Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przechowalnictwo ogrodnicze

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.5s.PRZ.SI.OOGXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przechowalnictwo ogrodnicze
Jednostka: Katedra Ogrodnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie się z podstawami przechowalnictwa warzyw i owoców, technikami przechowalniczymi, elementami fizjologii pozbiorczej produktów ogrodniczych. Systemy przechowywania produktów ogrodniczych, wartość przechowalnicza poszczególnych grup warzyw i owoców, najważniejsze czynniki przechowywania: temperatura, wilgotność względna, skład atmosfery, etylen.

Pełny opis:

Znaczenie przechowalnictwa dla produkcji warzywniczej. Cele poznawcze przechowalnictwa. Podział warzyw na grupy o różnym okresie przechowywania.

Zmiany składu chemicznego zachodzące w czasie przechowywania różnych grup warzyw.

Określanie dojrzałości warzyw. Dojrzałość fizjologiczna, zbiorcza i konsumpcyjna.

Wartość przechowalnicza warzyw. Wpływ czynników biologicznych, klimatycznych, agrotechnicznych i rozbiorczych na wartość przechowalniczą warzyw.

Optymalne warunki przechowywania warzyw: temperatura, wilgotność względna, skład atmosfery.

Znaczenie przechowalnictwa dla zagospodarowania owoców. Rozwój technologii przechowywania owoców.

Czynniki wpływające na właściwości przechowalnicze owoców

Przemiany fizjologiczne zachodzące w dojrzewających owocach

Budowa i wymagania technologiczne dla obiektów do przechowywania owoców

Optymalne warunki przechowywania owoców

Tradycyjne sposoby przechowywania warzyw: dołowanie, kopce tradycyjne i techniczne, piwnice ziemne, przechowalnie zwykłe.

Specjalistyczne sposoby przechowywania warzyw: chłodnie zwykłe i z K.A.

Opakowanie w przechowywaniu, transporcie i marketingu warzyw.

Czynności po przechowywaniu: mycie, kalibrowanie, sortowanie i pakowanie warzyw.

Wskaźniki optymalnego terminu zbioru owoców

Organizacja i zasady prawidłowego zbioru owoców

Opakowania stosowane do zbioru, przechowywania i obrotu handlowego owoców

Choroby przechowalnicze owoców

Literatura:

Adamicki F. Czerko Z. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka.

Gajewski M. Przechowalnictwo warzyw.

Lange, Ostrowski. Przechowalnictwo owoców

Efekty uczenia się:

Opisuje składniki chemiczne warzyw i owoców i ich przemiany w czasie dojrzewania i starzenia się organów

Wyjaśnia wpływ czynników przechowalniczych na elementy jakości przechowywanych płodów ogrodniczych

Określa wpływ różnorodnych czynników na wartość przechowalniczą różnych gatunków warzyw i owoców

Rozróżnia podstawowe metody i techniki przechowalnicze, materiały używanych do konstrukcji pomieszczeń przechowalniczych oraz specjalistyczne urządzenia stosowane w przechowalnictwie.

Dyskutuje sposoby tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie przechowalnictwa warzyw i owoców.

Rozpoznaje metody prowadzące do ograniczenia strat jakościowych i ilościowych przechowywanych warzyw i owoców

Umiejętności

Analizuje zjawiska wpływające na jakość przechowywanych płodów ogrodniczych oraz wykazuje znajomość typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów.

Planuje standardowe działania z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących problemy z przechowywaniem poszczególnych gatunków warzyw i owoców.

Metody i kryteria oceniania:

Kryteria oceny: wiedza zdobyta w czasie zajęć

Forma zakończenia: egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Błaszczyk
Prowadzący grup: Jan Błaszczyk, Małgorzata Malik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)