Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Fitopatologia i entomologia ogrodnicza

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.4s.FIT.NI.OOGXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Fitopatologia i entomologia ogrodnicza
Jednostka: Katedra Ochrony Roślin
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Wiedza z zakresu nieinfekcyjnych i infekcyjnych czynników chorobotwórczych, przebiegu infekcyjnego procesu chorobowego u roślin, wpływu warunków zewnętrznych na jego przebieg. Główne typy objawów chorobowych u roślin. Udział rośliny gospodarza w rozwoju choroby infekcyjnej, rodzaje odporności i ich omówienie. Źródła infekcji pierwotnych, warunki powstawania epidemii. Przegląd ważniejszych gospodarczo chorób i szkodników oraz zasad ich diagnozowania. Poznanie podstaw ewolucji, ekologii, bioróżnorodności, systematyki i morfologii owadów. Zapoznanie z metodami zapobiegania i zwalczania chorób i szkodników.

Pełny opis:

Wprowadzenie do entomologii – entomologia jako dyscyplina naukowa, powiązania z innymi działami nauki, wybitni entomolodzy. Ewolucja owadów.

Morfologia owadów, podobieństwa i różnice z innymi grupami stawonogów i budowa wewnętrzna owadów, wybrane elementy fizjologii i behawioru owadów

Morfologiczne i anatomiczne adaptacje do żerowania owadów na roślinach. Sposoby pobierania pokarmu przez owady

Podstawy systematyki owadów. Przegląd rzędów owadów o przeobrażeniu niezupełnym

Przegląd rzędów owadów o przeobrażeniu zupełnym

Wpływ wybranych czynników abiotycznych i biotycznych na populacje owadów

Populacje owadów roślinożernych. Ocena liczebności, definicje szkodnika, szkody i straty

Wprowadzenie do ochrony roślin przed szkodnikami. Podział metod zwalczania. Kwarantanna , metoda mechaniczna, fizyczna, agrotechniczna, biologiczna, genetyczna, chemiczna

Literatura:

1. Błaszkowski J., Radych M., Madej T. 1999. Przewodnik do zajęć z fitopatologii. Wyd. AR, Szczecin.

2. Boczek J. 1992; Niechemiczne metody zwalczania szkodników. Wydaw. SGGW

3. Boczek J. 1995; Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. II SGGW

4. Czyżewski Z. 1972; Choroby i szkodniki roślin ozdobnych. PWRiL

5. Kochman J., Węgorek W. 1999; Ochrona roślin. Plantpress.

6. Kryczyński S. (red.). 2003. Choroby roślin w uprawach ogrodniczych. Wyd. SGGW, Warszawa.

7. Kryczyński S., Weber Z. (red.). 2010. Fitopatologia – choroby roślin uprawnych , t. 2, PWRiL, Poznań.

8. Kryczyński S., Weber Z. (red.). 2010. Fitopatologia – podstawy fitopatologii, t. 1, PWRiL, Poznań.

9. Łęski Z., 1985; Szkodniki i choroby roślin sadowniczych. Wyd. III. PWRiL

10. Robak J., Wiech K., 1999. Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress

11. Wiech K., 1999; Szkodniki drzew owocowych. Plantpress

12. Wnuk A., 1990; Entomologia dla rolników. Cz. I – Ogólna. Część II szczegółowa. Skrypt AR w Krakowie

Efekty uczenia się:

Definiuje pojęcie, cel i zadania fitopatologii i entomologii.

Opisuje główne typy objawów chorobowych roślin. Opisuje owady i zwierzęta mające znaczenie w ochronie roślin.

Rozpoznaje przebieg infekcyjnego procesu chorobowego u roślin. Rozpoznaje różnice pomiędzy rzędami i rodzinami owadów.

Prezentuje reakcje rośliny-gospodarza w rozwoju choroby infekcyjnej. Opisuje wpływ czynników abiotycznych i biotycznych na występowanie i rozwój owadów.

Wylicza źródła infekcji chorób i powstawania epidemii. Opisuje sposoby prognozowania szkodników.

Prezentuje podstawowe zasady i metody zwalczania chorób i szkodników.

Umiejętności

Rozróżnia objawy chorób u roślin. Oblicza i szacuje liczebność owadów na podstawie progów zagrożenia.

Analizuje przebieg procesu chorobowego u roślin. Określa biologię i szkodliwość fitofagów.

Identyfikuje rodzaje infekcji roślin. Rozpoznaje uszkodzenia roślin przez szkodniki i ich sprawców.

Porównuje sposoby i zdolności pasożytowania czynników chorobotwórczych. Zbiera preparuje i oznacza owady.

Wyjaśnia podstawowe metody zwalczania chorób i szkodników.

Formułuje podstawowe zasady profilaktyki w produkcji roślinnej.

Kompetencje społeczne

Demonstruje objawy i szkodliwość czynników chorobotwórczych. Akceptuje potrzebę ochrony bioróżnorodności świata zwierząt.

Dyskutuje o skuteczności metod zwalczania chorób. Integruje metody ochrony roślin.

Metody i kryteria oceniania:

101 sprawdzian wiedzy

201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)