Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia przemysłowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.5s.MIP.SI.OBTSZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia przemysłowa
Jednostka: Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot kierunkowy - obowiązkowy, 5 semestr studiów

Wymagania wstępne: zaliczenie przedmiotu Mikrobiologia ogólna

Pełny opis:

Tematyka zajęć:

Wykłady - 30 godz.

1. Działy mikrobiologii i ich zakres. Wykorzystanie mikrobiologii przemysłowej w różnych gałęziach przemysłu. Proces biotechnologiczny – zagadnienia podstawowe, projektowanie procesu biotechnologicznego.

2. Metody skriningu i ulepszania mikroorganizmów przemysłowych (techniki pobierania próbek, skrining losowy, skrining racjonalny, detekcja i rewersja autotrofii, selekcja mutantów, typy mutacji, rodzaje mutagenów, tasowanie genomowe, doskonalenie szczepów na drodze genetycznej (hybrydyzacja, elektrofuzja, inżynieria genetyczna).

3. Kolekcje i metody długotrwałego przechowywania mikroorganizmów (zasady organizacji i prowadzenia kolekcji czystych kultur, przechowalnictwo szczepów, przemysłowych, zadania i metody, charakterystyka wybranych kolekcji światowych i krajowych), 4. Pożywki przemysłowe (przykłady, strategie optymalizacji składu, zastosowanie różnych komponentów pożywek) 5. Metody hodowli drobnoustrojów (krzywa wzrostu drobnoustrojów i charakterystyka poszczególnych faz, parametry charakteryzujące wzrost i metabolizm komórek, metabolity pierwszo- i drugorzędowe, hodowla okresowa, okresowo-dolewowa i ciągła, immobilizacja komórek) 6. Kultury starterowe (podział kultur starterowych w zależności od sposobu użycia, producenci kultur starterowych, rola kultur starterowych) 7. Sterowanie metabolizmem mikroorganizmów (wpływ wybranych czynników na wzrost drobnoustrojów, quorum sensing) 8. Odpowiedź komórkowa na stresy środowiskowe (szok cieplny, stres oksydacyjny, stres osmotyczny, deficyt pokarmowy, stres ciśnieniowy, stres etanolowy, uodparnianie na stresy)

9. Hodowle mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie (Charakterystyka organizmów gospodarzy, Wektory) 10. Mikroorganizmy przemysłowe (Bakterie kwasu mlekowego, Bakterie octowe, Bakterie propionowe, Bakterie przetrwalnikujące, Promieniowce, Drożdże, Grzyby strzępkowe, Bakteriofagi)

11. Przykłady biosyntez (Antybiotyki, Witaminy, Biopolimery)

Ćwiczenia laboratoryjne - 45 godz.

1. Budowa i właściwości drożdży, oznaczenie masy drożdżowej metodą wagową, sedymentacyjną i nefelometryczną 2. Izolacja i charakterystyka biochemiczna szczepów Bacillus wyizolowanych z gleby

3. Produkcja bakteryjnej celulozy (BC) przez szczep Gluconacetobacter xylinus

4. Zakażenia i techniki ich likwidacji w warunkach przemysłowych na przykładzie gorzelnictwa i drożdżownictwa 5. Określenie stanu fizjologicznego i czystości mikrobiologicznej piwowarskich drożdży nastawnych 6. Biosynteza penicyliny przez Penicillium chrysogenum

7. Analiza wrażliwości na toksyny killerowe dzikich szczepów drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae 8. Protoplastyzacja drożdży

9. Izolacja DNA chromosomowego z komórek bakteryjnych

10. Wpływ środków konserwujących na rozwój drobnoustrojów

11. Mikrobiologiczne oznaczanie zawartości witaminy B12

12. Ekstrakcja barwników karotenoidowych z drożdży Rhodotorula graminis

13. Procesy dezynfekcji

14. Nowe trendy i przyszłość mikrobiologii przemysłowej

Literatura:

Podstawowa:

Praca zbiorowa pod red. Libudzisz Z., Kowal U., Żakowska Z. Mikrobiologa techniczna, tom I i II, PWN W-wa 2008

Tuszyński T., Tarko T. Procesy fermentacyjne – przewodnik do ćwiczeń. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego, Kraków 2010

Praca zbiorowa pod red. Żakowskiej Z. i Stobińskiej H. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Wyd. PŁ, Łódź 2000.

Uzupełniająca:

Markiewicz Zdzisław, Kwiatkowski Z.A.. Bakterie, antybiotyki, lekooporność. PWN, Warszawa 2001.

Praca zbiorowa pod red. Ilczuk Z. Ćwiczenia z mikrobiologii przemysłowej. Wyd. Uniwersytetu Marii Curie-Słodowskiej, Lublin 1997.

Zmysłowska I. Mikrobiologia ogólna i środowiskowa,. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego, Olsztyn 2009

Efekty uczenia się:

Wiedza - student zna i rozumie:

- metody skriningu, doskonalenia drobnoustrojów, a także metody ich hodowli i czynniki wpływające na ich wzrost

- możliwości wykorzystania drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu, a także ogólną charakterystykę tworzonych przez nie komponentów

Umiejętności - student potrafi:

- przygotować materiał mikrobiologiczny do badań, dobrać odpowiednie podłoża do jego hodowli, modelować i przeprowadzać prosty proces biotechnologiczny, a także scharakteryzować jego główne produkty oraz określić podstawowe parametry

- określic potencjalne zagrożenia mikrobiologiczne, które mogą pojawić się w czasie procesów fermentacyjnych, wykorzystuje odpowiednie narzędzia do ich eliminacji

- przygotować i wygłosić referat na temat zagadnień związanych z mikrobiologią przemysłową, korzystając z aktualnych źródeł polsko i obcojęzycznych

Kompetencje społeczne - student jest gotów do:

- uczenia się przez całe życie

- pracy i współpracy w zespole, prawidłowo określa priorytety służące realizacji danego celu

- uznania ryzyka mikrobiologicznego i potrafi stosować środki profilaktyczne

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady: Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Ćwiczenia: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 20%

- 3 kolokwia cząstkowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 30%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Satora
Prowadzący grup: Urszula Błaszczyk, Monika Cioch-Skoneczny, Paweł Satora, Magdalena Skotniczny
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Satora
Prowadzący grup: Urszula Błaszczyk, Monika Cioch-Skoneczny, Paweł Satora, Magdalena Skotniczny
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Satora
Prowadzący grup: Urszula Błaszczyk, Monika Cioch-Skoneczny, Paweł Satora, Magdalena Skotniczny
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)