Biotechnologia roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.5s.BIR.NI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia roślin |
Jednostka: | Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu przekazane zostaną studentom informacje z zakresu zastosowania metod biotechnologicznych w produkcji roślinnej: kultury in vitro, biotechnologiczne doskonalenie roślin, diagnostyka molekularna i jej zastosowanie oraz społeczne i prawne aspekty biotechnologii. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Wprowadzenie: definicja biotechnologii, rys historyczny, nurty i podział biotechnologii. Roślinne kultury in vitro i ich zastosowanie. Kultury komórek i tkanek, mieszańce form oddalonych, selekcja in vitro. Kultury in vitro w kreowaniu zmienności genetycznej - zmienność somaklonalna, mutageneza Biotechnologiczne doskonalenie roślin: inżynieria genetyczna jako źródło zmienności, podstawy naukowe transgenezy roślin, metody i cele transformacji, odmiany transgeniczne, wpływ GMO na środowisko, transgeneza a hodowla konwencjonalna. Diagnostyka molekularna i jej zastosowanie: markery sprzężone z cechami użytkowymi, hodowla wspomagana markerami (molecular breeding), ocena zmienności genetycznej ocena wyrównania linii i czystości nasion mieszańcowych, loci cech ilościowych (QTL). Kontrowersje etyczne i regulacje prawne dotyczące biotechnologii Zapoznanie się z organizacją laboratoriów (molekularnym i kultur tkankowych), bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium. Zakładanie kultur z wykorzystaniem wybranych technik in vitro. Techniki wykorzystujące markery molekularne. Sposoby izolacji DNA, elektroforeza, PCR. Transformacja z użyciem Agrobacterium. |
Literatura: |
1. Kowalczyk K., (red.). 2013. Agrobiotechnologia. Wyd UP Lubin 2. Malepszy S. red. 2022. Biotechnologia roślin nowe wydanie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 3. Malepszy S., Niemirowicz-Szczytt. K., Przybecki Z. 1989. Biotechnologia w genetyce i hodowli roślin. PWN, Warszawa. 4. Davey MR (red) 2010. Plant cell culture. Essential methods. Wiley-Blackwell. 5. Michalik B. (red.). 2009. Hodowla roślin z elementami biotechnologii 6. Woźny A, Przybył K (red.) (2007) Komórki roślinne w warunkach stresu, tom II Komórki in vitro. Wyd Naukowe UAM |
Efekty uczenia się: |
Symbol Opis efektów kształcenia Wiedza BiotR_W01 Definiuje podstawowe pojęcia z zakresu biotechnologii BiotR_W02 Rozróżnia podstawowe metody biotechnologiczne: kultury in vitro, inżynieria genetyczna, diagnostyka molekularna BiotR_W03 Zna i rozumie prawne i etyczne aspekty biotechnologiczne BiotR_W04 Uzasadnia znaczenie metod biotechnologicznych w ogrodnictwie Umiejętności BiotR_U01 Posiada umiejętność pracy w laboratorium analiz molekularnych i kultur in vitro BiotR_U02 Posiada zdolność samodzielnego prowadzenia kultur in vitro BiotR_U03 Wykonuje elektroforezę produktów powielania w żelach agarozowych BiotR_U04 Wykonuje doświadczenie z zakresu transformacji BiotR_U05 Interpretuje efekty założonych doświadczeń Kompetencje społeczne BiotR_K01 Rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji na temat możliwości technologicznych w zakresie doskonalenia roślin uprawnych BiotR_K02 Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład 703 test wielokrotnego wyboru ćwiczenia 101 sprawdzian wiedzy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.