Uprawa roli i żywienie roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.3s.UPR.NI.OOGXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Uprawa roli i żywienie roślin |
Jednostka: | Katedra Biologii Roślin i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
- |
Pełny opis: |
Elementy składowe roli, układ gleby i jego znaczenie w świetle wymagań roślin względem środowiska, czynniki wpływające na ten układ (porowatość i zagęszczenie). Wpływ uprawy roli na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne roli. Sprawność, kultura i żyzność gleby. Uprawa tradycyjna i kierunki jej modyfikacji, rodzaje uprawek: odwracające rolę i uprawki zastępujące orkę, spulchniające i wyrównujące rolę, uprawki ugniatające, zespoły uprawek (pożniwne, przedsiewne, przedzimowe, wiosenne, pielęgnacyjne), uprawa uproszczona, zminimalizowana i zerowa skład mineralny roślin i rola składników pokarmowych żywieniu roślin, pobieranie składników pokarmowych przez rośliny, żywienie i plonowanie roślin. Wymagania pokarmowe roślin i zasady ustalania potrzeb nawozowych roślin. Wpływ nawożenia na jakość i wartość biologiczną plonów Funkcja płodozmianu, zasady planowania płodozmianu, płodozmian w warzywnictwie, sadownictwie, szkółkarstwie. Nowoczesne technologie uprawy roślin pod osłonami Nawozy organiczne i naturalne: podział i zużycie nawozów oraz ich stosowanie Nawozy mineralne: podział i zużycie nawozów oraz ich stosowanie. Przechowywanie, przydatność, wprowadzenie do obrotu handlowego Technika stosowania nawozów w formie stałej i płynnej, w tym fertygacja, dokarmianie pozakorzeniowe Kontrolowane żywienie roślin sadowniczych, warzywnych i ozdobnych Omówienie zasad bezpieczeństwa pracy w laboratorium chemicznym. Środowisko rozwoju systemu korzeniowego roślin w uprawach ogrodniczych. Podłoża i pożywki hydroponiczne w uprawach ogrodniczych. Technika pobierania próbek gleb w uprawach polowych oraz próbek podłoży i roztworów odżywczych w uprawach pod osłonami. Oznaczanie odczynu i kwasowości gleb. Ustalanie potrzeb wapnowania gleb mineralnych. Wyznaczanie krzywej neutralizacji dla podłoży organicznych. Zasady wapnowania gleb i podłoży ogrodniczych. Zakwaszanie gleb i podłoży ogrodniczych. Metody chemiczne oznaczania potrzeb nawozowych gleb i podłoży. Metoda uniwersalna oznaczania makroelementów w glebach mineralnych i podłożach ogrodniczych. Metoda Rinkisa do oznaczania mikroskładników w glebach mineralnych. Oznaczanie azotu mineralnego metodą mikrodestylacyjną. Metody oznaczania zawartości składników mineralnych P, K, Ca i Mg w ekstraktach glebowych. Zasady spektrometrii UV-VIS, emisyjnej (ICP–OES) oraz absorpcyjnej (ASA). Oznaczanie fosforu przyswajalnego metodą wanado-molibdenową. Analiza materiału roślinnego jako wskaźnik stanu odżywienia mineralnego roślin. Pobieranie części wskaźnikowych roślin. Metody ekstrakcji składników pokarmowych (metoda uniwersalna w 2% kwasie octowym) oraz mineralizacji materiału roślinnego. Przygotowanie materiału roślinnego i oznaczanie suchej masy metodą suszarkową. Analiza materiału roślinnego. Oznaczanie azotu mineralnego metodą przepływowo-wstrzykową (FIA). Oznaczanie azotu białkowego metodą Kjedahla. Sumaryczna zawartość soli rozpuszczalnych w glebie i roztworach odżywczych. Pomiar koncentracji soli metodą konduktometryczną. Nawozy mineralne – charakterystyka właściwości chemicznych i fizycznych. Rozpoznawanie nawozów mineralnych. Sporządzanie roztworu do pozakorzeniowego dokarmiania roślin z nawozów jedno- i wieloskładnikowych Metody określania potrzeb nawozowych gleb oraz liczby graniczne i zasady obowiązujące przy interpretacji wyników analizy chemicznej gleby i części wskaźnikowych roślin. Kalkulacja potrzeb nawożenia azotem metodą bilansową. Określanie dawek nawozów mineralnych metodą niedosytu. Rozwiązywanie zadań problemowych. Ustalanie potrzeb nawozowych dla roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych. Analiza jakości wody. Bilansowanie składu chemicznego pożywki hydroponicznej. Ustalanie potrzeb nawozowych w uprawach hydroponicznych. |
Literatura: |
Grzebisz W. 2008. Nawożenie roślin uprawnych. PWRiL, Poznań Komosa A. 2012. Żywienie roślin ogrodniczych. PWRiL, Poznań Starck J.R. 2002. Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL W-wa Gorlach E., Mazur T. 1992. Chemia rolna PWN W-wa. Roszak W. 1997. Ogólna uprawa roli i roślin. PWN W-wa. |
Efekty uczenia się: |
wiedza - zna i rozumie podstawy uprawy roli, wpływ uprawy roli na właściwości fizykochemiczne i biologiczne gleby, rodzaje stosowanych uprawek żywienie roślin, znaczenie roli składników pokarmowych w żywieniu roślin wymagania pokarmowe roślin i ich potrzeby nawozowe, podstawowe nawozy mineralne, naturalne i organiczne, techniki stosowania nawozów planowanie płodozmianu oraz jego funkcje nowoczesne technologie uprawy roślin pod osłonami umiejętności - potrafi pobrać próbki gleb i podłoży, obliczyć dawki nawozów wapniowych i odnosi się do zasad ich stosowania przygotować próbki glebowe do analizy i oznaczania w nich zawartości składników mineralnych pobrać i przygotować próbki materiału roślinnego, analizować zawartość azotu białkowego zidentyfikować podłoża ogrodnicze i nawozy mineralne oraz dobrać je do metod uprawy zinterpretować wyniki analiz chemicznych gleby, materiału roślinnego i wody oraz wydać zalecenia nawozowe kompetencje społeczne - jest gotów do pracy w grupie i kierowania małym zespołem, wzięcia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie oceny zagrożeń działalności rolniczej oraz wzięcia odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego i jakości produkowanej żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin pisemny ograniczony czasowo (60%) przygotowanie do ćwiczeń, sprawdzian pisemny wiedzy, przygotowanie eseju/prezentacji, sprawozdanie z prac laboratoryjnych (40%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Kowalska, Agnieszka Lis-Krzyścin | |
Prowadzący grup: | Iwona Domagała-Świątkiewicz, Maria Halka, Iwona Kowalska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Kowalska, Agnieszka Lis-Krzyścin | |
Prowadzący grup: | Iwona Kowalska, Dominika Kwinta, Agnieszka Lis-Krzyścin | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 18 godzin
Wykład, 18 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Kowalska, Agnieszka Lis-Krzyścin | |
Prowadzący grup: | Iwona Domagała-Świątkiewicz, Iwona Kowalska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.