Warzywnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.4s.WAR.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywnictwo |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Charakterystyka i walory warzyw, wymagania środowiskowe, rejonizacja upraw, zmianowanie, rozmnażanie, zabiegi pielęgnacyjne, dojrzewanie i zbiór. Charakterystyka pomieszczeń do uprawy warzyw. Technologia uprawy pod osłonami podstawowych gatunków warzyw. Pochodzenie, znaczenie gospodarcze, wartość odżywcza, wymagania klimatyczne, glebowe i nawozowe, technologia uprawy, pielęgnacja roślin, zbiór oraz przygotowanie do obrotu najważniejszych gatunków warzyw polowych. |
Pełny opis: |
Technologia uprawy papryki Technologia uprawy oberżyny Technologia uprawy ogórka Technologia uprawy sałaty Zmianowanie pod osłonami, projekt doboru gatunków w uprawie z zastosowaniem różnych osłon Zapoznanie z biologią i cechami odmianowymi pomidora, ogórka, papryki, oberżyny i sałaty w uprawie pod osłonami, projekt właściwego wyboru odmian do konkretnej technologii uprawy i oczekiwanych cech użytkowych Biologia kwitnienia i zawiązywania owoców u pomidora, ogórka, oberżyny i papryki pod osłonami, wspomaganie zapylania, zapoznanie z techniką stosowania owadów zapylających pod osłonami. Przygotowanie instruktażu wprowadzenie owadów do standardowej uprawy pod osłonami Przygotowanie rozsady pomidora, ogórka, oberżyny i papryki do uprawy pod osłonami, szczepienie rozsady Prowadzenie i cięcie roślin w uprawie pod osłonami Uprawa warzyw polowych: Źródła informacji o odmianach warzyw. Sieć doświadczalna i rejestracja odmian przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Wspólnotowy Katalog Odmian Kapusta głowiasta biała (Brassica oleracea var. capitata), kapusta pekińska (Brassica pekinensis) – biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian kapusty głowiastej ze względu na przeznaczenie, charakterystyka wymienionych grup odmian Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis), brokuł (Brassica oleracea var. italica) – biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe, podział odmian ze względu na termin uprawy i przeznaczenie Rzodkiewka (Raphanus sativus var. radicula), sałata gruntowa (Lactuca sativa), - biologia, wartość odżywcza i cechy odmianowe i cechy odmianowe |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Knaflewski M. (red.) 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL. Knaflewski M. (red.) 2010. Uprawa warzyw w pomieszczeniach. PWRiL. Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin. Literatura uzupełniająca: Borowiak J. 2007. Pomidory w polu. Hortpress, Warszawa. Dobrzańska J. 2003. Ogórki pod osłonami. Hortpress, Warszawa. Kołota E., Adamczewska-Sowińska K. 2006. Burak ćwikłowy i liściowy. Hortpress, Warszawa. Kunicki E. 1993. Uprawa brokułów. Hortpress, Warszawa. Kunicki E., Sękara A., Kalisz A. 2006. Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa ogólnego. Wydawnictwo AR w Krakowie. Kurpaska S. 2008. Szklarnie i tunele foliowe – inżynieria i procesy. PWRiL. Owczarek-Wysocka M. 2001. Pomidor pod osłonami. Uprawa tradycyjna i nowoczesna. Hortpress, Warszawa. Pudelski T., Lisiecka J. 2001. Uprawa ogórków w polu i pod nieogrzewanymi osłonami. Plantpress, Kraków. Rumpel J. 2002. Uprawa kalafiorów. Hortpress, Warszawa. Rumpel J. 2002. Uprawa kapusty białej, czerwonej, włoskiej. Hortpress, Warszawa. Rumpel J. 2003. Uprawa cebuli. Hortpress, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Definiuje pojęcie roślin warzywnych na tle innych roślin uprawnych. Poznaje stan produkcji warzywniczej w Polsce i na świecie jako ważnego działu ogrodnictwa i rolnictwa. Opisuje historię rozwoju upraw warzywnych. Poznaje wpływ warunków klimatycznych i glebowych na wzrost, rozwój i plonowanie roślin warzywnych. Rozróżnia kryteria rejonizacji upraw warzywnych. Wyjaśnia znaczenie zmianowania i płodozmianu w produkcji warzywnej. Rozpoznaje zabiegi pielęgnacyjne praktykowane w uprawie warzyw. Posiada znajomość nowoczesnych technologii uprawy najważniejszych gatunków warzyw polowych. Opisuje biologię, wartość odżywczą i cechy odmianowe ważnych gospodarczo gatunków warzyw uprawianych w Polsce. Charakteryzuje najważniejsze odmiany warzyw pod względem przydatności do konkretnej technologii uprawy. Identyfikuje materiał siewny i siewki warzyw uprawianych w Polsce. Oblicza zapotrzebowanie na materiał siewny/rozsadę w konkretnych warunkach, metodach i technikach uprawy. Modyfikuje technikę produkcji rozsady do konkretnych warunków, metod i przeznaczenia uprawy. Potrafi rozpoznać podstawowe gatunki chwastów, najczęściej występujące w uprawach warzyw oraz określić stopień zachwaszczenia i jego skutki oraz metody zwalczania. Dostosowuje materiały, techniki ściółkowania i bezpośredniego osłaniania do konkretnych gatunków i warunków uprawy. Posiada umiejętność przygotowania rozsady pomidorów i ogórków pod osłony szczepionej różnymi metodami. Potrafi zastosować metody polepszające zapylanie i zawiązywanie owoców warzyw w uprawie pod osłonami. Potrafi wykonać cięcie i prowadzenie roślin pomidora, ogórka i oberżyny pod osłonami oraz zastosować optymalną metodę w warunkach uprawy szklarniowej i tunelowej. Dokonuje właściwego wyboru odmian warzyw do uprawy polowej i pod osłonami zgodnie z aktualnymi wymaganiami rynku. Ma świadomość ważności profesjonalnego podejścia do uprawy warzyw polowych oraz pod osłonami w dobie silnej konkurencji rynkowej. Rozumie potrzebę ciągłego śledzenia nowych rozwiązań technologicznych w zakresie uprawy warzyw polowych i pod osłonami oraz podnoszenia swych kwalifikacji zawodowych w tym zakresie. Cechuje się odpowiedzialnością za produkcję warzyw spełniających normy bezpiecznej żywności. Docenia walory odżywcze warzyw i ich znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada umiejętność udzielania fachowych porad w zakresie uprawy podstawowych warzyw w polu i pod osłonami. Definiuje priorytety służące realizacji konkretnych zadań.Potrafi współdziałać i pracować w małej grupie. |
Metody i kryteria oceniania: |
703 test wielokrotnego wyboru |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.