Warzywnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.WAR.NI.OOGXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywnictwo |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
kierunkowy obowiązkowy Wymagania wstępne: wiedza z przedmiotów Botanika, Gleboznawstwo |
Pełny opis: |
Charakterystyka warzywnictwa, definicja warzyw, ośrodki pochodzenia i klasyfikacja roślin warzywnych, wartość biologiczna warzyw. Warunki środowiska w uprawie warzyw i ich wpłwy na wzrost, rozwój i plonowanie roślin. Przyspieszona uprawa warzyw. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw. Dojrzewanie i zbiór. Szczegółowa agrotechnika warzyw uprawianych w polu i pod osłonami. Generatywne i wegetatywne rozmnażanie roślin warzywnych, materiał siewny, rozpoznawanie nasion i siewek warzyw. Produkcja rozsady warzyw, w tym szczepienie roślin. Biologia, wartość użytkowa gatunków i wybranych odmian warzyw. Osłanianie bezpośrednie roślin warzywnych, materiały i technika stosowania osłon. Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie warzyw polowych i pod osłonami, biologia kwitnienia i metody regulacji owocowania wybranych warzyw Krajowe i unijne źrodła informacji o odmianch warzyw (COBORU, Wspólnotowy Katalog Odmian) |
Literatura: |
Podstawowa Orłowski M. (red.). 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin. Knaflewski M. (red.). 2010. Uprawa warzyw w pomieszczeniach. PWRiL, Warszawa. Grabowska A., Jędrszczyk E., Sękara A. 2013. Odmianoznawstwo roślin warzywnych.UR w Krakowie Uzupełniająca Knaflewski M. (red.). 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Warszawa.. Kunicki E., Sękara A., Kalisz A. 2006. Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa. AR w Krakowie. |
Efekty uczenia się: |
wiedza - zna i rozumie definicję roślin warzywnych na tle innych roślin uprawnych, historię upraw warzywnych oraz aktualny stan produkcji warzwywniczej. charakterystykę warzyw jako grupę roślin użytkowych i klasyfikuje gatunki pod względem systematyki, pochodzenia i wymagań środowiskowych. wpływ warunków klimatycznych i glebowych oraz zachwaszczenia na plonowanie warzyw. sposoby rozmnażania warzyw oraz technologię produkcji rozsady. szczegółową agrotechnikę podstawowych warzyw polowych i pod osłonami. biologię, wartość odżywczą i cechy odmianowe podstawowych warzyw. umiejętności - potrafi identyfikować materiał siewny i siewki warzyw. obliczać zapotrzebwowanie na materiał siewny/siewki oraz zaplanować produkcję rozsady warzyw. dokonać właściwego wyboru gatunków i odmian warzyw do uprawy towarowej. właściwie zaplanować uprawę warzyw uwzględniając ich wymagania środowiskowe. dokonać wyboru właściwych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie warzyw. kompterencje społeczne - jest gotów do udzielania fachowych porad w zakresie uprawy podstawowych warzyw polowych i pod osłonami. ciągłego podnoszenia kwalifikacji zawodowych w zakresie uprawy warzyw. ponoszenia odpowiedzialności za produkcję warzyw spełniających normy bezpiecznej żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin w formie testu jednokrotnego wyboru (50% udziału w ocenie końcowej) cykliczne sprawdziany wiedzy, zadania obliczeniowe, zaliczenie umiejetności raktycznych, ocena prezentacji ustnej (50% udziału w ocenie końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Grabowski, Edward Kunicki | |
Prowadzący grup: | Aneta Grabowska, Marek Grabowski, Edward Kunicki | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edward Kunicki, Piotr Siwek | |
Prowadzący grup: | Edward Kunicki, Piotr Siwek, Piotr Zięba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edward Kunicki, Piotr Siwek | |
Prowadzący grup: | Joanna Gil, Edward Kunicki, Krystian Marzec, Piotr Siwek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edward Kunicki, Piotr Siwek | |
Prowadzący grup: | Edward Kunicki, Krystian Marzec, Piotr Siwek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.