Mikrobiologia przemysłowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.5s.MIP.SI.OBTSZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia przemysłowa |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot kierunkowy - obowiązkowy, 5 semestr studiów Wymagania wstępne: zaliczenie przedmiotu Mikrobiologia ogólna |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: Wykłady - 30 godz. 1. Działy mikrobiologii i ich zakres. Wykorzystanie mikrobiologii przemysłowej w różnych gałęziach przemysłu. Proces biotechnologiczny – zagadnienia podstawowe, projektowanie procesu biotechnologicznego. 2. Metody skriningu i ulepszania mikroorganizmów przemysłowych (techniki pobierania próbek, skrining losowy, skrining racjonalny, detekcja i rewersja autotrofii, selekcja mutantów, typy mutacji, rodzaje mutagenów, tasowanie genomowe, doskonalenie szczepów na drodze genetycznej (hybrydyzacja, elektrofuzja, inżynieria genetyczna). 3. Kolekcje i metody długotrwałego przechowywania mikroorganizmów (zasady organizacji i prowadzenia kolekcji czystych kultur, przechowalnictwo szczepów, przemysłowych, zadania i metody, charakterystyka wybranych kolekcji światowych i krajowych), 4. Pożywki przemysłowe (przykłady, strategie optymalizacji składu, zastosowanie różnych komponentów pożywek) 5. Metody hodowli drobnoustrojów (krzywa wzrostu drobnoustrojów i charakterystyka poszczególnych faz, parametry charakteryzujące wzrost i metabolizm komórek, metabolity pierwszo- i drugorzędowe, hodowla okresowa, okresowo-dolewowa i ciągła, immobilizacja komórek) 6. Kultury starterowe (podział kultur starterowych w zależności od sposobu użycia, producenci kultur starterowych, rola kultur starterowych) 7. Sterowanie metabolizmem mikroorganizmów (wpływ wybranych czynników na wzrost drobnoustrojów, quorum sensing) 8. Odpowiedź komórkowa na stresy środowiskowe (szok cieplny, stres oksydacyjny, stres osmotyczny, deficyt pokarmowy, stres ciśnieniowy, stres etanolowy, uodparnianie na stresy) 9. Hodowle mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie (Charakterystyka organizmów gospodarzy, Wektory) 10. Mikroorganizmy przemysłowe (Bakterie kwasu mlekowego, Bakterie octowe, Bakterie propionowe, Bakterie przetrwalnikujące, Promieniowce, Drożdże, Grzyby strzępkowe, Bakteriofagi) 11. Przykłady biosyntez (Antybiotyki, Witaminy, Biopolimery) Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godz. 1. Budowa i właściwości drożdży, oznaczenie masy drożdżowej metodą wagową, sedymentacyjną i nefelometryczną 2. Izolacja i charakterystyka biochemiczna szczepów Bacillus wyizolowanych z gleby 3. Produkcja bakteryjnej celulozy (BC) przez szczep Gluconacetobacter xylinus 4. Zakażenia i techniki ich likwidacji w warunkach przemysłowych na przykładzie gorzelnictwa i drożdżownictwa 5. Określenie stanu fizjologicznego i czystości mikrobiologicznej piwowarskich drożdży nastawnych 6. Biosynteza penicyliny przez Penicillium chrysogenum 7. Analiza wrażliwości na toksyny killerowe dzikich szczepów drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae 8. Protoplastyzacja drożdży 9. Izolacja DNA chromosomowego z komórek bakteryjnych 10. Wpływ środków konserwujących na rozwój drobnoustrojów 11. Mikrobiologiczne oznaczanie zawartości witaminy B12 12. Ekstrakcja barwników karotenoidowych z drożdży Rhodotorula graminis 13. Procesy dezynfekcji 14. Nowe trendy i przyszłość mikrobiologii przemysłowej |
Literatura: |
Podstawowa: Praca zbiorowa pod red. Libudzisz Z., Kowal U., Żakowska Z. Mikrobiologa techniczna, tom I i II, PWN W-wa 2008 Tuszyński T., Tarko T. Procesy fermentacyjne – przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego, Kraków 2010 Praca zbiorowa pod red. Żakowskiej Z. i Stobińskiej H. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Wyd. PŁ, Łódź 2000. Uzupełniająca: Markiewicz Zdzisław, Kwiatkowski Z.A.. Bakterie, antybiotyki, lekooporność. PWN, Warszawa 2001. Praca zbiorowa pod red. Ilczuk Z. Ćwiczenia z mikrobiologii przemysłowej. Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Słodowskiej, Lublin 1997. Zmysłowska I. Mikrobiologia ogólna i środowiskowa,. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego, Olsztyn 2009 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - student zna i rozumie: - metody skriningu, doskonalenia drobnoustrojów, a także metody ich hodowli i czynniki wpływające na ich wzrost - możliwości wykorzystania drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu, a także ogólną charakterystykę tworzonych przez nie komponentów Umiejętności - student potrafi: - przygotować materiał mikrobiologiczny do badań, dobrać odpowiednie podłoża do jego hodowli, modelować i przeprowadzać prosty proces biotechnologiczny, a także scharakteryzować jego główne produkty oraz określić podstawowe parametry - określic potencjalne zagrożenia mikrobiologiczne, które mogą pojawić się w czasie procesów fermentacyjnych, wykorzystuje odpowiednie narzędzia do ich eliminacji - przygotować i wygłosić referat na temat zagadnień związanych z mikrobiologią przemysłową, korzystając z aktualnych źródeł polsko i obcojęzycznych Kompetencje społeczne - student jest gotów do: - uczenia się przez całe życie - pracy i współpracy w zespole, prawidłowo określa priorytety służące realizacji danego celu - uznania ryzyka mikrobiologicznego i potrafi stosować środki profilaktyczne |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Ćwiczenia: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 20% - 3 kolokwia cząstkowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 30% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
WYK
ŚR CWL
CWL
CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Satora | |
Prowadzący grup: | Urszula Błaszczyk, Monika Cioch-Skoneczny, Paweł Satora, Magdalena Skotniczny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Satora | |
Prowadzący grup: | Urszula Błaszczyk, Monika Cioch-Skoneczny, Paweł Satora, Magdalena Skotniczny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Satora | |
Prowadzący grup: | Urszula Błaszczyk, Monika Cioch-Skoneczny, Paweł Satora, Magdalena Skotniczny | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.