Praktyka zawodowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.4s.PRA.SI.OOSXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa |
Jednostka: | Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Professional training |
Pełny opis: |
Praca w stacjach doświadczalnych WBiO, i podmiotach gospodarczych o profilu działalności związanej z ogrodnictwem ozdobnym i sztuka ogrodową. Student w czasie praktyki zapoznaje się z miejscem instytucji czy przedsiębiorstwa (firmy ogrodnicze i florystyczne, pracownia zakładania i pielęgnacji terenów zieleni, stacje doświadczalne WBiO UR) w systemie rynkowym, jego strukturą organizacyjną, obowiązującymi procedurami, stosowanymi formami pracy i komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej. Zapoznaje się ze swoimi obowiązkami i dogłębnie poznaje specyfikę swojego miejsca pracy. |
Literatura: |
Zasady BHP, procedury i normy prawne związane z organizacją i funkcjonowaniem danej firmy |
Efekty uczenia się: |
UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: zapoznać się z funkcjonowaniem instytucji lub przedsiębiorstwa w której/ym przeprowadzana jest praktyka, doskonalić umiejętności rozpoznawania i rozwiązywania problemów zawodowych, kształtować umiejętności analityczne, planowania i organizacji pracy. poszerzać wiedzę zdobytą na studiach rozwijając umiejętności jej wykorzystania w praktyce, stosować aktualne metody, techniki i narzędzia pracy wykorzystywane w instytucji czy przedsiębiorstwie (firmy ogrodnicze i florystyczne, pracownie zakładania i pielęgnacji terenów zieleni, stacje doświadczalne WBiO UR) poznać i dostosować się do zasad funkcjonowania różnych jednostek oraz ich zasad pracy, doskonalić swój warsztat pracy, prawidłowo stosować profesjonalną terminologię związaną ze specyfiką placówki (firmy ogrodnicze i florystyczne, pracownie zakładania i pielęgnacji terenów zieleni, stacje doświadczalne WBiO UR) KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: odpowiedzialnego podejścia do powierzonych mu zadań, rozwijania cech osobowych związanych z pracą takich jak odpowiedzialność i etyczne zachowania umiejętnego organizowania pracy w grupie, podziału i egzekwowania obowiązków pogłębiania i aktualizacji zdobytej wiedzy poprzez aplikowanie jej w praktyce konfrontując z realnymi problemami i twórczo je rozwiązując |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawozdanie z praktyk w formie dziennika praktyk potwierdzonego przez opiekuna praktyki zawodowej lub kierownika instytucji czy przedsiębiorstwa,rozmowa weryfikująca odbycie praktyki (100%) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.