.UUL.SI.OOTXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Utrwalanie, uszlachetnianie i logistyka surowców leczniczych |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Utrwalanie, uszlachetnianie i logistyka surowców leczniczych kierunkowy - obowiązkowy Wymagania wstępne: brak Katedra Ogrodnictwa |
Pełny opis: |
Wykłady: Sposoby utrwalania i stabilizacji roślin leczniczych i prozdrowotnych. Konserwacja poprzez suszenie - przygotowanie do suszenia, uszlachetnianie, doczyszczanie oraz sortowanie materiału roślinnego. Zasady i technika suszenia. Suszenie naturalne oraz podwyższoną temperaturą. Czynniki wpływające na proces suszenia. Rodzaje i budowa suszarni do ziół. Nowoczesne techniki suszenia (liofilizacja). Wydajność suszenia oraz charakterystyka biologiczna i chemiczna surowca po wysuszeniu. Normy surowcowe. Zasady prawidłowego przechowywania surowców leczniczych i prozdrowotnych. Czynniki oddziaływujące na surowiec w okresie przechowywania. Rodzaje opakowań używanych podczas przechowywania. Ubytki naturalne oraz zmiany składu chemicznego podczas przechowywania. Metody rozdrabniania surowców, sporządzanie mieszanek. Stabilizacja surowców i preparatów leczniczych, otrzymywanie frakcji zawierających określone związki biologicznie czynne Zamrażanie - przygotowanie do mrożenia, metody i zasady mrożenia, aktywność składników biologicznie czynnych po mrożeniu, olejki eteryczne po mrożeniu. Wyciągi roślinne i ich otrzymywanie - sposoby ekstrakcji (SFE, ASE), rozpuszczalność substancji czynnych, rodzaje wyciągów wodnych i alkoholowych. Konserwacja w oleju i occie. Masła ziołowe. Metody i technika sterylizacji. Biodostępność i poziom składników aktywnych po sterylizacji. Przygotowanie do sprzedaży. Rodzaje, sposoby znakowania opakowań, znaczenia instrukcji używania lub ulotki informacyjnej. Pakowanie, dobór i wzornictwo - typy stosowanych opakowań w zależności od rodzaju surowca. Automatyzacja procesu. Paletyzacja. Własności i ocena użytkowa wyrobów gotowych. Wartość dodana procesu produkcji gotowych do sprzedaży surowców. Zasady prawidłowego obrotu produktami leczniczymi i prozdrowotnymi. Spedycja, czyli organizacja transportu surowców. Logistyka dystrybucji i kanały dystrybucyjne. Zagadnienia związane ze sterowaniem przepływem surowców zielarskich. Logistyka odzysku, czyli postępowania w przypadku reklamacji i wstrzymania lub wycofania z obrotu, ekologistyka i e-Logistyka. Charakterystyka polskiego i międzynarodowego rynku zielarskiego. Ćwiczenia: Przygotowanie suszonego surowca zielarskiego (ziele, liście, owoce, korzenie, kwiaty). Oznaczenie strat masy po suszeniu (wg FP). ków suszenia, przechowywania i mrożenia. Przygotowanie wyciągów roślinnych wodnych i alkoholowych. Opracowanie zmian z poziomie składników aktywnych po utrwaleniu materiału roślinnego na podstawie danych literaturowych. Poziom logistyki w sektorze produkcyjno-dystrybucyjnym roślin leczniczych i prozdrowotnych - przeprowadzenie badań ankietowych i opracowanie danych. Przegląd materiałów publikacyjnych dotyczących logistyki surowców i produktów. Przygotowanie ekspozycji towarów zielarskich, przyprawowych i innych. Wykonanie projektu uszlachetniania wybranych surowców roślinnych. Charakterystyka przedsiębiorstw branży zielarskiej w Polsce. Przegląd sklepów zielarsko-medycznych i przyprawowych funkcjonujących w Internecie. Prowadzenie internetowego sklepu z analogicznym asortymentem. Opracowanie zamówienia klienta, zarządzanie zapasami, wykonanie planu organizacyjnego transportu bliskiego i dalekiego, praktyczne aspekty doboru opakowań, pakowanie produktów, sporządzanie listów przewozowych, dokumentacji magazynowej, wykonanie kodowania produktów, posługiwanie się elektroniczną wymianą danych. |
Literatura: |
Podstawowa: Emblem A., Emblem H. 2014. Technika opakowań, PWN, Warszawa. Zin M. (red.). 2008. Utrwalanie i przechowywanie żywności, WUR, Rzeszów. Świderski F. (red.). 2003. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo WNT, Warszawa. Uzupełniająca: Przybył J., Karwowska K. 2005. Suszarnictwo i przetwórstwo ziół, Wydawnictwo SGGW, Warszawa. Sęk T., Zielecki W., Pisz I. . 2013. Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa. Lewicki P.P. (red.). 2006. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, Wydawnictwo WNT, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: metody i techniki utrwalania surowców leczniczych i prozdrowotnych pochodzenia roślinnego dane dotyczące czynników i procesów wpływających na cechy jakościowe i zmiany składu chemicznego utrwalanych surowców leczniczych zagadnienia związane z przygotowaniem surowca do sprzedaży i kreowaniem wartości dodanej produktu oraz oceną własności produktów podstawowe techniki analityczne stosowane w ocenie surowców leczniczych i prozdrowotnych na różnych etapach produkcji zasady obrotu towarowego, organizacji przepływu surowców oraz aktualnej sytuacji rynkowej Umiejętności - potrafi: dostosować metody i techniki utrwalania do rodzaju surowca roślinnego w celu uzyskania wartościowego produktu finalnego o powtarzalnej skuteczności zastosować metody analityczne w analizie jakościowej i ilościowej surowców leczniczych ocenić zmiany fizykochemiczne zachodzące w surowcach roślinnych podczas ich utrwalania, uszlachetniania, przetwarzania i transportu wskazać sposoby przygotowania surowców roślinnych do sprzedaży, sporządzić wyciągi roślinne i mieszanki, zaproponować odpowiedni rodzaj opakowania, podnieść przewagę konkurencyjną wyrobów gotowych zaplanować schematy dystrybucji i łańcuchy dostaw na podstawie sytuacji na rynku branżowym pozyskiwać informacje z Internetu dotyczące tematyki studiowanego kierunku i przedmiotu zaplanować i zrealizować konkretne przedsięwzięcie związane z uszlachetnianiem surowców roślinnych kompetencje społeczne - jest gotów do: stałego doskonalenia zawodowego i dokształcania pracy samodzielnej i w zespole realizując wyznaczone zadania społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za przygotowanie surowców leczniczych wysokiej jakości |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian pisemny z pytaniami testowymi (50% oceny końcowej) Studenci są oceniani poprzez demonstrację praktycznych umiejętności (50% oceny końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Barbara Domagała, Joanna Gil, Elżbieta Jędrszczyk, Waldemar Malec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Joanna Gil, Elżbieta Jędrszczyk, Waldemar Malec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Joanna Gil, Elżbieta Jędrszczyk, Waldemar Malec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Joanna Gil, Elżbieta Jędrszczyk, Waldemar Malec | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.