Przechowalnictwo ogrodnicze
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.5s.PRZ.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przechowalnictwo ogrodnicze |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie się z podstawami przechowalnictwa warzyw i owoców, technikami przechowalniczymi, elementami fizjologii pozbiorczej produktów ogrodniczych. Systemy przechowywania produktów ogrodniczych, wartość przechowalnicza poszczególnych grup warzyw i owoców, najważniejsze czynniki przechowywania: temperatura, wilgotność względna, skład atmosfery, etylen. |
Pełny opis: |
Znaczenie przechowalnictwa dla produkcji warzywniczej. Cele poznawcze przechowalnictwa. Podział warzyw na grupy o różnym okresie przechowywania. Zmiany składu chemicznego zachodzące w czasie przechowywania różnych grup warzyw. Określanie dojrzałości warzyw. Dojrzałość fizjologiczna, zbiorcza i konsumpcyjna. Wartość przechowalnicza warzyw. Wpływ czynników biologicznych, klimatycznych, agrotechnicznych i rozbiorczych na wartość przechowalniczą warzyw. Optymalne warunki przechowywania warzyw: temperatura, wilgotność względna, skład atmosfery. Znaczenie przechowalnictwa dla zagospodarowania owoców. Rozwój technologii przechowywania owoców. Czynniki wpływające na właściwości przechowalnicze owoców Przemiany fizjologiczne zachodzące w dojrzewających owocach Budowa i wymagania technologiczne dla obiektów do przechowywania owoców Optymalne warunki przechowywania owoców Tradycyjne sposoby przechowywania warzyw: dołowanie, kopce tradycyjne i techniczne, piwnice ziemne, przechowalnie zwykłe. Specjalistyczne sposoby przechowywania warzyw: chłodnie zwykłe i z K.A. Opakowanie w przechowywaniu, transporcie i marketingu warzyw. Czynności po przechowywaniu: mycie, kalibrowanie, sortowanie i pakowanie warzyw. Wskaźniki optymalnego terminu zbioru owoców Organizacja i zasady prawidłowego zbioru owoców Opakowania stosowane do zbioru, przechowywania i obrotu handlowego owoców Choroby przechowalnicze owoców |
Literatura: |
Adamicki F. Czerko Z. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. Gajewski M. Przechowalnictwo warzyw. Lange, Ostrowski. Przechowalnictwo owoców |
Efekty uczenia się: |
Opisuje składniki chemiczne warzyw i owoców i ich przemiany w czasie dojrzewania i starzenia się organów Wyjaśnia wpływ czynników przechowalniczych na elementy jakości przechowywanych płodów ogrodniczych Określa wpływ różnorodnych czynników na wartość przechowalniczą różnych gatunków warzyw i owoców Rozróżnia podstawowe metody i techniki przechowalnicze, materiały używanych do konstrukcji pomieszczeń przechowalniczych oraz specjalistyczne urządzenia stosowane w przechowalnictwie. Dyskutuje sposoby tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie przechowalnictwa warzyw i owoców. Rozpoznaje metody prowadzące do ograniczenia strat jakościowych i ilościowych przechowywanych warzyw i owoców Umiejętności Analizuje zjawiska wpływające na jakość przechowywanych płodów ogrodniczych oraz wykazuje znajomość typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów. Planuje standardowe działania z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących problemy z przechowywaniem poszczególnych gatunków warzyw i owoców. |
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceny: wiedza zdobyta w czasie zajęć Forma zakończenia: egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Jan Błaszczyk, Małgorzata Malik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.