Podstawy zielarstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.5s.POZ.NI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy zielarstwa |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Wiadomości ogólne dotyczące surowców roślinnych mających zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i żywieniu. Omówienie zagadnień związanych z pozyskiwaniem surowców zielarskich z roślin uprawianych i dziko rosnących. |
Pełny opis: |
Wprowadzenie do przedmiotu – definicja i zarys rozwoju zielarstwa. Pozycja leku roślinnego we współczesnej medycynie. Postacie leku roślinnego. Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – olejki eteryczne. Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – swoiste związki siarkowe roślin (glukozynolany i związki siarkowe rodzaju Allium). Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – związki goryczowe. Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – śluzy roślinne. Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – saponiny trójterpenowe. Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – garbniki i antranoidy przeczyszczające. Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – barwniki - glikozydy flawonoidowe. Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – barwniki – chlorofil, karotenoidy, betacyjany, barwniki chinoidowe, kurkuminoidy. Podstawowe źródła i zasady pozyskiwania surowców zielarskich. Konserwacja surowców zielarskich. Podziały surowców zielarskich i szczegółowe zapoznanie z morfologiczną klasyfikacją ziół. Zapoznawanie z surowcami zielarskimi, ich pochodzeniem, działaniem i zastosowaniem. Praktyczne aspekty informacji przekazywanych na wykładach – identyfikacja surowców na podstawie wyglądu, zapachu, smaku. |
Literatura: |
Hlava B., Lanska D. 1983. Rośliny przyprawowe. PWRiL, W-wa. Jedrzejko K. (red.). 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. ŚAM, Katowice. Senderski M.E. 2004. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. M.E. Senderski, Podkowa Leśna.Strzelecka H., Kowalski J. (red.). 2000. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. PWN, W-wa. Walewski W. 1975. Towaroznawstwo zielarskie. PZWL, W-wa. |
Efekty uczenia się: |
Posiada wiedzę na temat znaczenia i wykorzystania ziół w lecznictwie. Zna przyprawy pochodzenia roślinnego i rozumie na czym polega ich znaczenie w żywieniu i produkcji żywności. Posiada wiedzę o działaniach niepożądanych i konsekwencjach niewłaściwego stosowania surowców zielarskich. Posiada wiedzę na temat aktywności fizjologicznej ziół. Wyjaśnia zastosowanie ziół w oparciu o zawarte w nich substancje czynne. Poprawnie przypisuje podstawowym ziołom kierunki działania leczniczego. Zna podstawowe sposoby pozyskiwania i konserwacji surowców zielarskich. Prawidłowo identyfikuje czynniki determinujące jakość surowców zielarskich. Zna podstawowe postacie leku roślinnego. Poprawnie klasyfikuje surowce zielarskie. Ma świadomość potrzeby przekazywania innym informacji na temat korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania ziół. Ma świadomość etycznej odpowiedzialności za wskazywanie bezpiecznego wykorzystywania roślinnych surowców leczniczych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena formująca: 101 701 egzamin pisemny ograniczony czasowo |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.