Podstawy zielarstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.5s.POZ.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy zielarstwa |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Wiadomości ogólne dotyczące surowców roślinnych mających zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i żywieniu. Omówienie zagadnień związanych z pozyskiwaniem surowców zielarskich z roślin uprawianych i dziko rosnących. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Wprowadzenie do przedmiotu – definicja i zarys rozwoju zielarstwa. Pozycja leku roślinnego we współczesnej medycynie. Postacie leku roślinnego Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – olejki eteryczne Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – swoiste związki siarkowe roślin (glukozynolany i związki siarkowe rodzaju Allium) Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – związki goryczowe Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – śluzy roślinne Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – saponiny trójterpenowe Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – garbniki i antranoidy przeczyszczające Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – barwniki - glikozydy flawonoidowe Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – barwniki – chlorofil, karotenoidy, betacyjany, barwniki chinoidowe, kurkuminoidy Podstawowe źródła i zasady pozyskiwania surowców zielarskich Konserwacja surowców zielarskich Podziały surowców zielarskich i szczegółowe zapoznanie z morfologiczną klasyfikacją ziół Zapoznawanie z surowcami zielarskimi, ich pochodzeniem, działaniem i zastosowaniem. Praktyczne aspekty informacji przekazywanych na wykładach – identyfikacja surowców na podstawie wyglądu, zapachu, smaku. |
Literatura: |
Hlava B., Lanska D. 1983. Rośliny przyprawowe. PWRiL, Warszawa Jedrzejko K. (red.). 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. ŚAM, Katowice Walewski W. 1985. Towaroznawstwo zielarskie. PZWL, Warszawa Senderski M.E., 2004. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. M.E. Senderski, Podkowa Leśna Strzelecka H., Kowalski J. (red.). 2000. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Posiada wiedzę na temat znaczenia i wykorzystania ziół w lecznictwie Zna przyprawy pochodzenia roślinnego i rozumie na czym polega ich znaczenie w żywieniu i produkcji żywności Posiada wiedzę o działaniach niepożądanych i konsekwencjach niewłaściwego stosowania surowców zielarskich Posiada wiedzę na temat aktywności fizjologicznej ziół Wyjaśnia zastosowanie ziół w oparciu o zawarte w nich substancje czynne Umiejętności Poprawnie przypisuje podstawowym ziołom kierunki działania leczniczego Zna podstawowe sposoby pozyskiwania i konserwacji surowców zielarskich Prawidłowo identyfikuje czynniki determinujące jakość surowców zielarskich Zna podstawowe postacie leku roślinnego Poprawnie klasyfikuje surowce zielarskie Kompetencje społeczne Ma świadomość potrzeby przekazywania innym informacji na temat korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania ziół Ma świadomość etycznej odpowiedzialności za wskazywanie bezpiecznego wykorzystywania roślinnych surowców leczniczych |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena formujaca: 101. 701 egzamin pisemny ograniczony czasowo |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Capecka | |
Prowadzący grup: | Ewa Capecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.