Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy zielarstwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.5s.POZ.SI.OOGXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy zielarstwa
Jednostka: Katedra Ogrodnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Wiadomości ogólne dotyczące surowców roślinnych mających zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i żywieniu. Omówienie zagadnień związanych z pozyskiwaniem surowców zielarskich z roślin uprawianych i dziko rosnących.

Pełny opis:

Treści kształcenia

Wprowadzenie do przedmiotu – definicja i zarys rozwoju zielarstwa. Pozycja leku roślinnego we współczesnej medycynie.

Postacie leku roślinnego

Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – olejki eteryczne

Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – swoiste związki siarkowe roślin (glukozynolany i związki siarkowe rodzaju Allium)

Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – związki goryczowe

Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – śluzy roślinne

Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – saponiny trójterpenowe

Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – garbniki i antranoidy przeczyszczające

Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – barwniki - glikozydy flawonoidowe

Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – barwniki – chlorofil, karotenoidy, betacyjany, barwniki chinoidowe, kurkuminoidy

Podstawowe źródła i zasady pozyskiwania surowców zielarskich

Konserwacja surowców zielarskich

Podziały surowców zielarskich i szczegółowe zapoznanie z morfologiczną klasyfikacją ziół

Zapoznawanie z surowcami zielarskimi, ich pochodzeniem, działaniem i zastosowaniem. Praktyczne aspekty informacji przekazywanych na wykładach – identyfikacja surowców na podstawie wyglądu, zapachu, smaku.

Literatura:

Hlava B., Lanska D. 1983. Rośliny przyprawowe. PWRiL, Warszawa

Jedrzejko K. (red.). 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. ŚAM, Katowice

Walewski W. 1985. Towaroznawstwo zielarskie. PZWL, Warszawa

Senderski M.E., 2004. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. M.E. Senderski, Podkowa Leśna

Strzelecka H., Kowalski J. (red.). 2000. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. PWN, Warszawa

Efekty uczenia się:

Opis efektów kształcenia

Wiedza

Posiada wiedzę na temat znaczenia i wykorzystania ziół w lecznictwie

Zna przyprawy pochodzenia roślinnego i rozumie na czym polega ich znaczenie w żywieniu i produkcji żywności

Posiada wiedzę o działaniach niepożądanych i konsekwencjach niewłaściwego stosowania surowców zielarskich

Posiada wiedzę na temat aktywności fizjologicznej ziół

Wyjaśnia zastosowanie ziół w oparciu o zawarte w nich substancje czynne

Umiejętności

Poprawnie przypisuje podstawowym ziołom kierunki działania leczniczego

Zna podstawowe sposoby pozyskiwania i konserwacji surowców zielarskich

Prawidłowo identyfikuje czynniki determinujące jakość surowców zielarskich

Zna podstawowe postacie leku roślinnego

Poprawnie klasyfikuje surowce zielarskie

Kompetencje społeczne

Ma świadomość potrzeby przekazywania innym informacji na temat korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania ziół

Ma świadomość etycznej odpowiedzialności za wskazywanie bezpiecznego wykorzystywania roślinnych surowców leczniczych

Metody i kryteria oceniania:

Ocena formujaca: 101.

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Capecka
Prowadzący grup: Ewa Capecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)