Roślinne kultury in vitro
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.5s.RIV.SI.OOTXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Roślinne kultury in vitro |
Jednostka: | Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu przekazane zostaną studentom informacje z zakresu wybranych technik in vitro i ich zastosowania w biotechnologii. |
Pełny opis: |
Historia kultur in vitro, genetyczne podłoże, totipotencja komórek Przygotowanie materiału roślinnego. Pożywki – skład, dobór komponentów i ich działanie. Warunki prowadzenia kultur in vitro Rodzaje eksplantatów i technik in vitro. Kultury komórek, zawiesin komórkowych i kalusa Kultury protoplastów i somatyczna hybrydyzacja Poszerzanie zmienności genetycznej: zapylenie i zapłodnienie in vitro, kultury zarodków mieszańcowych, mieszańce oddalone i ich wykorzystanie Techniki mikrorozmnażania i ich zastosowanie w ogrodnictwie Somatyczna embriogeneza, sposoby otrzymywania i wykorzystanie somatycznych nasion Indukowanie zmienności w kulturach in vitro: mutageneza, selekcja in vitro, zmienność somaklonalna – podłoże genetyczne i znaczenie dla bioróżnorodności Uwalnianie roślin od patogenów. Banki genów – techniki in vitro w ochronie zasobów genowych Gametyczna embriogeneza - otrzymywanie roślin haploidalnych z wykorzystaniem kultur in vitro Metody: podwajania genomów haploidalnych, oceny poziomu ploidalności oraz gametycznego pochodzenia regenerantów Linie podwojonych haploidów i ich wykorzystanie w hodowli odmian mieszańcowych Kultury in vitro w farmakologii i medycynie Laboratorium in vitro – urządzenia, narzędzia, sprzęt laboratoryjny. Bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium Pożywki: rodzaje, składniki, roztwory robocze. Przygotowanie pożywek o zróżnicowanym składzie do zakładania kultur in vitro Indukcja organogenezy, ryzogenezy i tkanki kalusowej w kulturach roślin modelowych Zakładanie kultur in vitro z różnych tkanek i organów roślin warzywnych i leczniczych Pasaże i aklimatyzacja otrzymanych regenerantów Androgeneza. Ustalenie stadium rozwojowego mikrospor w pąkach kwiatowych za pomocą barwienia fluorescencyjnego – obserwacje faz mikrosporogenezy Wykorzystanie zjawiska gynogenezy – kultury zalążków i pąków kwiatowych. Kultury zarodków mieszańcowych – technika embryo rescue Kultury protoplastów u wybranych gatunków roślin Obserwacje wyników założonych doświadczeń i ich interpretacja – mikroskop binokularny i odwróconego pola, dokumentacja fotograficzna |
Literatura: |
Hodowla komórek i tkanek roślinnych- Zenkteler M. PWN Warszawa 1984 Biotechnology in Agriculture and Forestry, vol. 1-10 - Bajaj Y.P.S. Springer Berlin 1988 Biotechnologia w genetyce i hodowli roślin - Maleszy S., Niemirowicz-Szczytt K., Przybecki Z. PWN Warszawa 1989 Biotechnologia roślin - Maleszy S. PWN warszawa 2001, 2009 Zastosowanie metod biotechnologicznych w hodowli roślin - Michalik B.DRUKROL S.C. Kraków 1996 Komórki roślinne w warunkach stresu. Tom II. Komórki in vitro - Woźny A., Przybył K (red) 2007 Hodowla roślin z elementami genetyki i biotechnologii - Michalik B. (red.) PWRiL Poznań 2009 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Opisuje kultury komórek, tkanek i organów Definiuje zjawisko somatycznej embriogenezy i uzasadnia znaczenie somatycznych nasion Charakteryzuje metody indukowania zmienności i selekcji w kulturach in vitro Definiuje gametyczną embriogenezę roślin i wskazuje jej wykorzystanie w genetyce i hodowli Umiejętności Posiada umiejętność pracy w laboratorium kultur in vitro Posiada zdolność samodzielnego zakładania i prowadzenia kultur in vitro Stosuje techniki zwiększające bioróżnorodność poprzez tworzenie mieszańców somatycznych i generatywnych Interpretuje efekty założonych doświadczeń Kompetencje społeczne Rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji na temat możliwości wykorzystania metod biotechnologicznych do doskonalenia roślin uprawnych Formułuje obiektywne opinie na temat zastosowania technik in vitro w biotechnologii |
Metody i kryteria oceniania: |
707 test jednokrotnego wyboru) 101 sprawdzian wiedzy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CWL
WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adela Adamus | |
Prowadzący grup: | Adela Adamus, Agnieszka Kiełkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.